Goeikes: Het jaar van Lucas Gassel

1861

Goeikes 1 was een enorm succes, daarom is er nu ook een Goeikes 2: Goeikes, het jaar van Lucas Gassel. Op woensdag 1 juli was de grote opening, en redactrice Merle Koster was erbij.

Als je nu door de stad van Helmond wandelt zie je overal grote foto’s hangen. Foto’s van portretten, foto’s van gebouwen, detailfoto’s en landschapsfoto’s. Al die foto’s zijn gemaakt in de stijl van Lucas Gassel. Lucas Gassel was een schilder die leefde in de zestiende eeuw. Hij woonde en werkte in Helmond. Hij heeft bijvoorbeeld het schilderij ‘De vlucht naar Egypte’ gemaakt. Hij maakte vaak schilderijen van Bijbelse verhalen met op de achterkant een uitgebreid landschap. Hij heeft ook ‘Abraham en de drie engelen’ gemaakt; dit was zijn laatste schilderij.

De foto’s die in de stad hangen, zijn gemaakt voor en door Goeikes. Goeikes zijn lieverds, schatjes, op zijn Helmonds. Alle Helmonders dus, volgens Tahné Kleijn, de stadskunstenaar. De opening van Goeikes 2 was op 1 juli. In de stad liepen overal kleine groepjes bewonderaars rond en bij de verschillende fotoplekken stond de fotograaf om uitleg te geven.

Alles in het teken van Lucas Gassel

In totaal hebben er dertien amateurfotografen mee gedaan. Ze vertelden speciaal voor de opening allemaal een klein stukje over de foto’s die ze gemaakt hadden en wat het te maken had met Lucas Gassel. Twee van de dertien fotografen waren Peter Verreussel en Bram Verhees. “Ik vind het super gaaf, het is mijn eerste keer met zo’n grote tentoonstelling dus ik ben er enorm trots op”, zegt Bram over dit project. “Ik vind het ook super leuk, het is ook wel veel werk, maar het was vooral heel leuk”, zegt Peter als aanvulling.

Iedere fotograaf heeft een eigen invulling gegeven aan dit thema. Zo zijn er foto’s van vluchtelingen. Lucas Gassel is in een ander thuisland gaan wonen, en deze fotografe heeft foto’s gemaakt van mensen die in Nederland zijn komen wonen. Ook zijn er foto’s die gebaseerd zijn op de angsten van de moderne tijd. Deze foto’s hangen beide bij het Kasteel in de buurt. In de Elzas Passage hangen foto’s met portretten van de zeven ambachten uit de tijd van Lucas Gassel, de fotografen vertelden dat ze in deze tijd op zoek waren naar beroepen van toen. Zo zie je een smid, maar ook een boer met vergeten groenten.

Goeikes, het jaar van Lucas Gassel is dus net ietsjes anders dan het originele Goeikes-boek. De foto’s moesten geïnspireerd zijn door de schilder Lucas Gassel. Huidige stadskunstenaar en initiatiefnemer Tahné Kleijn heeft deze keer geen foto’s gemaakt. Wel staat ze op een van de foto’s model, leuk om naar te zoeken. Het boek is onder andere te koop op de Goeikes-website.

Fotoactie

Er is ook een fotoactie: #GasseliseenGoeike. Die is speciaal in het leven geroepen om met name kinderen leuke foto’s te laten maken met iets van Lucas Gassel. Iedereen die foto’s deelt met deze hashtag, maakt kans op super leuke prijzen. Meer informatie op https://www.goeikes.nl/gassel.