Door de jaren heen zijn een aantal trends geweest qua make-up. Sommige trends waren apart maar sommige trends waren ook erg mooi, sommigen gebruiken we nog steeds. Een voorbeeld zijn wenkbrauwen: die veranderen elke tien jaar! In de jaren 30 was het heel populair om je wenkbrauwen dun te tekenen en in de jaren 50 was het weer mooi als je dikke volle wenkbrauwen had. Redactrices Fleur Verachtert, Annabel Schuitemaker en Fenne Sproet (allen havo 3 op het Carolus) verkennen de verschillende looks: 100 jaar make-up!
Honderd jaar make-up
1910-1920
De make-up in 1910 was heel licht, men gebruikte niet heel veel. Je ziet eigenlijk alleen maar een hele roze blush en in 1920 zie eigenlijk helemaal geen blush. Misschien heel licht maar niet heel veel. De wenkbrauwen zijn heel dun bij beide, en heel donker. In 1910 zie je bijna geen oogschaduw en in 1920 is er heel veel oogschaduw. De oogschaduw is heel grijzig en donker. Er is ook een wing toegevoegd. De lippen zijn bij beide opvallende kleuren, donker ook vaak. Het nadeel van de make-up uit deze tijd was, dat er ook ingrediënten in zaten die niet goed voor je waren.
1920-1930
Vroeger werd make-up vooral gedragen door de vrouwen in de hogere milieus. In de jaren twintig kwam daar eindelijk verandering in.
De uitgaanslook is een wat heftiger aangezette make-up look. De vrouwen hadden allemaal hun wenkbrauwen erg strak geëpileerd en wat donkerder gemaakt met een wenkbrauwpotlood. De make-up basis was een lichte poeder wat ook wel poeder foundation wordt genoemd, daarover heen werden bij de appeltjes van de wangen flink wat roze blush aangebracht. De ogen werden donker geaccentueerd met grijze oogschaduw, waardoor de oogkleur feller lijkt. Ook werd voor een chique touch glanzende rode lipstick aangebracht.
1930-1940
De make-up look was in de jaren dertig voor veel vrouwen geïnspireerd door de beroemde Hollywood-sterren.
Populair was de alledaagse look. De wenkbrauwen werden zo dun als een potlood geëpileerd. De blush werd verdeeld over de gehele wang en was licht roze. De oogschaduw was vergeleken met de jaren twintig erg natuurlijk. De oogschaduw-kleuren licht bruin en licht roze werden vooral gebruikt op de oogleden. Ook werd er een bruine kleurige eyeliner aangebracht. De mascara was ook erg in! De wimpers werden zo lang mogelijk gemaakt. De lippen werden erg strak getekend met een lip potlood, de cupido boog werd hoekig gemaakt en de lip opgevuld met rode lipstick.
1940-1950
In de jaren veertig noemen veel mensen het een retro of vintage make-up look. Ze begonnen natuurlijk eerst met de foundation, en dan poederde ze het af met een poeder die één tint lichter was dan je daadwerkelijke huidskleur. De wenkbrauwen begonnen er nu wat natuurlijker uit te zien, maar er bleef nog steeds een ronde wenkbrauw vorm. Qua oogschaduw kozen ze vaak voor een wat rustigere kleuren zoals grijs, bruin of mosgroen. Dus niet te opvallend qua oogschaduw kleuren. Net als de oogschaduw was de eyeliner niet opvallend in de jaren veertig. Een klein lijntje was vaak al voldoende qua eyeliner voor een vintage make-up look. Het was ook erg populair om lange wimpers te hebben, maar het nadeel hiervan was wel dat vrouwen heel veel mascara aanbrachten op hun wimpers waardoor het heel klonterig leek. De lipkleur was dan wel weer het tegenovergestelde in de jaren veertig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de oogschaduw. Ze gebruikte namelijk het liefste felle kleuren zoals rood, koraal en roze tinten, maar de rode kleur was wel de favoriet.
1950-1960
In 1950 zie je veel felle kleuren zoals rood en neon kleur, in 1960 is dat heel anders. Er worden dan namelijk lichtere kleuren gebruikt die niet heel veel opvallen.
Er werd in 1950 een opvallende basis gekozen, je ziet namelijk dat ze veel blush op hebben en ook felle blush. Ze dragen alleen geen bronzer wat je verder wel ziet richting 1960, maar toen droegen ze geen blush. Beide hadden wel highlighter maar in 1950 was dat iets meer en in 1960 was dat iets subtieler. Qua oogmake-up is er een groot verschil: in 1950 is het donker en wordt het licht naar boven uitgevaagd, met een wing boven en onder. In 1960 word er geen oogschaduw aangebracht, maar er word vooral eyeliner toegevoegd. Boven in de ‘crease’ werd er een dikke lijn aangebracht. Ook de mascara was heel anders als bij de andere jaren. Er was een trend dat er onder de ogen veel mascara werd aangebracht waardoor je een soort ‘poppen look’ kreeg.
1960-1970
Er werd licht huidkleurige poeder opgedaan of vloeibare foundation. Blush was dit jaar ook geen gemis, er werd een licht roze of peachy kleurtje op de wangen gedaan. Er werd ook met een warm bruine kleur gecontourd onder de jukbeenderen. De ogen werden mooi met gekleurde oogschaduw opgemaakt, vooral roze, blauwe of groene kleuren werden gebruikt. Mascara en eyeliner werd ook vol gebruikt, de boven- en onderwimpers werden zo lang mogelijk gemaakt. Licht roze lippenstift met daaroverheen een lipgloss werd gebruikt voor de lippen. De wenkbrauwen werden zo natuurlijk mogelijk gedaan.
1970-1980
In de jaren 1970 tot 1980 was de make-up erg verschillend van nu. Voor oogschaduw gebruikte ze vaak een matte en een glimmende kleur, de glimmende kleur was vaak een witte of beige kleur en de matte kleur was vaak champagne-bruin. Voor de eyeliner gebruikte ze vaak een zwart potloodje en dit brachten ze aan de zijkant van het oog. En daarna blende ze dit uit totdat je het bijna niet meer kan zien. Dit deden ze hetzelfde aan de onderkant van het oog. Ze tekenden hun wenkbrauwen heel erg dun. Voor de mascara gebruikten ze vaak en blauwe, bruine, zwarte of groenen mascara. Dit brachten ze aan op de boven en onderkant van hun wimpers.
In de jaren zeventig gebruikten ze vaak een bb Cream of licht dekkende foundation. De foundation brachten ze aan met een kwast, omdat er toen nog geen anderen hulpmiddelen waren om het uit te blenden. Ze gebruikten een bronzer om het te laten lijken alsof je lang in de zon had gezeten. Het was ook erg populair om een blush te gebruiken. Dit was vaak ene glimmende rozen blush die ze op een wangen aanbrachten. Aan het einde van de jaren 70 werd de blush steeds heftiger. Voor de lipkleur gebruikten ze vaak een lichte Nude kleur. En daar overheen nog een lipgloss.
1980-1990
In de jaren tachtig gebruikten ze veel felle kleuren zoals blauw, roze, groen, geel etc. Ze gebruikten vaak een bb Cream die wat lichter was dan hun eigen huidskleur, dit deden ze zodat alle felle kleuren meer opvielen. Ze gebruikten losse oogschaduw poeders omdat deze poeders een stuk feller waren. Een fel kleurtje op je wangen was ook erg populair. Een felle lipkleur zoals roze gebruikten ze ook vaak.
De natuurlijke look van je wenkbrauwen werd serieuzer genomen, ze epileerden of waxten hun wenkbrauwen niet. Volle en vooral borstelige wenkbrauwen waren dus erg populair in de jaren 80.
1990-2000
In de jaren negentig werd make-up voor op je gezicht ook weer gebruikt, maar ‘body glitter’ werd ook een trend. Dit kwam vooral door Britney Spears; zij gebruikte deze glitter voor op haar lichaam en andere popartiesten volgden deze trend.
Voor het gezicht focusten ze vaak op drie gedeeltes: namelijk de lippen, ogen en wenkbrauwen. De wenkbrauwen werden vaak donker bijgetekend, maar dit werd wel bijgetekend dat het zo natuurlijk mogelijk leek. Voor de ogen gingen ze vaak voor een ‘smokey eye’ met kleuren zoals: bruin, paars, groen en blauw. Voor de lippen gebruikte ze een redelijk natuurlijke kleur. En dan gebruikten ze een donkerdere lip potlood met een lichtere lip kleur.
2000-2010
De ’00s waren bijzondere tijden, vooral als je naar de make-up kijkt. Oogmake-up werd in dikke lagen aangebracht, vooral bij mascara was dit een echte trend, waardoor je een soort van spinnenpoten effect kreeg. In deze jaren was het ook weer een trend om je wenkbrauwen weer wat dikker te laten groeien. Een groot voorbeeld in deze tijd was onder andere Julia Roberts. Zij was één van de eerste die haar wenkbrauwen weer liet groeien. De smokey eye look was ook erg populair.
Voor de lippen gebruikten ze een lippotloodje die donkerder was dan hun eigen lipkleur en daarmee overlijnden ze hun lippen waardoor je lippen groter leken. Daarover deden ze een lipgloss.
2010-2020
Tussen 2010 en 2020 is make-up veel veranderd maar sommige dingen zijn hetzelfde gebleven. De basis, zoals de foundation enzo, zijn redelijk hetzelfde gebleven, de kleuren zijn gewoon de zelfde kleur als de huid zelf. In 2010 was de huid wel mat en nu is dat meer glanzend. De highlighter wordt ook vaker gebruikt in 2020. Ook de oogmake-up is veel veranderd. Nu is het meer een egale kleur, in 2010 zie je vooral donkere kleuren aan de buitenkant en lichte glanzende kleuren in de binnenkant van het oog. De lippen zijn niet heel veel veranderd, de bronzer ook niet. De blush is nog steeds gewoon een simpele, lichte roze tint. Nu, in 2020, wordt blush ook op de neus aangebracht.