Een jaar in de Verenigde Staten: dit zijn de verschillen

2836

Ik heb een jaar in de Verenigde Staten gewoond, in Princeton. Dit ligt in de staat New Jersey en is een uur rijden van New York. Ik heb hieronder een aantal verschillen tussen de Verenigden Staten en Nederland op een rij gezet, die ik heb ervaren toen ik er woonde.

  1. Veel Nederlanders hebben het vooroordeel dat mensen in de Verenigde Staten ‘nep’ zijn. Bijvoorbeeld als je wilt afrekenen bij de supermarkt, dan zegt de caissière vaak: “Hi, how are you?” Veel buitenlanders raken hierdoor in de war. De caissière verwacht ook geen antwoord als ze dit aan jou vraagt. Het is eerder een begroeting zoals wij in Nederland ‘hallo’ zeggen. Een ander voorbeeld is als je in een restaurant zit. Hier zullen ze heel erg overdreven aardig doen, waardoor het bijna nep lijkt. Dit doen ze omdat ze bijna of soms niet betaald krijgen en ze dus leven op de fooi die de klanten geven. Ze willen dus aardig doen, zodat ze zoveel mogelijk fooi krijgen.
  2. In Nederland geef je vaak een beetje fooi en soms zelfs geen fooi. In de VS is dit anders, daar verwachten ze eigenlijk altijd fooi. Het gemiddelde is ongeveer achttien procent. Tien procent is als het echt heel slecht was en twintig procent als het heel erg goed was. In sommige staten betaal je vanaf een bepaald aantal personen (meestal acht) standaard twintig procent fooi. Dit staat dan vaak al opgeschreven op je bonnetje.
  3. In Nederland heb je soms een brandalarmoefening op school. In de VS heb je heel veel verschillende alarmen. De scholen zijn daar ook heel erg beveiligd. De meest bekende is de lock down drill. Dit is voor als er iemand in de school is die er niet hoort te zijn. Bij deze drill moeten alle leerlingen en docenten op een plek gaan zitten in een lokaal waar je niet kan worden gezien. De lampen moeten uit, de gordijnen dicht en de deur op slot. Andere alarmen zijn bijvoorbeeld: als er brand is of als er iets buiten de school is wat er niet hoort te zijn, zoals een tornado.
  4. Een ritueel dat ze op de scholen in de VS hebben dat ze ‘The Pledge of Allegiance of the United States of America’ moeten opzeggen. Ze zweren hierbij trouw aan de vlag, in het land van vrijheid. Je moet dit elke ochtend in homeroom doen of voor elke les. Homeroom is een soort les die je aan het begin van de dag hebt. Deze duurt ongeveer tien minuten. Hier moet je dus ‘The Pledge of Allegiance of the United States of America’zeggen met de hele klas. In homeroom zeggen ze vaak ook of mensen er niet zijn. Bij de pledge moet je staan met je hand op je hart. In Nederland heb je dit niet.
  5. De hoge prijzen voor boodschappen is ook iets waar buitenlanders van schrikken. Dit zal ook wel verschillen in welk deel van de VS je woont. De boodschappen zijn erg prijzig en dan vooral de gezonde en biologische producten. Het ongezonde eten daarentegen is heel erg goedkoop. In Nederland is dit ook zo, maar niet zo extreem.
  6. Een ander verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten zijn de wegen. De wegen in de VS zijn een stuk breder. Vaak wel vier banen aan elke kant, maar er zitten ook veel deuken in de wegen. Dit komt door het extreme weer. Als je in Nederland zou rijden, dan zul je ook echt het verschil voelen als je over de snelweg rijdt, in tegenstelling tot de wegen in de VS.
  7. In de VS ben je niet verplicht verzekerd voor ziektekosten. Als je dit wel bent proberen artsen aan je te verdienen door je bijvoorbeeld voor een simpele verkoudheid meteen een antibioticakuur voor te schrijven. Of ze laten je allemaal testen doen voordat je in hun praktijk mag komen en dat mag je dan natuurlijk allemaal zelf betalen, nou ja, je verzekering dan.
  8. In Nederland nemen kinderen hun eigen brood en drinken mee naar school en soms halen ze dan een broodje of iets anders in de kantine, maar in de VS haalt bijna iedereen eten bij de kantine. Dat is dan nog niet het probleem, maar er is alleen maar fast food in de kantine, zoals: pasta, pizza, nacho’s en dan is het ook nog eens allemaal kant en klaar. Dat is dus wat ze in de middag eten en in de avond wordt er door de ouders niet gekookt en word er dus fast food besteld of gehaald. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar het merendeel van de bevolking doet dit en dan vooral de Amerikaanse burgers. De inwoners uit het buitenland (Chinezen, Fransen, Denen etc.) houden vaak hun eigen eetgewoonten, zeker als ze tijdelijk in het land zijn.
  9. De temperatuur in de scholen is ook erg opvallend. In de scholen in de Verenigde Staten staat de verwarming of de airco altijd aan. Dit is natuurlijk ook zo in Nederland, maar in de VS is het wel heel erg extreem. In de zomer moet je soms een trui of vest mee naar school nemen omdat het dan zo koud is doordat de airco heel hoog aan staat. En in de winter kan je bijna wel met een korte mouwen shirt naar school komen, want dan staat de verwarming heel hoog.
  10. De parkeerplekken zijn in de Verenigden Staten heel erg groot, in tegenstelling tot Nederland. Dit komt mede doordat de auto’s daar heel erg groot zijn. Dus het parkeren in de VS gaat een stuk makkelijker.
  11. Als je in Nederland een karretje bij de supermarkt wilt lenen, dan moet je daar een muntje in doen. In de VS is dit niet zo, waardoor de mensen hun karretje niet terug brengen en de karretjes overal rondzweven. Er zijn dan ook supermarktmedewerkers die de hele dag bezig zijn om deze karretjes weer terug te zetten waar ze horen.