Backstage in Helmond

1661

In de hele stad hangen bordjes aan lantaarnpalen, met pijlen erop en ‘Rondje Helmond’ erop. Onze nieuwe redacteur Luuk van der Rijt (Carolus, vwo 3) vond dit altijd al interessant en wilde graag een keer die bordjes maar gewoon gaan volgen, zonder van te voren op internet de ronde uit te zoeken, gewoon blind achter de bordjes aan. Dat heeft hij gedaan. Hij is ’s middags opgestapt en is bordjes gaan volgen. Een verslag!

Je kunt de ronde overal starten, er is geen belangrijke volgorde. Ik startte mijn ronde in Brandevoort, in De Veste, bij Cafetaria Brandevoort. Vanuit daar ben ik, via TV Carolus, naar de Geldropseweg gefietst. Daar ben ik langs het eetcafé De Barrier, door de Planackers, naar het Eindhovens Kanaal gefietst, en deze gevolgd. Na langs de hondenclub te komen, en langs Appelboer Jurrius te fietsen, rechtsaf geslagen om mijn route langs de Zuid-Willemsvaart te vervolgen. Daar heb ik weinig interessants gezien. Zoals te verwachten, alleen maar de achterkant van het industriegebied. Ik wist nog niet precies waar ik aan begonnen was en twijfelde een beetje wat ik er nou van moest vinden.

Na bij de Rochadeweg over het kanaal te fietsen, kwam ik iets moois tegen, het kanaal met een fabriek eraan. Ik dacht dat dit iets met het industriële verleden van Helmond te maken had, maar het bleek anders. Dit is Coppens, de voerfabriek. Ze fabriceren voer voor vee. Ik heb even gegoogled op de fabriek, en ik zag dat zij pas in 2010 hun eerste vrachtschip hebben gelost,: het is dus nog een jong bedrijf. Het kanaal heeft dus zelfs nu nog een invloed op Helmond!

Ik ben mijn weg vervolgd en Brouwhuis binnen gefietst. Ik kwam tegenover het winkelcentrum een laantje tegen met rode bomen. Er hing een heel ontspannen sfeer, waardoor ik ging genieten. Dit is overigens ook het enige moment van mijn tocht dat de zon doorbrak, en dat moment duurde niet langer dan vijftien seconden, maar goed. Ik ben toen weer vertrokken, en via de Rijpelberg om Berkendonk heen gefietst. Langs de rand van het bos kwam ik uiteindelijk aan bij de Palingkwekerij, en vanuit daar ben ik het bos naar binnen gegaan. Ik ben bij Dierdonk uit het bos gekomen, over de steile fietsersbrug. De route wees mij via de Aa opnieuw naar de Zuid-Willemsvaart, en ik ben bij de Bosselaan naar het Jan Vissermuseum gefietst. Ik heb via Oostende over het kanaal gefietst, en toen weer terug gefietst naar dit sluisje, waar ik eerder al een foto van had gemaakt. Vanaf toen was de route erg saai, dit was ook ongeveer de tijd die je maximaal op je fiets kan zitten zonder zadelpijn te krijgen. Ik ben bij de Warande uitgekomen, via het grafeiland, en weer terug naar de Warande. Toen ik bijna bij Stiphout kwam, draaide de route weer om, ja hoor, richting de Warande. Ik had er toen wel genoeg van. Een half uur later was ik thuis.

De achterkant

Een mooie ronde van iets langer dan 45 km. De ronde is mooi, maar ik voelde me echt backstage, ik zag alles van de achterkant. Je zou misschien verwachten dat het rondje Helmond over het Havenplein gaat, langs de bioscoop af en langs het gemeentehuis af, maar nee, ik heb echt alles van achteren mogen zien. De ronde is heel mooi, en hij is zeker aan te raden, maar niet als je niet van fietsten of van buiten zijn. Een e-bike is niet verkeerd, en de halve route lijkt me ook leuk. Er zijn veel variaties op deze route, en je hoeft natuurlijk niet blind de bordjes te volgen. Ook zijn er genoeg horecagelegenheden om een pauze te houden. Een mooie ronde, voor als je backstage bij Helmond wil zijn.