Through The Eyes Of A Republican II

1876

Afgelopen november waren de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In het begin leek het erop dat Donald Trump voor de tweede keer zou winnen, maar uiteindelijk heeft toch Joe Biden gewonnen. Dit was overigens een opluchting voor vele Amerikanen, maar niet voor iedereen. Er zijn nog steeds een aantal Trump-supporters die er heilig van overtuigd zijn dat Trump eigenlijk heeft gewonnen, maar dat Joe Biden de overheid heeft omgekocht. Of dat dit nu ook daadwerkelijk is gebeurd, weet niemand…

Nu vrijwel heel de wereld op de hoogte is dat Biden gewonnen heeft, besloot redactrice Layla Azarfane om Alex voor een tweede keer te interviewen met haar kijk op de resultaten. Het eerste interview (oktober 2020) vind je overigens hier.

Dacht je dat Trump of Biden in eerste instantie zou winnen?
“Vóór de verkiezingsdag waren mijn gedachtes over wie president zou worden eerlijk gezegd niet echt concreet. Ondanks mijn voorkeur naar Trump, was het duidelijk dat veel kiezers van alle leeftijden verschillende opvattingen hadden en de meerderheid tegen zijn politieke agenda was, en dus stemden ze massaal op zijn tegenstander. Ik denk dat het ook belangrijk is om te weten dat de media een krachtige impact hadden over deze beslissing, aangezien bepaalde media een voorkeur hadden voor een kandidaat en zo hun lezers probeerden te beïnvloeden. Daarnaast hadden verschillende bewegingen ook invloed op de presidentsverkiezingen. Denk maar bijvoorbeeld aan de ‘Black Lives Matter’ beweging.”

Wat was jouw eerste reactie toen je erachter kwam dat Biden gewonnen had?
“Ik had een gemengde reactie op de, naar mijn meningen, oneerlijke overwinning van Biden. Een deel van mij wist dat hij waarschijnlijk zou winnen omdat, zoals eerder vermeld, de invloed van de media zo groot waren. Toch had ik nog enige hoop dat Trump zou winnen, vanwege de enorme steun die hij had. Hoewel het overduidelijk was dat er fraude in het spel was en ze nog steeds zeiden dat Biden gewonnen had, zelfs wanneer Trump vroeg om een hertelling, laat maar weer eens zien hoe corrupt ons systeem is en hoeveel invloed geld en macht invloed hebben op de resultaten.”

Wat was de reactie van jouw familie en vrienden?
“Mijn familie was erg boos over de resultaten, vanwege het feit dat mensen niet begrijpen wat voor ernstige gevolgen dit heeft voor ons land. Aan de andere kant was een merendeel van mijn vrienden erg blij over de winst van Biden, aangezien ze democratisch zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn vader steeds meer opzoek ging naar nieuwsbronnen die niet bevoordeeld waren en wél betrouwbaar waren. Ik vond het best wel zielig voor hem, aangezien hij zo wantrouwig werd van onze media terwijl dat eigenlijk niet zou moeten horen. Ik vond het eigenlijk ook wel jammer te zien hoe onwetend mijn vrienden waren over mijn perspectieven. Ze beschouwden me als een racist en negeerden mijn mening simpelweg omdat ik niet mijn ideologieën niet samenhing met die van hen. Ik dwong mezelf om mijn gedachten voor mij te houden, wat best wel ironisch is… Tijdens de BLM  beweging (BLM = Black Lives Matter) moest men juist spreken over waar ze voor stonden, maar op het moment dat ik mijn mond opendoe om te vertellen hoe ik tegen de verkiezingen aankijk, moest ik het zwijgen opleggen? Het is eerlijk gezegd hypocriet vanuit hun kant dat ze lopen te prediken voor het ene, maar het zelf niet uitvoeren.”

Denk je dat Amerika bergafwaarts gaat nu Biden aan de macht gaat komen?
“Ik stel mezelf de vraag: ‘Waarom moeten mensen dingen vernietigen (want dit is nu eenmaal wat ze deden met de BLM beweging) die al goed werken?’ Door zowel Biden, een man die niet in staat is om een machtige natie te leiden, als Harris, een andere vorm van vernietiging voor de regering, te kiezen, denk ik oprecht dat Amerika de komende paar jaren voor moeilijke en spannende uitdagingen zullen staan. De samenleving denkt dat ze iets groots doen voor Amerika door op Biden te stemmen, terwijl ze in werkelijkheid gewoon niet voldoende zijn opgeleid om ruimdenkend te zijn en de feiten en statistieken te volgen. De belangrijkste reden waarom Biden won, waar voornamelijk te danken aan de BLM-beweging; deze beweging is er een die de mensen in plaats van samen te brengen, juist tegenover elkaar zet. Als je bijvoorbeeld zegt dat je het een beetje ver vindt gaan dat ze allemaal gebouwen hebben vernield, ben je gelijk in hun ogen een racist. Maar wat heeft het vernielen van een gebouw te maken met een ras? Ze willen gelijkheid en gelijke kansen, maar dat zal niet werken. Als Amerika deze houding en mentaliteit aanhoudt, zal Amerika niet zijn waar het voor staat.”

Wat vind je van het plan van Biden? Vind je het nog enigszins reëel?
“De plannen zijn simpelweg onrealistisch. Ze zijn gemaakt om de Amerikanen wat ‘hoop’ te geven. Ik heb een theorie; ik denk namelijk dat Biden niet de volle vier jaar in het witte huis gaat besteden. Ik ben ervan overtuigd dat Kamala Harris op een gegeven moment Biden overneemt, aangezien hij nogal oud is en mentaal niet meer gezond is. Op het moment dat Harris aan de macht komt, is het over en uit met Amerika. Hoewel ik het niet helemaal eens ben met alle maatregelen van Trump, denk ik wel dat ze efficiënter en meer realistisch zijn.”

Hoe denk je over je mede-Amerikanen die op Biden hebben gestemd?
“Zij die op Biden hebben gestemd, hebben het volledige recht om dit te doen. Ik geloof altijd dat elke kant van elkaar kan leren en we zo goede gesprekken met elkaar kunnen voeren. Niet alle democraten zijn socialisten of communisten en niet alle republikeinen zijn racisten.”

Denk je dat mensen overdrijven over hoe slecht Trump is?
“Ik ben er heilig van overtuigd dat mensen en de media een totaal andere beeld van Trump neerzetten. Ondanks de manier waarop hij zichzelf presenteert, bijvoorbeeld op Twitter, is hij vrijwel altijd zijn woord nagekomen en verdedigd hij waar hij in gelooft en daar heb ik veel respect voor, aangezien niet iedereen dit kan. Trump heeft veel dingen goed gedaan. Neem de economie als voorbeeld. De economie is in de laatste paar jaren omhoog geschoten. Ik denk dat mensen gewoon hypergevoelig zijn voor de feiten.”

Ben je nog steeds een Republikein?
“Om geregistreerd te worden om te kunnen stemmen, moet je kiezen tussen het zijn van een Republikein of Democraat. Ik koos Republikein. Ik ben het echter niet eens met alle idealen van de rechtse kant, maar ik ben het ook niet echt eens met de idealen van linksen. Ik noem mezelf dan ook gewoon het liefst ‘onafhankelijk midden’, maar als het op stemmen aankomt, ben ik een Republikein.”

Denk je dat je over tien jaar nog steeds een Republikein bent?
“Ik denk dat ik me over 10 jaar nog meer als Republikein zal identificeren, aangezien het de komende jaren alleen maar slechter zal gaan met Amerika.”

Wat zou er gebeurd zijn als Trump de verkiezing had gewonnen in plaats van Biden?
“Als Trump had gewonnen, weet ik gewoon zeker dat de democraten de straten op zouden zijn gegaan om te protesteren. Veel winkels beveiligden hun gebouwen ook beter, omdat ze bang waren voor de reactie van de democraten. Ze waren bang dat ze weer winkels zouden vernietigen zoals ze dat deden tijdens de BLM-beweging.’’

Of het nu ook daadwerkelijk zo slecht zal gaan met Amerika nu Biden aan de macht is, is nog maar de vraag. Ik denk dat het belangrijk is dat men zo goed mogelijk met elkaar moeten focussen op hetgeen wat ze allemaal belangrijk vinden, in plaats op wat ze allemaal verschillend vinden. Des te meer we focussen op wat we allemaal belangrijk vinden, des te meer we het eens met elkaar zullen zijn.