Jongeren op social media

6387

Het is in onze samenleving inmiddels niet meer weg te denken: social media. Iedereen komt er dagelijks mee in aanraking of zit er zelf op. Social media bestaat uit apps en websites op het internet, waarbij de gebruiker zelf de inhoud kan bepalen en onderlinge contacten kan onderhouden. Op social media kun je informatie uitwisselen op verschillende leuke manieren, en zonder tussenkomst van een redactie. Het populairste social media platform van de afgelopen jaren is WhatsApp, maar ook apps als Facebook, YouTube, LinkedIn en Instagram worden dagelijks veel gebruikt.

Nadelen van social media
De meeste jongeren vinden social media een positieve ontwikkeling. Helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van social media. Zo meldt het AD dat 1 op de 6 jongeren verslaafd is aan het gebruiken van social media. Dit kan nare gevolgen hebben, zoals het achterstellen van school of het oplopen van een slaaptekort. Daarom maken sommige ouders afspraken met hun kind(eren) over een tijdslimiet. Ook verschillende apps maken het tegenwoordig makkelijker door een activiteitenstatus weer te geven. Op Instagram kun je bijvoorbeeld zien hoe lang je per dag gemiddeld op Instagram zit. Vooral ouderen vinden sociale media een negatieve ontwikkeling. Ze vinden bijvoorbeeld dat social media gebruikers te veel tijd door brengen achter schermen, of zichzelf anders voor doen op het internet dan ze in werkelijkheid zijn. Vaak praten mensen op social media ook in afkortingen omdat dit simpelweg makkelijker is. Zo is ‘W8 ff’ bijvoorbeeld sneller en korter dan ‘wacht even’. Vooral mensen die dit niet gewend zijn, irriteren zich hieraan.

Voordelen van social media
Gelukkig vinden de meeste mensen social media vooral heel leuk. Isis (14) zegt: “Ik vind social media leuk, omdat het een makkelijke manier is om nieuwe mensen te leren kennen en je contact kunt houden met bijvoorbeeld oude klasgenoten.” Isis vindt vooral Instagram erg leuk omdat ze daar haar creativiteit in kwijt kan, en ze zelf haar eigen profiel kan samenstellen en bijhouden.

Likes
Op apps zoals Instagram kun je foto’s plaatsen, die andere mensen kunnen liken (leuk vinden). Sommige mensen vinden het belangrijk dat ze veel likes krijgen op hun berichten, terwijl het anderen juist niet zo veel uitmaakt. Zo zegt Isis: “Het interesseert mij niet zoveel wat anderen van mijn foto’s vinden. Ik vind het juist grappig om te zien dat bijvoorbeeld een foto waar ik zelf op sta meer likes krijgt, dan een foto die ik plaats van een museumstuk.” Er zijn ook mensen die likes wel heel belangrijk vinden. Wanneer iemand je foto liked, betekend dit dat diegene je foto leuk vind. Dit vatten we vervolgens op als compliment, wat weer bijdraagt aan ons geluk. Mensen willen graag gewaardeerd worden voor wie ze zijn en wat ze doen. Nu deze mogelijkheid beter aangeboden wordt door sociale media, pakken jongeren deze kans vaak met beide handen aan. Uit een nationaal waarderingsonderzoek is wel gebleken dat 77% van de Nederlandse social media gebruikers nog steeds meer waarde hecht aan een waardering in het echte leven, dan aan een compliment online.

Trucjes voor het behalen van likes
Sommige mensen hebben bepaalde trucjes om de meeste likes te behalen op hun foto’s. Zo schijnt de uploadtijd erg belangrijk te zijn. Om 05:00 slapen de meeste mensen bijvoorbeeld nog, en wordt je foto minder geliked. Maar 20:00 is bijvoorbeeld wel een populaire tijd op je foto te uploaden, rond deze tijd zijn de meeste mensen namelijk klaar met hun taken van die dag en zoeken ze ontspanning op social media. De perfecte tijd om jouw foto te bekijken en liken!

De meningen en manieren van social media gebruik zijn dus erg verdeeld, maar tegenwoordig heeft iedereen er mee te maken. Social media is nu eenmaal een groot deel van de moderne wereld. Gelukkig vinden de meeste jongeren social media vooral heel leuk, en halen ze plezier uit het gebruiken ervan!