Het Glazen Huis op het Carolus

1896

Vanaf zondag 18 december tot vrijdag 24 december heeft het Carolus Borromeus college in Helmond het Glazen Huis georganiseerd. 5 dagen lang gingen 5 dj ’teams 120 uur lang radio maken. Elk team stond 24-uur lang in het Glazen Huis om radio te maken. Met deze actie hoopten ze zoveel mogelijk geld op te halen voor de twee goede doelen Kika en Smile Per Mile (Smile Per Mile is opgezet door oud-leerling genaamd Wesley Waldt).

Roderick van Amerongen (klas 4, Carolus) heeft 4 mensen geïnterviewd en hun visie gevraagd.

 

Interview met meneer Van den Elsen (een van de organisatoren).

Hoe is het idee van het Glazen Huis ontstaan?

Er waren 3 collega’s die bij elkaar zaten die op het idee zijn gekomen om een Glazen Huis te organiseren op het Carolus. Met dit idee zijn ze naar de directeur gegaan. Na goed nagedacht te hebben vond hij het een leuk idee en wilde het gaan organiseren, daarna heeft hij het met een kleiner clubje overlegd en die werden er ook enthousiast van en wilden wel helpen. Dit is allemaal rond april mei 2021 bedacht.

Waarom hebben jullie voor deze twee goede doelen gekozen?

Met dat clubje mensen bedachten we, dat er een goede doel aan gekoppeld moest worden. We kwamen uit op Kika een landelijk doel en Sime Per Mile een goed doel wat dichter bij staat, want daar zijn we als school ook al een aantal jaar aangekoppeld. En het is opgezet door een oud-leerling.

Hoe zijn de dj-teams ontstaan?

We hadden bepaald dat we het Glazen Huis 5 dagen 24 uur lang wilden doen, dus we hadden 5 dj-teams van 3 docenten nodig. Toen is gevraag aan alle collega’s wie er graag in het glazenhuis zou willen staan. De docenten die dat wilden hebben zelf teams gemaakt. Ook zijn er enkele docenten op de reservelijst gezet voor als er eventueel invallers nodig zouden zijn.

Hoe is de techniek geregeld?

We hebben achter de schermen veel geregeld van de techniek. Een paar mensen hebben gekeken hoe ze de uitzending het beste tot stand konden laten komen. Ze hebben bijvoorbeeld gekeken naar de uitzendrechten, geluid, telefoongesprekken, liedjes in starten en dat alles goed in beeld kwam.

Hoeveel hopen jullie op te halen?

We hadden van te voren helemaal geen idee van hoeveel we zouden ophalen, want we doen dit voor het eerst en wisten niet hoeveel animo hiervoor zou zijn. Met een paar duizend euro zouden we al heel bij zijn, maar tot nu toe hebben we al meer dan 10 duizend euro opgehaald. Het bedrag wordt eerlijk verdeeld tussen de twee goede doelen. Elk doel krijgt de helft van de opbrengst.

Zijn de dj’s ’s nachts alleen in school?

Veel van de collega’s blijven nog tot mindernacht op school om te kijken en de dj’s te supporten. Ook komen er ’s avonds nog veel verschillende groepjes kinderen binnen gedruppeld, dat is voor de dj’s wel heel erg fijn. Zo kom je de avond toch makkelijker door. De dj zijn ’s nachts niet alleen. Een van de conciërge is er om de dj in de gaten te houden en om de dj’s van eten te voorzien.

Willen jullie het volgend jaar weer organiseren?

Ja, we willen het volgend jaar weer gaan organiseren. Alle dj-teams hebben aangegeven het volgend jaar graag weer het Glazen Huis in te gaan en verder is het ook een groot succes. Dus volgend jaar gaan we het gewoon weer doen!

 

Interview met mevrouw Joosten (Dj in het glazenhuis van de 1e 24 uur)

Waarom wilde u in het glazenhuis?

Toen wij hoorde dat deze actie kwam zo’n 9 maanden gelden waren wij over enthousiast en zeker, omdat deze goede doelen er aan hangen. We hebben meteen gezegd dat ons dat zeer gaaf om mee te mogen helpen.

Heeft u enige voorbereidingen getroffen voordat u het glazen huis binnen ging?

Het is natuurlijk niet zomaar dat je het glazenhuis binnen stap en klikt op een knopje van begin maar. We zijn diverse keren bij elkaar gekomen om te bespreken wat ongeveer de bedoeling was en we hebben een dj workshop gehad van een 3FM DJ, waar we bijvoorbeeld dingen hebben geleerd zoals hoelang moet je praten, moet je eventueel dingen opschrijven, hoeveel liedjes moet je achter elkaar afspelen en natuurlijk zijn we nog met z’n drieën bij elkaar gekomen om het een en ander te bespreken. Verder hebben we een aantal Spotify lijsten gemaakt en hebben we uitleg gekregen over de techniek.

Hoe is u verwachting tot realiteit gebracht?

De planning die we hadden gemaakt hebben we niet nageleefd, want er kwamen zoveel verzoeknummers binnen en er gebeurde zoveel leuke dingen. Ook is jammer genoeg het gemaskerd bal niet doorgegaan wat voor de leerlingen erg leuk was geweest.

Had u het op sommige momenten moeilijk in het glazenhuis?

Ja, s ’nachts rond half 5, 5 uur, dan heb je er toch een hele lange tijd erop zitten. Het is  donker, je hebt geen interactie meer met de leerlingen en waren er op een gegeven moment nog ‘’maar’’ 5 mensen aan het luisteren. Dan is het toch moeilijk om even door te bijten, maar uiteindelijk is het toch gelukt en ‘s morgens vroeg krijg je natuurlijk ook nog een tik half 9 9 uur leerlingen moesten naar de lessen dan is er weer weinig interactie, maar die feest muziek die we toen hebben opgezet heeft ons wel wakker gehouden. Het belangrijkste is dat ons het heeft laten volhouden is natuurlijk het enthousiasme van de toeschouwers doormiddel van donaties en complimentjes, maar ook wij met zijn drieën hebben elkaar goed ondersteunt.

Vind u dit voor herhaling vatbaar?

Jazeker wij hebben al aangeven als het volgend weer is dat wij dan graag nog een keer DJ willen zijn, maar volgens mij heeft elk team dat aangeven dus ik denk dat dat wel goed gaat komen. Dus als het mogelijk is doen wij het heel graag nog een keer. Fantastisch dat je dit als school kan regelen.

 

Interview mevrouw Van Dinther (Dj in het glazenhuis 2de 24 uur)

Waarom wilden u meedoen met radio maken in het Glazen Huis?

Wij als docenten kregen een mailtje of we mee wilden doen en ik was heel enthousiast over het idee. Toen heb ik mezelf meteen opgegeven, dat is al een tijd geleden. Wanneer de weken dichter bij kwamen dacht ik wel bij mezelf waar ben ik toch aan begonnen, want er kwam veel voorbereiding bij kijken. Radio maken is natuurlijk heel technisch en daar heb ik helemaal geen verstand van, maar het leek heel leuk om te doen.

In hoeverre heb je invloed op welke muziek er wordt gedraaid?

Doordat er veel verzoeknummers werden aangevraagd en er nog veel verzoeknummers van het vorige team klaar stonden, heeft het wel even geduurd voordat we alles gedraaid hadden. Ook hadden we op een begeven moment twee lijsten gemaakt. Een met leuke liedjes voor het dagprogramma en een andere lijst met liedjes die we minder leuk vonden en die draaiden we ’s nachts.

Wat heeft er voor gezorgd, dat u de 24-uur heeft doorstaan?

De gezelligheid heeft zeker geholpen om mij er door heen geholpen van de mededj’s. De gesprekken met hun zorgen ook voor een gezellig gevoel en de tijd ging er sneller van voorbij. Het inbellen van mensen die aan het luisteren zijn naar het programma geeft je veel energie. Ook hebben we dillema’s gehad die ervoor zorgde, dat de tijd voorbij ging.

Wat vond u van het eten?

De sapjes waren lekker en goed te drinken. In het begin was het wat minder gevoelsmatig, maar dat kwam doordat we tijdens de lunch en het avondeten begonnen. Terwijl het ’s nachts misschien wel te veel was, omdat je gewoonlijks niks eet. Eigenlijk vond ik het niet eten geen meerwaarde hebben. Waarschijnlijk hadden de mensen die keken er geen probleem mee gehad als we wel gewone maaltijden hadden gegeten. Ook doordat het zoveel energie kosten, omdat wij geen echte radio dj’s zijn en wij daar niet sliepen. Zou het fijn zijn geweest als je gewoon wat suikers naar binnen kan werken zodat je ’s ochtends nog steeds veel energie hebt, want we merkte dat we toen minder energie hadden dan de avond ervoor.

Was er de mogelijkheid om te slapen?

Ik weet niet of je helemaal niet mocht slapen, maar je wilt het eigenlijk ook niet. Je wilt niks missen en ook wil je niet je mededj’s in de steek laten. Ook is het maar 24 uur en dat is wel te doen zonder slaap.

Vind u het voor herhaling vatbaar?

Ja, ik vind het zeker voor herhaling vatbaar ook al zou er geen goeddoel aan gekoppeld is. Ik vond de gezellig en er hing z’n leuke sfeer. Ik zou er ook weer met hetzelfde team erin willen en dat vinden mijn mededj’s ook. Ik vond dat ze het heel groot hadden aangepakt met alle verschillende activiteiten, daarom denk ik ook dat het eigenlijk beter is geweest dat verschillende activiteiten niet door zijn gegaan. Zo kon je ook zien of er wel aandacht was voor het Glazen Huis, maar ik wel veel complimenten geven aan de organisatie. Ik vind dat ze veel tijd en energie erin hebben gestoken om zo’n mooi evenement ervan te maken.

 

Interview Hans van Vugt (Inval DJ)

Hans van Vugt is in 1982 begonnen met lesgeven op het Carolus Borromeus College, dat betekend dat hij nu 40 jaar les geeft op het Carolus. Ook is hij de nog oudste werkende docent en de langst zittende docent.

Hoe bent u in het Glazen Huis terecht gekomen?

Ik wilde eigenlijk 40 nummers aanvragen, want het is mijn 40ste jaar op het Carolus. Maar meneer Van de Westerlo (de directeur) vertelde dat er iemand niet 100% fit was, dus hij vroeg of ik een paar uur mijn nummers kon draaien. Dat wilde ik wel en dan noemen we het programma de Hansbalanstop40.

Wat hield uw programma Hansbalanstop40 in?

Bij elk jaar dat ik hier op school heb gewerkt is een nummer aan gekoppeld en elk nummer stond gekoppeld aan een gebeurtenis in dat zelfde jaar. Bijvoorbeeld de verhuizing van de school in 1989 en 2013. Heb ik Our house van Medness gedraait en I like to move it. Ook zaten alle nummers in de top 40 van de top 100 van dat jaar. Verder heb ik ook research gedaan naar de nummers hoelang ze bijvoorbeeld in de top 40 hebben gestaan.

Het de techniek lastig in het Glazen Huis?

Het viel we mee hoe lastig de techniek was. Zeker omdat we met z’n drieën zaten. We hadden een goede verdeling van de taken. De ene dj bediende de microfoons en startte de liedjes in en ik kon me focussen op de tekst en bediende de camera’s.

Kwamen er veel reacties op u programma?

Ja, er kwamen veel reacties binnen op mijn top 40. Veel van de reacties waren van oud-leerlingen die het heel leuk vonden om naar te kijken. We probeerden ook veel van die oud-leerlingen terug te bellen, dat lukt helaas niet altijd.

Het was voor mij een heel mooi en ontroerend moment.