Kleine huizen, groots idee

4453

Onze redactrice Merle Koster (mavo 4, Carolus) mocht binnen komen kijken bij een tiny house in Aarle-Rixtel, een speciaal huis omdat het volledig duurzaam en betaalbaar gebouwd is. De woning is van Luck Dankers, initiatiefnemer van het project met tien kleinschalige woningen. Leerlingen van het Dr. Knippenbergcollege zijn op dit moment betrokken bij de doorontwikkeling van de plannen in het dorp waar Merle woont. Zelf zat Luck op de IVO-mavo St. Joseph, dat enkele jaren geleden fuseerde met het Carolus.

Tiny houses zijn eigenlijk huizen met alle faciliteiten uit een normaal huis, maar dan compacter, kleiner en slimmer in elkaar gezet waardoor het kleiner kan zijn.

Slimme inrichting
Ik ging graag in op de uitnodiging van Luck Dankers. We begonnen met een hele interessante rondleiding door het hele huis. De hele inrichting is samen ontworpen met een binnenhuisarchitect. Alles is handgemaakt en op maat gemaakt voor in het huis, er zitten overal handige trucjes om alle ruimte zo goed mogelijk te gebruiken. Zo zit er rondom de bank een frame die de zwevende bank op zijn plek houdt, maar ook voor de boekenkast een steun is en waaraan sportoefeningen gedaan kunnen worden. Aan alles is gedacht om het zo optimaal mogelijk te maken. Zo is er boven een trapgat een hangmat gemaakt om zo slim mogelijk om te gaan met de lege ruimte boven de trap.

Vrij leven
De achtergrond van een tiny house is volgens Luck Dankers het ervoor zorgen dat hij niet zoveel maandelijkse woonkosten heeft, maar kan leven in de luxe van nu. Dus wilde hij een kleiner huis, met minder hoge lasten, waardoor hij vrijer kan leven. Vrij leven is zelf bepalen wat hij doet, doordat hij minder kosten heeft, hoeft hij niet meer elke dag te werken, maar kan hij kiezen hoeveel dagen per week hij werkt. Zo is de website ‘go tiny, live free‘ ontstaan, en daaruit zijn de tiny houses ontstaan. Luck: “Het gaat in het leven niet om hoe groot je huis of je auto is, maar om de mooie momenten met de mensen van wie je houdt.”

Groen wonen
De huisjes zijn omgeven door natuur, een mooie grote boom staat meteen naast het slaapkamerraam. Het hele huis heeft hele grote ramen, zo zien ze elke ochtend de eekhoorntjes en de specht in die boom als ze wakker worden.

Het huis is helemaal energieneutraal. Ze hebben het hele dak vol zonnepanelen liggen, genoeg voor alle stroom die ze gebruiken. Ook het warme water gaat energiezuinig, met een warmtepomp, waardoor ze geen energierekening hebben aan het einde van het jaar.

Alle huizen hebben een eigen achtertuin, maar ook een grote gezamenlijke voortuin. Daar doen ze van alles samen, gezellig en nuttig. Niet alle huizen zijn hetzelfde, zo is er ook een huis gebouwd zonder bovenverdieping omdat degene die daar woont in een rolstoel zit.

Voor- en nadelen
De tiny houses zijn voor iedereen, starters die voor het eerst een huis willen kopen, maar vooral mensen die heel erg duurzaam en ‘groen’ willen wonen.

De voordelen van tiny houses zijn vooral het feit dat je minder kosten hebt, dat alles energieneutraal is. Het is een vrijstaand huis en het is erg duurzaam gebouwd. Doordat je hier in een groep zit met mensen die hetzelfde denken, woont het ook heel fijn.

Nadelen zijn dat je minder ruimte hebt, je leeft iets dichter op elkaar, alles is wat compacter, maar eigenlijk ervaart Luck dat niet zo. Zelfs niet in de coronatijd. “In de quarantainetijd was er genoeg plek om te kunnen werken, we waren fijn samen thuis.”

Tiny houses zijn dus de oplossing voor duurzaam omgaan met de wereld, voor het zorgen dat mensen zelf de tijd kunnen indelen, omdat de lasten lager zijn. Een prima plek om in te wonen!

Volg Go Tiny, Live Free op Instagram en Facebook. Luck, dankjewel voor de uitnodiging!