Debatteren op een conferentie in Polen

1789

Van donderdag 26 september tot zondag 29 september waren negen leerlingen van het Dr.-Knippenbergcollege in de stad Torún in Polen. Hier hebben ze drie dagen lang de Verenigde Naties nagebootst. Scholieren uit heel Europa en één school uit de Verenigde Staten deden hier aan mee, alles moest dan ook in het Engels. Iedereen vertegenwoordigt een land in een comité, hier zijn ook regels aan gebonden, zo mag je geen ‘jij’ of ‘ik’ zeggen.

Op 26 september gingen de leerlingen met het vliegtuig naar Polen toe. Deze dag werd er nog niet gedebatteerd, maar maakten de leerlingen wel kennis met hun gastgezin. De volgende dag was er van negen tot half elf een workshop voor first-timers of een tour door de stad. Om elf uur vond de openingsceremonie plaats in het stadhuis. Van 1 tot 5 werd er gedebatteerd. Ook was er ‘s avonds een optioneel feest voor iedereen.

Op zaterdag werd er van tien tot half vijf druk gedebatteerd door de scholieren. Buiten de conferentie mochten de leerlingen samen met hun gastgezin zelf bepalen wat ze gingen doen. Ook op zondag werd er van tien tot drie weer gedebatteerd. Hierna vond de sluitingsceremonie plaats van kwart voor vier tot half vijf, hier werden speeches gehouden door de organisatoren en door de debatleiders. Ook werden er prijzen uitgereikt voor ‘best delegate’. Twee scholieren van de Knip hebben deze gewonnen! ‘s Nachts gingen de leerlingen met de taxi naar het vliegveld en vervolgens naar huis.

Het was een geweldige ervaring! Bekijk hier een aftermovie van de organisatie.