Het Glazen Huis is een succes

1708

Dit jaar had de conciërge van het Carolus een nieuw idee, ze zouden in de week voor kerst 5 dagen 24 uur lang radio maken voor 2 goede doelen. Zo ontstond begin dit schooljaar het Carolus Glazen Huis. Redactrice Merle Koster was er bij.

Op zondag 19 december was de opening door meneer van de Westerlo, door corona helaas niet helemaal zo groots zoals gepland, want op zaterdagavond ging het land weer op slot, en het gaat door tot vrijdag 24 december, 12 uur.

Voordat de dj’s in het glazen huis gingen hebben ze nog een cursus gehad van 3FM over hoe zij hun Glazen Huis voorbereiden en hoe ze een radioshow maken. Zo zei mevrouw Smits: “Je denkt dat radio maken heel spontaan is, maar er zit veel meer denktijd in voordat een radioshow gestart kan worden.”

Voor elke 24 uur is er een dj-team van 3 dj’s. De start op zondag was met mevrouw Van Lierop, mevrouw Smits-Van Gils en mevrouw Joosten. Zij haalden een bedrag op van 4016 euro. Doodmoe kwamen ze na die 24 uur weer naar buiten om de dag erna weer les te moeten gaan geven. Gelukkig eerst even slapen en lekker eten, “De sapjes waren lekker, maar echt eten is toch gewoon lekkerder”.

Ze werden om 12 uur op maandag afgelost door meneer Lathouwers, mevrouw Hermans, meneer van Vught, meneer Raaijmakers en mevrouw Van Dinther. Hierbij werd er een paar keer gewisseld van dj’s. In het interview op dinsdag, na een shift van 24 uur zeiden ze daarover dat het een mooie ervaring was om samen te doen, maar met fases zeer vermoeiend. “tot ongeveer 4 uur ’s nachts zit je in een flow, dan zit je er al meer dan 12 uur in. De volgende 8 uur ga je het ene uur goed en het volgende zit je jezelf in de weg. Je kan niet meer lekker zitten, staan, je bent moe en hebt honger.”
Toch hadden ze eigenlijk altijd wel kijkers, al was om 6 uur ’s nachts een dieptepunt. Daar waren nog maar ongeveer 10 kijkers waar er overdag meestal rond de 100 waren.

Dag en nacht zijn er ook mensen van de crew aanwezig, zij zorgen ervoor dat alles in goede banen loopt. Zo regelen zij de sapjes en een keer per drie uur de koffie. Ook regelen zij alle techniek achter de schermen. Meneer van de Westerlo zit ook in de crew: ”De supersfeer in de school in de laatste voorbereidingsweek was echt het fijnste, zo ontstonden er overal initiatieven, zoals een benefietvoetbalwedstrijd tussen leerlingen en docenten. Helaas is veel van deze initiatieven ook weer afgezegd, vanwege de nieuwe maatregelen.”

Op dinsdag om 11 uur stonden meneer Jochems, meneer van Dyck en meneer Willems klaar om aan de slag te gaan in het glazen huis. Net voor ze echt opgesloten werden trof ik meneer Jochems en meneer van Dyck al etend aan in de lerarenkamer, begrijpelijk want ze moesten ten slotte 24 uur zonder vast voedsel. Dit is ook waar ze het meest tegenop zien “geen vast voedsel, dat is wel een dingetje” zegt meneer Jochems, die dan ook al vanaf kwart voor 5 aan het eten is. Wat er zoal gegeten is door de 2 leraren? Nou, best veel. wafels, mandarijnen, croissantjes, noedels, yoghurt, pasta. “Alles, we hebben alles gehad”.
Ze hebben zelf gekozen om met elkaar in het glazen huis te gaan. “Ik kijk het meest naar uit om met hem 24 uur te beuken om muziek te maken, het was gelijk toen ze vroegen voor dj’s dat we zoiets hadden van wij gaan samen, sowieso” zei meneer Jochems.

Ook dit team kwam er na 24 uur weer uit. Het eerste wat ze thuis gingen doen is douchen. “Je voelt je zo smerig na 24 uur. Je voelt je lichaam gewoon achteruit gaan, het begint te zeggen ga slapen, stop.” Toch zouden ze volgend jaar wel weer meedoen als ze weer gevraagd werden.

Op carolus.nl is alles live te volgen, zijn er liedjes aan te vragen, kan er geboden worden op veel veiling items en kan iedereen iets bijdragen voor de goede doelen. De goede doelen zijn stichting kika en smile per mile. Kika is al 20 jaar bezig om de behandeling voor kinderen met kanker beter te maken. Zo willen ze zorgen voor minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een beter leven later als ze groot zijn. Ook geeft Kika voorlichting over kinderkanker.

Smile per Mile is opgericht door oud-leerling van het Carolus Wesley Waldt. Het gaat erom om kinderen die chronisch ziek zijn een leuke dag te geven. Dit doen ze door de kinderen in mooie, dure sportwagens te laten rijden.

Je kan nog doneren, liedjes aanvragen en nog veel meer, allemaal voor de goede doelen en de eindstand laten we jullie zeker nog weten.