Meelopen bij Omroep Helmond

2825

Helmond beschikt vanaf begin jaren tachtig over een radiozender genaamd Omroep Helmond. Op deze radiozender maken niet alleen volwassenen, maar tegenwoordig ook jongeren radioshows. Rutger, Niels, Teun en Timo maken al ongeveer anderhalf jaar shows, en doen dat nog steeds iedere week met veel plezier. Redactrice Libby Bekkers ging langs bij de heren om ze hierover een aantal vragen te stellen.

Hoe zijn jullie bij Omroep Helmond terecht gekomen?
Rutger: ‘Ik had een mail gestuurd en na twee maanden kreeg ik een reactie.’
Niels: ‘Ik stuurde Rutger een berichtje!’ De heren lachen om hun manier van solliciteren.
Rutger: ‘Gelukkig is het uiteindelijk wel een succes geworden. We zijn zelf heel erg blij dat het zo is gelopen, en dat we deze kansen hebben gekregen.’

Wat vinden jullie het leukst aan radio maken?
Rutger en Niels: ‘Het allerleukst vind ik het feit dat we nu al een uur radio hebben gemaakt, en nog steeds niets toegevoegd hebben aan de mensheid.’
Niels: ‘Het leukst aan radio maken vinden we dat we mensen kunnen vermaken, en het zelf ook nog leuk vinden!’

Waaruit bestaat jullie radio-uitzending? Hebben jullie bepaalde rubrieken die iedere uitzending aan bod komen?
Rutger en Niels: ‘We hebben wel bepaalde rubrieken waar we ons aan houden, zoals het nieuws. We bereiden vaak ook voor welke muziek we gaan draaien. Verder bestaat onze uitzending vooral uit improvisatie.’ Ook Teun en Timo gebruiken eigen rubrieken in iedere show. ‘Op deze manier blijft het ook overzichtelijk’, vertelt Timo.

Denken jullie dat het leuker is wanneer jongeren radio-uitzendingen maken?
Niels: ‘Leuker dan wanneer ouderen het doen. Ik denk dat jongeren liever naar jongeren luisteren. Het is maar net waar je van houdt, vooral humor wordt gewaardeerd door jongeren, dus in dat geval wel.’

Wat zijn jullie toekomstplannen wat betreft radio maken?
Rutger: ‘We hopen later door te kunnen groeien naar grotere radiostations, maar nu is het nog erg leuk hier, en kunnen we veel leren.’ Ook de andere drie hopen nog lang door te kunnen gaan met radioprogramma’s maken.

Is het wel eens ongemakkelijk? (Bijvoorbeeld wanneer je de hik hebt….)
Niels: ‘We improviseren heel veel, dus het is niet snel ongemakkelijk. Maar wanneer er iets misgaat met de techniek, weten we allebei niet wat we moeten doen.’ Hij moet lachen.
Rutger: ‘Dat is wel eens vervelend. Verder is het vooral heel gezellig.’

Stel dat iemand zelf een radio-uitzending zou willen maken, wat is dan jullie beste tip?
Timo: ‘Wees uniek, mensen willen niet iedere keer hetzelfde horen.’ En op de vraag vinden jullie jezelf uniek? moesten ze vooral heel erg lachen. ‘Wij zijn niet zoals anderen, waarschijnlijk heb je nog nooit een uitzending als deze gehoord’, lacht Timo.

De radioshow Rutger Rawazzi is iedere vrijdagmiddag van 17:00 tot 18:00 te beluisteren op Omroep Helmond, gevolgd door Studio Teun van 18:00 tot 19:00.