Jeugdvriendelijke Stad

1349

Helmond is een jeugdvriendelijke stad! Daar stonden we op woensdag 9 maart bij stil in Het Speelhuis. Samen met alle partners vierden we de mijlpalen van het project en het belang van participatie in Helmond. Er zijn drie gouden Rutgers uitgereikt aan jongeren die zich hiervoor hebben ingezet; twee voor leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege en eentje voor de complete leerlingenraad van die school. Onze redacteur Mo Janssen (vwo 4) was erbij en kijkt er met een goed gevoel op terug. Zijn verslag hieronder.

Helmond is een stad met verrassend veel jongeren en de gemeente vindt dat we daar meer aandacht aan moeten besteden. Op woensdag 9 maart was de officiële overdracht van het project Helmond Jeugdvriendelijke Stad van de gemeente Helmond aan de LEVgroep. Ik heb de kans gehad bij deze overdracht te mogen zijn, dankzij een uitnodiging van meneer Reuter, van de sectie levensbeschouwing. Bij deze overdracht hoort natuurlijk het zetten van een handtekening. Ik zat op de eerste rij te kijken naar het toekomstige Helmond.

De gemeente wil veranderingen invoeren die jongeren motiveren, helpen met gezondheid, en die het makkelijker maken te socialiseren. Ik hoor sommige jongeren al achter hun schermen zuchten. “Daar gaan de ouderen weer, helemaal uit de bocht vliegend met plannen die ze over ons maken.” Maar dat is niet helemaal waar. Project Helmond Jeugdvriendelijke Stad is er om naar jongeren te luisteren en om inbreng van jongeren te motiveren.

Leefbaarheid

Dus, wat houdt dit project precies in? Het is heel simpel gezegd een project om de leefbaarheid van jongeren in Helmond te verbeteren. Helmond is een stad vol jongeren, en die jongeren hebben behoeften. Gemeente Helmond wil die graag inwilligen! Het project wil sociale cohesie verhogen. Daarom bouwt de gemeente bijvoorbeeld mobiele pannakooien en mobiele hangplekken. Thema’s als discriminatie, veiligheid, en armoede worden besproken door een speciaal jongerenpanel dat is samengesteld voor dit project. Er is ook een kinderpanel, waar jongere kinderen in zitten.

De bijeenkomst in het Speelhuis was niet slechts een kans om een handtekening te zetten. Integendeel. Godzijdank heb ik niet drie uur lang in een zaal zitten kijken naar een PowerPoint-presentatie. Halverwege de ceremonie kregen we de kans onze eigen stopmotion film te maken met lego, klei, en andere materialen. Ik was ook een van de ‘gelukkigen’ die de video van zijn groep mocht presenteren aan de zaal. Gelukkig ving de presentator me een beetje op met zijn charismatische one-liners.

Hoopvol

Naar mijn mening was deze bijeenkomst een zeer geslaagde avond. Ik zie mezelf als de doelgroep voor dit project, dus natuurlijk ben ik blij met de plannen van de gemeente. Ik ben hoopvol voor de toekomst van Helmond. Vooral als de mensen die dit soort projecten leiden echt rekening houden met ons, de doelgroep. Er is geen project Helmond Jeugdvriendelijke Stad zonder jeugd. Hartelijk dank gemeente Helmond, voor dit project!