Lezende jongeren: feit of fictie….

3001

Lezen jongeren op de middelbare nog wel? Ik wel; ik ben de grootste boekenwurm die er is. Maar ja, niet iedereen is hetzelfde. Ik heb op mijn school (Carolus Borromeus College) in een 2 Havo-klas van 29 leerlingen onderzoek gedaan; hoeveel jongeren nog lezen. Ik heb ze een enquête laten invullen. Ben je benieuwd naar de resultaten? Lees dan snel verder!

Lezen jongeren na schooltijd?

Dit is een fictie, want de meeste jongeren lezen niet meer buiten school. 46% leest helemaal niet na school, 27% soms en maar 17% leest wel. Ik wist wel dat jongeren niet zoveel meer van lezen hielden, maar dat ze niet meer buiten school lezen, is erg jammer. Lezen is niet alleen leuk, omdat je daar in een wereld kan ontsnappen die in de echte wereld niet bestaat, maar ook omdat het goed is voor je woordenschat.

“In dreams we enter a world, that is entirely our own.”
– Albus Dumbledore, in de Harry Potter serie.

Wat lezen jongeren?

Jongeren in mijn klas lezen de krant niet. Jongeren lezen vooral op hun telefoon: 64% leest alleen maar sociale media. Maar 23% van 29 leerlingen leest een boek. Niemand gebruikt of leest informatieboeken. Iedereen leest boeken met humor of over fantasy en thrillers. Bijna niemand wil meer iets lezen over de geschiedenis. De geschiedenisboeken missen de spanning en fantasie die boeken zo leuk maakt. Zelf vind ik thrillers en fantasy ook het leukste.

Boeken kopen

Fictie, de meeste leerlingen kopen geen boeken meer. Slechts 8% koopt meer dan 10 boeken per jaar. Dat is niet eens 1 boek per maand! Jongeren lezen niet meer buiten school, alleen als het voor school moet.

Naar de bieb

Dit is fictie. Als je de resultaten bekijkt, is dit niet echt een verrassing. Leerlingen kopen geen boeken, maar ze lenen ze ook niet meer bij de bibliotheek. Meer dan helft komt niet in de bibliotheek. Van de 46% die wel naar de bibliotheek gaan, komt maar 17% ongeveer 1 x per maand. Hoe lezen ze dan boeken? Het antwoord op deze vraag wordt naarmate ik verder ga in mijn resultaten: niet. Dat is erg jammer!

“When in doubt, go to the library”
– Hermelien, in de Harry Potter serie

Favoriete genre

De meeste hebben geen favoriete boek. Hiernaast in de grafiek zie je de favoriete boeken van de 2 Havo- klas. Als ze die wel hebben, dan is het ver onder hun niveau met vooral veel plaatjes en humor.

“Pak een boek, duik in een wereld waarin alles mogelijk is, droom
en fantaseer erop los!”
– Julia Aelberts

Meer lezen, maar hoe?

Jongeren geven aan dat ze meer vrije tijd nodig hebben om te lezen. Jongeren geven ook aan dat ze betere boeken willen, maar het is niet duidelijk wat ze dan wel willen. Er zijn genoeg leuke boeken in de bibliotheek of in de boekenwinkel. Als je daar goed rondkijkt, dan vind je vast iets leuks!

Leesplek

Het meest wordt er gelezen op school. Hier moeten ze lezen en ze hebben geen andere keus. Gelukkig zijn er wel nog een paar leerlingen die lezen bijvoorbeeld thuis of op vakantie. Maar de meeste jongeren blijven op school lezen; 14 van de 29 jongeren doet dat.

Stimuleren

Nou dat is duidelijk! School stimuleert 62% van de jongeren. Uit mijn onderzoek is gekomen dat de ouders, kinderen juist niet genoeg stimuleren om te lezen. Van school moet je lezen, dus dan is er geen ontkomen aan. Er is gelukkig wel 35% van de jongeren die lezen, hopelijk worden dat uiteindelijk meer jongeren.

Conclusie:

De conclusie is dus niet heel verrassend; jongeren lezen erg weinig. Als ze nog lezen worden ze bijna allemaal gestimuleerd door school. Hier is het verplicht! Dat vind ik erg jammer. Jongeren lezen vooral op sociale media (64%). Als ze een boek lezen dan is het meestal fantasy of een thriller ver onder hun niveau (Dagboek van een muts, Dummie de Mummie). Maandelijks een boek kopen of naar de bibliotheek is er ook al niet meer bij.

Tegen de ouders zou ik zeggen: “stimuleer je kind wat meer om te lezen, want als je eenmaal gaat lezen is het erg leuk!”.