Van Helmond naar Brussel

2323

Mohammed Chahim is 34 jaar. Hij is opgegroeid in Helmond en heeft, net zoals wij, op de Knip gezeten. Hij woont samen met zijn vrouw en 2 kinderen in de binnenstad van Helmond. In het dagelijks leven in hij wetenschapper bij TNO, raadslid van de PvdA in Helmond en ook nog eens fractievoorzitter. Nu gaat hij proberen om in het Europese Parlement te komen. Wij mochten hem wat vragen stellen.

Dr.-Knippenbergcollege

Mijn tijd op het Dr.-Knippenbergcollege was fantastisch! Ik heb veel leuke docenten gehad, waarvan er een aantal nog steeds hier op school werken. Door de economie-les van meneer Strik ben ik in aanraking gekomen met de politiek. We moesten allemaal plannen bedenken, die een minister ook zou kunnen maken. Uiteindelijk moesten we tegen elkaar debatteren, zoals ze in de tweede kamer ook zouden doen. Het was een heel fel debat, maar op die manier ben ik wel in aanraking gekomen met politiek.

PvdA

De PvdA zet zich in voor een mooie samenleving waarbij iedereen in het land zichzelf kan ontwikkelen. Om dit allemaal te bedenken moeten we veel samen doen en nadenken hoe de samenleving op een eerlijke manier door kan blijven groeien. Dat noem je solidariteit. De PvdA is eigenlijk een combinatie van een stukje D’66, GroenLinks en de SP. Wij vinden bijvoorbeeld homorechten en duurzaamheid heel belangrijk, maar ook internationale solidariteit. We willen niet alleen dat Nederlanders het goed hebben, maar ook mensen in bijvoorbeeld Afrika of de Belgen. Daarom verschillen wij wel vergeleken de andere partijen.

De doorslag

Toen ze mij vroegen, was ik loyaal naar de partij. Zij hadden mij benaderd, dus dacht ik: wie ben ik om nee te zeggen? Voor mijn werk heb ik heel veel te maken met Europa. Zeker als het gaat over duurzaamheid, zie ik dat er heel veel wetten worden gemaakt die er eigenlijk niet toe doen.

Brussel

Ongeveer drie kwart jaar geleden werd ik benaderd door de PvdA of ik op de lijst wilde om naar het Europese Parlement gaan. Toen moest ik solliciteren, heel veel gesprekken voeren met allemaal mensen, die allemaal gaan toetsen om te kijken of je goed genoeg bent. Ik was wel verbaasd dat ik op nummer zes in de lijst kwam, omdat het best een serieuze plek is.

Opkomst

Met de tweede kamer verkiezingen was er een opkomst van ongeveer 82%. Voor de gemeenteraad verkiezingen stemt ongeveer de helft van de Nederlands. En voor Europa stemt ongeveer 35 tot 37% van alle Nederlanders. Ik vind het als politicus heel belangrijk dat mensen überhaupt al gaan stemmen. Het liefst op mij, maar als ze niet op mij stemmen vind ik het ook niet erg. Van de jongeren tussen 18 en 25 jaar stemde 5 jaar geleden nog maar 18% voor Europa. Terwijl een heel groot deel van de toekomst van juist die jongeren daar – in Brussel – wordt bepaald.

Veranderingen

Wat ik wil veranderen als ik in Brussel zit is dat in Europa het voor ons heel makkelijk is om producten te kopen, ook uit andere landen. Ik vind dat we in die interne markt meer moeten focussen op de mensen. We moeten bijvoorbeeld zorgen dat de mensen die in Roemenië leven zich ook kunnen ontwikkelen als het gaat om welvaart, zodat we in heel Europa het beter gaan doen. Op die manier krijgen mensen in Europa veel meer het idee dat Europa één is. Natuurlijk wil ik ook klimaatverandering en de energietransitie aanpakken. Het is heel belangrijk dat we dat op Europeesniveau gaan aanpakken, omdat de broeikasgassen en de uitstoot van auto’s niet in één land blijft, maar overal naar toe gaat. En op het moment dat je zo’n grensoverschrijdend probleem hebt, moet je het samen oplossen. Wat ik ook wil proberen is de privacy van zo veel mogelijk mensen te blijven beschermen, zodat niet alle data die van ons is naar bedrijven gaan zoals Facebook en Google. Ik ga proberen met zo veel mogelijk andere mensen regels te bedenken om de digitale privacy beter te beschermen. Zodat grote bedrijven die onze data hebben niks kunnen doen wat jij niet toe staat. Ook wil ik ervoor zorgen dat de Erasmusbeurs niet alleen voor hbo’ers maar ook voor mbo’ers toegankelijk is. Bij de Erasmusbeurs gaan hbo’ers een half of een heel jaar naar een andere school in het buitenland, om daar hun vak wat ze studeren en later willen worden te kunnen beoefenen. Ik vind dat dat moet, want elke student moet zich kunnen ontwikkelen met ervaringen van anderen.

Door Florine en Suze