Onlangs zijn leerlingen van het Carolus naar de MUN in Malmö, Zweden, gegaan. Eline was een van de Nederlandse afgevaardigden en vertelt over haar ervaringen daar.
Wat is de MUN precies?
MUN staat voor Model United Nations, maar eigenlijk heet het MUNOM: Model United Nations Of Malmö. De MUN houdt in dat leerlingen van over de hele wereld samenkomen om de Verenigde Naties na te spelen en te debatteren over actuele zaken. En, misschien moet ik dat er even bij zeggen, de voertaal is Engels.
Wat heb je allemaal gedaan? Hoe zag de dag in Malmö eruit?
Toen we aankwamen, hebben we op het vliegveld gegeten en daarna zijn we naar een hostel gegaan. De volgende ochtend stonden we extra vroeg op om Malmö te zien. We hebben nog ergens chocolademelk gedronken, we hebben wat winkeltjes gezien, en daarna zijn we naar de openingsceremonie gegaan. De MUN werd georganiseerd in een school, en toen we op die school aankwamen, hebben we kennisgemaakt met ons comité. Een comité is een groep waarin je debatteert. De groep bestaat uit afgevaardigden van verschillende landen, en ieder persoon vertegenwoordigt het land dat hij of zij toegewezen krijgt. Dus je vertegenwoordigt niet je eigen land, maar een ander land en daar moet je ook onderzoek naar doen. Er waren verschillende soorten comités, en ik zat bij het comité Economisch en Financieel. Aan het einde van die eerste dag zijn we naar onze gastfamilies gegaan, en de volgende ochtend stonden we weer vroeg op om volop te debatteren. We moesten eerst resoluties opstellen, dat waren de voorwaarden en eisen die jouw land had, en aan de hand daarvan ging je debatteren. ’s Avonds hadden we een loungeavond die georganiseerd was om met iedereen samen te zitten en te praten. Dat was om negen uur afgelopen. De volgende dag werd er weer over de resoluties gedebatteerd, en ’s avonds was er een feest, georganiseerd door de MUN. De volgende ochtend moesten we extra vroeg opstaan omdat we nog de koffers in moesten pakken en alvast naar de school moesten brengen. Die laatste dag werden de resoluties aan alle comités voorgedragen in plaats van alleen binnen je eigen comité. Op die resoluties werd uiteindelijk gestemd, en als de meerderheid voor de resolutie stemde, dan was deze geslaagd. Daarna werd de afsluitingsceremonie gehouden, en we gingen afscheid nemen. Iedereen ging knuffelen en dat was heel emotioneel allemaal… Daarna zijn we met de Nederlandse groep terug naar het hostel gegaan. Niemand had meer zin om ergens heen te gaan, dus we hebben gewoon pizza besteld. Dat was echt heel gezellig!
Wat was het leukste moment volgens jou?
Mijn leukste moment… We hebben met de Nederlandse groep gebowld voordat we gingen. Dat was supergezellig, we zijn toen gaan eten bij de Burger King en die sfeer was gewoon superleuk. Het bijzondere aan de MUN is dat je in zo’n korte tijd heel close wordt met alle Nederlandse afgevaardigden, en dat je zoveel dingen deelt met elkaar. We willen elkaar ook nog zien, nu we terug zijn in Nederland, dus na de proefwerkweek gaan we nog een keer afspreken. En de MUN zelf is gewoon een hele bijzondere, leerzame ervaring door alle verschillende culturen en nationaliteiten.