Fedde Westra (11) voetbalt bij PSV

2004

Door redactrice Floortje Jansen (vwo 4 op Dr. Knippenbergcollege)

Net als veel andere kinderen, had de Mierlose Fedde Westra een droom. En net zoals veel andere kinderen van zijn leeftijd, heeft die droom te maken met topsport. Maar anders dan de meeste kinderen van zijn leeftijd, is Fedde nu al bezig met het verwezenlijken van zijn droom. Fedde voetbalt namelijk sinds een paar jaar bij profvoetbalclub PSV, bij de O12.

Sportief gezin
Samen met zijn broers voetbalde Fedde al vanaf jonge leeftijd. “Vanaf het moment dat hij kon lopen, had hij een bal aan zijn voet”, vertelt zijn vader. Toen hij vijf jaar was, mocht Fedde eindelijk beginnen bij een voetbalclub, SV Brandevoort, net als zijn oudere broers. Na een tijdje kreeg zijn vader een telefoontje dat Fedde gescout was door PSV. Of het hem leuk leek om ‘stage te komen lopen’ bij PSV, komen proeftrainen. Nu, een paar jaar later, traint hij vier keer in de week in Eindhoven.

Fedde komt uit een sportief gezin, met ouders die hockeyden en voetballende broers. “We hadden gehoopt dat een van de kinderen zou gaan hockeyen, maar ja, zijn broers voetbalden natuurlijk ook al. En Fedde bleek al snel erg goed erin te zijn”, vertelt Fedde’s moeder. “Ik denk dat het onvermijdelijk was.”

Bij PSV mogen voetballen, lukt natuurlijk niet zomaar. Voordat hij geselecteerd werd voor de O10, heeft hij samen met een grote selectie leeftijdsgenootjes uit de regio een langlopend traject gevolgd. Tijdens deze ‘stage’ voetbalde Fedde nog steeds bij zijn thuisbasis in Brandevoort. Uiteindelijk werd hij geselecteerd voor drie jaar.

Toernooien, trainingen en school dan?
Wat doe je dan, als jonge speler bij PSV? “We trainen vier keer in de week en we hebben veel wedstrijden en toernooien”, vertelt Fedde. Daarvoor reist hij, samen met zijn teamgenoten, soms ook af naar het buitenland. Het leukste dat Fedde heeft meegemaakt? Niet een dagje Efteling of op de foto met een bekende televisiester, nee, een voetbaltoernooi in Denemarken. En dan niet op de tribune. “We hadden er een toernooi tegen Deense voetbalteams, maar ook andere clubs zoals Manchester City en Liverpool”, vertelt hij. Dat was Fedde’s eerste internationale toernooi, op negenjarige leeftijd. “Hij ziet nogal wat van de wereld”, zegt zijn vader lachend. “Zo is het een combinatie van school en PSV. Soms moet er voor een toernooi speciaal vrij worden gevraagd. Om dat te krijgen, moet hij zowel bij PSV als op school goed presteren. Gelukkig lukt het Fedde goed om school, huiswerk, afspreken met vriendjes en zijn sport te combineren.”

“Profvoetballen is wel het doel”
En hoewel het allemaal hard werken is, weet Fedde het toch echt zeker. “Profvoetballer worden is wel het doel.” Zijn ouders zien ook wat het allemaal vraagt. “Zolang hij er plezier in heeft, vinden wij het geen probleem om er aan bij te dragen. Er zijn maar weinig kinderen die deze kans krijgen en als je die dan krijgt, zullen wij de laatste zijn die zullen zeggen: Doe nou maar niet”, voegt Fedde’s moeder er aan toe.

Door corona geen toernooien
Nu, door de coronacrisis, zijn er geen internationale toernooien. “Dat is wel jammer”, vindt Fedde. “Alles aan voetbal is leuk, maar op reis gaan met het team is wel het allerleukste.” Want op maandag na het weekend kunnen vertellen aan je voetbalvriendjes op school dat je in het buitenland was voor een toernooi is wel ontzettend gaaf. En jaloerse blikken krijgt Fedde daar niet. Een van zijn klasgenootjes zit zelfs bij hem in het team. “Mijn klasgenoten vinden het leuk om te horen dat ik dat doe. Ze gunnen me de kans.”

De toekomst
Fedde en zijn ouders zijn nuchter richting de toekomst. “Het is wel een harde wereld, je moet kunnen omgaan met teleurstellingen”, zegt de moeder van Fedde. “Maar dat leer je ook, het zelfstandig worden. Daarin wordt hij goed begeleid en hij leert er heel veel van.” Na dit jaar zal Fedde horen of hij toegelaten wordt tot de jeugdopleiding van PSV. “Als het lukt is dat geweldig. En zo niet, dan heeft hij een hele mooie ervaring gehad.” En voor nu? Voor nu blijft Fedde nog veel trainen en hopelijk komt er nog een toernooi dit jaar.