Interview met rector magnificus Rianne Letschert

1809

Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht, een van de jongste rector magnifici van Nederland, Helmonder van het Jaar 2019 en kandidate van de Helmondse Maestro. Wat vind ze van haar baan en hoe is het om rector magnificus te zijn? Deze vragen en nog veel meer in dit interview van onze redacteur, vierdeklasser Brennan de Graaf (gymnasium, Carolus Borromeus College).

Zelf hoorde ik haar naam voor het eerst bij een repetitie voor de Helmondse Maestro, want hier heeft ze aan meegedaan. Toen ik Rianne vroeg hoe ze dit had ervaren, antwoordde ze dat ze het enorm leuk vond. Het was ook een enorme uitdaging voor haar, want ze is naar eigen zeggen niet zo muzikaal, maar ze vond wel dat ze goed werd voorbereid door het HMC. Rianne vond het ook zeer spannend, maar ze kon ook wel genieten van de sfeer die hing in het Speelhuis.

Rianne is misschien dan niet zo muzikaal, maar ze is er wel dol op. “Klassieke muziek, rap en pop, ik luister er allemaal naar. Het hangt heel erg af van mijn bui: soms geef ik meer de voorkeur aan klassiek en dan weer aan pop. Ik wil ook regelmatig meezingen, tot grote spijt van mijn kinderen.” Al is Rianne geen kenner, muziek is wel constant in haar leven.

Ook is ze natuurlijk Helmonder van het Jaar 2019 geworden. “Ik zag dat niet aankomen. Ik woon dan wel in Helmond, maar ik werk in Maastricht. Ik dacht dat Jermain De Rozario en Hajar Yagkoubi grotere Helmondse boegbeelden waren.” Bij het winnen van deze titel hoort ook een geldprijs: 4.000 euro. Omdat Rianne zelf genoeg verdient, doneerde ze dit geld aan een goed doel voor Helmond. Dit doel werd, na een oproep te hebben gezet op Facebook, Super Sociaal.

Al vond Rianne Helmonder van het Jaar 2019 worden een goede prestatie, voor haar is het niet hetgeen waar ze het meest trots op is. Het meest trots is ze namelijk op haar kinderen. Ze is trots op wie ze zijn geworden en vindt het heel mooi om te zien hoe ze opgroeien. Het is ook niet haar benoeming tot rector magnificus van de Universiteit Maastricht, omdat ze liefde belangrijker vindt dan haar werk. Ook is haar baan als rector tijdelijk en vindt ze dat werk relatief is.

Rector magnificus: een soort directeur
Wat is een rector magnificus, wat moet je dan doen? Rianne: “Een rector magnificus is eigenlijk de directeur van de universiteit.” Ze is dus directeur van 20.000 studenten en 5.000 medewerkers. Dat zijn naar mijn mening heel veel mensen!

“Rector magnificus wordt je natuurlijk niet zomaar. Ik werd gebeld door de Universiteit Maastricht om te komen solliciteren voor de baan. Voor de sollicitatie werkte ik bij de Universiteit Tilburg, als professor. Na een gesprek te hebben gehad werd ik aangenomen. Dit kwam best wel onverwachts voor mij. Ik vind het wel heel leuk dat ik rector magnificus van de universiteit ben. Het geeft me namelijk veel ruimte en kansen tot zelfontwikkeling. Ook vind ik de universiteit zeer divers in nationaliteiten en is het werk dat ik doe zeer internationaal.”

Al is Rianne niet de eerste vrouwelijke rector, ze is wel de jongste van de groep. “Het voordeel hiervan is dat ik, naar mijn gevoel, dichter bij de werkers sta, omdat ze bijna dezelfde leeftijd zijn. Een nadeel van de jongste zijn, is dat er veel van mij verwacht wordt en ik dus weinig fouten kan maken. Mensen kunnen namelijk gaan denken dat ik nog te weinig ervaring heb. Ik heb wel een belangrijk project toegewezen gekregen door de universiteiten. Ik ben blij daarmee met het vertrouwen dat er kennelijk is.”

Uitdagingen
Groot nieuws van vorig jaar was de cyberhack op de Universiteit Maastricht. Voor de school en Rianne was dit een echte crisis: ze werkte in samenwerking met een crisisteam hele dagen om het probleem op te lossen. “In het begin door te onderhandelen met de hackers en later door alles opnieuw op te starten, wat in totaal drie weken duurde. In deze periode focuste ik me volledig op mijn werk en was er geen tijd voor de privézaken, wat ik persoonlijk wel heftig vond. Uiteindelijk is het me samen met het crisisteam gelukt om alles veilig en wel terug te krijgen.”

Een ander actueel ding is natuurlijk de corona-pandemie. Toen ik Rianne vroeg hoe de universiteit omgaat met de pandemie, zei ze dat ze moeten schakelen naar het beleid van het kabinet. Ze zitten dus, net als wij, online. “Als rector magnificus moet ik wel rekening houden met de belangen en de behoeften van de studenten en de docenten. Denk hierbij aan het eventueel naar huis meenemen van bepaalde schoolspullen, kijken of iedereen goed bereikbaar is, etc. De Universiteit Maastricht helpt ook met de strijd tegen corona. Zo zijn de studenten aan het helpen in de ziekenhuizen, zowel op de corona-afdeling als op andere afdelingen, en onderzoekt het laboratorium van Maastricht eventuele vaccins en behandelingen tegen corona.”

Wat is er zo leuk aan haar werk?
Rector magnificus zijn, klinkt in mijn oren als een zeer stressvolle baan. Ik werd dus nieuwsgierig naar wat Rianne nou zo leuk vindt aan haar baan. “Ik vind het zo mooi dat ik een rol speel in een bepaalde fase van jongeren: we maken onderwijsprogramma’s voor ze. Ook zijn de jongeren sociaal en jong. Ik vind het een leuke groep mensen waarmee ik werk, zowel mijn collega’s als de studenten.”

Als laatste vroeg ik waarom jongeren voor de Universiteit Maastricht zouden moeten kiezen. “Je moet voor onze universiteit kiezen als die bij je past. De Universiteit Maastricht is namelijk erg internationaal en intercultureel, maar werkt in kleine groepen aan de projecten. Hierdoor ken je de docenten goed en kennen de docenten jou goed. Je kan dus niet ‘onbekend’ door de universiteit lopen. Ook is Maastricht natuurlijk een hele mooie stad.” Ze wilde dit zeker niet als marketing bestempelen, want als de universiteit niet bij je past, dan raad ze je aan er ook niet heen te gaan. En als je het niet zeker weet, dan zou je een keer naar een van de open dagen van de universiteit kunnen gaan. Als laatste raadde ze je aan om, als je kan, op kamers te gaan. “Zo kan je namelijk je sociale netwerk vergroten, woon je dichtbij je universiteit en de stad waar deze in ligt. Ook is het een ervaring waar je veel van leert: zelfstandig zijn bijvoorbeeld.”

Rianne, heel erg bedankt voor dit interview!