Bestaan bioscopen over 10 jaar nog?

1512

Steeds meer mensen streamen zelf de film of series die ze graag willen kijken op bijvoorbeeld Netflix. Is dit de ondergang van bioscopen, of hebben de bioscopen nog iets in huis om veel mensen aan te trekken? Een artikel van onze redacteur Roderick van Amerongen, derdeklasser op het Carolus.

Streamingdiensten
Tegenwoordig streamen heel veel mensen thuis films en series op zogenoemde streamingdiensten. Voorbeelden van streamingdiensten zijn; Netflix, Disney+ en Videoland. Deze streamingdiensten kosten per maand een herhalend bedrag, of je betaalt per film/serie. Steeds meer mensen maken hier de laatste tijd gebruik van. Het is goedkoper en makkelijker. Je hoeft bijvoorbeeld niet op een bepaalde tijd op een bepaalde plek te zijn en je kunt kiezen wat je kijkt.

Het coronavirus
Het coronavirus heeft ook roet in het eten gegooid. Door de coronamaatregelen kon je maar beperkt naar de bioscopen. Veel mensen kochten daarom een streamingdienst. Een groot deel van deze mensen heeft waarschijnlijk deze streamingdienst behouden. Ze hebben de voordelen ervan ingezien. Dit had ook gevolgen voor de filmmaatschappijen. Minder mensen in de bioscopen betekent ook minder inkomsten. Hierdoor zijn de films te duur om te maken en zoeken ze een manier om toch geld te verdienen. Ze proberen het op te lossen door de film sneller dan normaal naar streamingdiensten te brengen. Zo was de film Mulan exclusief tegen een extra betaling van 21,99 euro te zien op Disney+. De film Wonder Woman 1984 komt wel in de bioscoop, maar wordt tegelijk aangeboden op streamingdiensten. Je zult begrijpen dat de bioscoopeigenaren hier niet blij mee zullen zijn. Ze lopen klanten mis.

4DX
De 4DX techniek is een goede optie om weer mensen naar bioscopen te trekken. We kennen allemaal 2D en 3D, maar tegenwoordig hebben we dus ook 4DX. 4DX biedt de bioscoopbezoeker een unieke filmervaring. Bewegingseffecten en weersimulaties geven je het gevoel alsof je middenin de film zit! Al jouw zintuigen worden op de proef gesteld. Echter er zijn weinig 4DX films beschikbaar en niet iedere bioscoop is hiervoor geschikt. 4DX is ook voor een bepaalde doelgroep. Niet iedereen houdt hiervan.

Conclusie
De maatschappij is continu aan het veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat de jeugd de bioscoopervaring nog steeds waardeert, maar de huidige techniek van streamen maakt ze ook lui. Waarom zouden ze helemaal naar een bioscoop op een bepaalde tijd gaan, als ze het ook thuis hebben met 1 klik op de knop. Samen kijken is ook geen probleem. Disney+ heeft hiervoor de family link, waarmee je niet-abonnees kan uitnodigen om te kijken. De behoefte bestaat wel om samen te kijken, maar het hoeft niet per se in dezelfde ruimte/bioscoop. Ik verwacht dat het aantal bioscopen in de aankomende 10 jaar flink zal dalen en dat er alleen nog maar bioscopen zijn in grote steden met kleinere zalen.