Gezonder eten

2273

“Heel Nederland lijkt gezonder te gaan eten. We eten meer groente en fruit, eten vaker vegetarisch.” Dit zeggen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

In de jaren 2012 tot en met 2016 aten we bijna 120 gram fruit per dag. Dat is 8 procent meer dan in voorgaande jaren. Tegelijkertijd zijn we minder vlees en zuivel gaan eten. Per dag eten we gemiddeld 100 gram vlees en 350 gram zuivel. Dat is een daling van 8 tot 10 procent vergeleken 2007 tot en met 2010. Het eten van minder rood en bewerkt vlees kan gunstig zijn voor de volksgezondheid in verband met risico op chronische ziekten, laat het RIVM weten.

In 2015 tot en met 2016 dronken kinderen een halve liter minder en volwassenen 350 ml minder dan in 2012 tot en met 2014.

De vleesconsumptie is volgens WakkerDier ongezond hoog, omdat het ruim 50 procent hoger is dan het Voedingscentrum aanraadt.

Elk jaar brengt de Albert Heijn een tijdschrift uit met gerechten voor de kerst. Dit jaar hebben ze veel kritiek gekregen. Mensen vinden namelijk dat er te veel vegetarische gerechten in zitten. Vorig jaar wilde 25 procent van de Nederlanders een vegetarisch gerecht serveren. Daarom wilden ze groenten een belangrijke rol geven dit jaar. Het probleem is dat veel mensen meer vlees in het tijdschrift willen. Het is een lastige keus, als ze veel vlees in het tijdschrift zetten zullen ze reacties krijgen van veel vegetariërs en als ze weinig vlees erin doen zullen ze veel reacties krijgen van de ‘vleeseters’.