Vrijwilligerswerk: zes redenen om morgen te beginnen!

1630

Vrijwilligerswerk, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het omvat alle werkzaamheden die worden verricht zonder dat daar geld mee verdiend wordt. Vaak is dit maatschappelijk werk. Volgens onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) doet de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar weleens vrijwilligerswerk. Dit werk kan verschillen van het voorbereiden van activiteiten zoals muziekoptredens tot het helpen van bejaarden. Hieronder staan 6 redenen om morgen nog te beginnen!

door Libby Bekkers

Het helpen van je eigen vereniging:
Veel jongeren zijn lid van een club of vereniging (denk bijvoorbeeld aan je eigen sportvereniging). Om deze club of vereniging in stand te houden is het belangrijk dat er veel mensen meehelpen, om zo alles draaiende houden. Je kunt binnen een club of vereniging helpen met bijvoorbeeld het organiseren van wedstrijden en evenementen, lessen en trainingen geven en nog veel meer. Vele handen maken licht werk!

Nieuwe mensen leren kennen:
Door het doen van vrijwilligerswerk leer je binnen een korte tijd veel mensen kennen. Dit is goed voor je sociale vaardigheden en netwerken en fijn wanneer je bijvoorbeeld in een nieuwe buurt bent komen wonen en iedereen wat beter wilt leren kennen.

Je CV opvullen:
Je toekomstige werkgevers vinden het vaak fijn als je al wat ervaringen hebt met werken. Als je nog geen betaalde baan hebt of hebt gehad, is het daarom fijn als je toch al wel hebt gewerkt, maar dan vrijwillig. Ervaring wordt altijd gewaardeerd!

Vrijwilligerswerk houd je actief:
Mocht je je thuis vaak vervelen, of eens iets anders willen gaan doen dan normaal, is vrijwilligerswerk misschien de oplossing voor jou. Door het verrichten van vrijwilligerswerk blijf je bezig en actief en verveel je je minder snel. Een goede opvulling van je tijd dus!

Het geeft een goed gevoel:
Doordat je wat voor een ander doet, maak je diegene waarschijnlijk blij, waar je zelf ook gelukkiger van kan worden. Ze zeggen niet voor niets: ‘wie goed doet, goed ontmoet.’ Je eigen stemming is soms afhankelijk van de stemmingen van anderen. Dit heeft een positieve werking op je wanneer de mensen om je heen door jou blij worden gemaakt. Organisaties zijn vaak heel dankbaar als je ze vrijwillig komt helpen.

Vrijwilligerswerk verrichten is gezond:
Uit onderzoek van de Universiteit van Gent is gebleken dat werken als vrijwilliger goed is voor je gezondheid. Zo stimuleert het onder andere de mentale en lichamelijke activiteit, wat er later bijvoorbeeld voor kan zorgen dat je minder snel dementeert. Daarnaast stimuleert vrijwilligerswerk ook je zelfvertrouwen. Tot slot worden er volgens het onderzoek ook de hormonen oxytocine en progesteron aangemaakt door het doen van vrijwilligerswerk. Deze hormonen helpen bij het bieden van weerstand tegen virussen en stress.

Kortom, genoeg redenen om je handen uit de mouwen te steken voor de maatschappij! Hier maak je zowel jezelf en anderen blij mee!