Sporten is toch belangrijk?

1415

Naar aanleiding van de persconferentie over nieuwe maatregelen schreef Roderick van Amerongen (klas 4, Carolus) dit stuk, omdat sporten voor jongeren onmogelijk werd gemaakt. Maar nog geen vier dagen later moest hij het al herschrijven, want de maatregelen voor sporten werden nog strenger.

Als ik het allemaal goed begrijp en wat ik in kranten en op internet lees, is het van de regering de bedoeling dat de corona besmettingen flink verminderen. De reden hiervoor is dat het op dit moment in de ziekenhuizen te druk is.  Om dat te bereiken moeten de mensen zoveel mogelijk afstand van elkaar houden.

Dat je alert bent en afstand moet houden begrijp ik best, maar dat je het sporten binnen en ook buiten (na 17.00 uur) verbiedt is voor mij onbegrijpelijk. Bewegen is belangrijk, dat is algemeen bekend. Ook de gemeenten promoten dit, want ieder jaar werd het boekje van Sjors Sportief uitgedeeld. Op die manier kon ik eenvoudig kennis maken van de vele sportmogelijkheden. Ook is het aangetoond dat de meeste besmettingen binnenhuis plaatsvinden.

Doordat sportlocaties gesloten zijn na 17:00 uur, kun je eigenlijk zeggen dat het voor jongeren onmogelijk is geworden om te sporten. Alle competities zijn stilgelegd, maar onderlinge partijtjes zijn bijvoorbeeld weer wel toegestaan. Vaak is dit organisatorisch lastig te regelen en is de opkomst laag. Heel even kunnen we best zonder sporten, maar wat zijn de gevolgen op lange termijn? Jongeren gaan misschien andere hobby’s doen of stoppen helemaal met sporten. Ze hebben geproefd van de vrije zaterdag en hoeven niet meer naar de doordeweekse trainingen. Kiezen ze nu toch voor dat aantrekkelijke bijbaantje? Verder is sporten en met name de teamsporten erg goed voor je sociale leven. Voor velen is sporten een uitje, lekker uitleven. Omdat dit niet meer kan verdwijnen ze waarschijnlijk eenzaam met chips en cola achter de televisie of computer. Misschien overdrijf ik een beetje, maar de term coronakilo’s is niet zomaar ontstaan.

Sporten is altijd gepromoot, maar met hetzelfde gemak wordt er nu een streep door gehaald, terwijl de reden alleen maar oproept tot discussies met vragen waar ook de experts geen écht antwoord op hebben. Wat mij betreft moet sporten en vooral in de open lucht mogelijk blijven juist tijdens een lockdown.