Op bezoek bij Van Amersfoort Racing

2655

Redacteur Cas van Griensven bracht een bezoek aan Van Amersfoort Racing! Hier is zijn verslag.

Ik ben voor Mediahuis Helmond afgereisd naar Zeewolde om daar een kijkje te nemen bij Van Amersfoort Racing. Ik werd daar ontvangen door de directeur en oprichter van dit bedrijf, Frits van Amersfoort. Van Amersfoort Racing is een raceteam dat actief is in de Formule 3 en 4. Het team heeft dertien nationale en internationale wereldkampioenschappen gewonnen. Binnen Van Amersfoort Racing zijn onder andere Jos Verstappen, Max Verstappen en Charles Leclerc uitgegroeid tot toppers in de Formule 1, maar ook Tim en Tom Coronel, Guido van der Garde, Jeroen Bleekemolen en Ho-Pin Tung hebben hier op hoog niveau geracet.

Frits van Amersfoort vertelt dat hij werd geboren in een gezin waarin zijn vader een autogarage had. Van jongs af aan repareerde hij al auto’s, zat hij met zijn handen in de olie en werkte hij met gereedschap in plaats van met speelgoed. Er woonde een jongen in zijn dorp, Huub Rothengatter. Hij had een raceauto gekocht maar had geen garage om zijn auto te repareren en sneller te maken. Frits’ vader had dat wel, dus gingen ze samenwerken om uiteindelijk van hun droom werkelijkheid te maken: de Formule 1 bereiken. Ze werden steeds beter samen en werden door Marlboro uitgenodigd voor de Marlboro Masters. Die wonnen ze en Marlboro wilde dat ze het volgende jaar weer mee zouden doen. Een jaar later wonnen ze nog een keer de Marlboro Masters en begon het te lopen. Frits kreeg geld om te investeren in nieuwe gereedschappen en kreeg veel naamsbekendheid, waardoor veel goede racers met hem wilden samenwerken.

In 2014 kwam er een hele rijke investeerder voor een nieuw bedrijfsplan vol met nieuwe moderne faciliteiten. Frits heeft nu een heel groot en prachtig bedrijf gebouwd in Zeewolde. Ook Max Verstappen heeft er geracet, wat veel naamsbekendheid opleverde. Van Amersfoort Racing is nog steeds één van de grootste en meest professionele raceteams van Europa, die jonge coureurs opleidt in de Formule 3 en 4.

Tijdens mijn bezoek aan Van Amersfoort Racing werd ik rondgeleid door Frits van Amersfoort. Frits vond het fijn als er geen foto’s gemaakt werden tijdens de rondleiding, omdat sommige ontwikkelingen erg geheim zijn voor de concurrentie. In de eerste ruimte waren allemaal monteurs die de auto’s voor het nieuwe seizoen aan het maken waren. We mochten ook in de auto’s kijken, waarin we allemaal stekkertjes en draadjes zagen. Je zag op sommige auto’s een Halo (stalen staven in de cockpit om de omstandigheden in de auto veiliger te maken). Frits vertelde dat sommige motoren erg veel lijken op een gewone automotor en dat daar veel aan gesleuteld moet worden om er de beste prestatie uit te krijgen. Sommige motoren zijn echt speciaal gemaakt om te racen.

Daarna gingen we naar een ruimte waar allerlei banden van allemaal auto’s stonden. Ze hadden op elke band een barcode, om precies te weten van wie en welke auto het setje banden was. Dat vond ik wel heel erg slim. Frits vertelde wat het verschil was tussen alle banden en hoe ze werden meegenomen en vervoerd op en naar het circuit. Dit deden ze met een soort quad, met een bandenwagen er achter. Op deze manier vervoerde ze ook andere materialen over het circuit.

In de derde ruimte stonden twee enorme trucks met alle spullen die ze mee moeten nemen naar het circuit. Binnen Europa gaan ze meestal met de truck en buiten Europa met het vliegtuig. In die truck zitten ook de engineers van de coureurs, om bijvoorbeeld data door te geven tijdens de race.

Daarna zagen we de auto waarmee Frits zijn team de eerste race mee had gewonnen. Deze racewagen zag er heel veel anders uit dan de wagens van tegenwoordig. We zagen ook de auto waarmee Sophia Floersch een horrorcrash had meegemaakt. De auto was vooral aan de achterkant en de zijkant helemaal kapot gegaan.

Daarna gingen we kijken naar de simulatoren, waar coureurs de banen goed leren kennen. Het leek erg op een Playseat van Playstation, maar dan met een veel groter scherm dat helemaal op de coureur heen zat. Zo lijkt het voor de coureur bijna alsof ze echt op het circuit rijden. Op deze manier kunnen de coureurs voor een race het circuit goed verkennen zodat ze bijvoorbeeld precies weten hoe hard en in welke versnellingen ze moeten rijden. Ze kunnen ook tegen elkaar racen. Het team verzamelt bij deze simulator alle data van de coureur, zodat ze kunnen zien waar er nog tijd te winnen is. Ze oefenden toen ik er was voor de eerste race van het seizoen. Die wordt gereden in Duitsland.

Daarna gingen we nog wat drinken en zat de rondleiding erop. Ik heb het heel erg leuk en interessant gevonden en ik denk dat de raceteams van Van Amersfoort Racing nog heel veel races gaan winnen.

Ik wil Frits van Amersfoort erg bedanken voor de rondleiding in zijn prachtige bedrijf!