“Ik haat mijn lichaam”

3271

Bodyshaming en bodypositivity zijn termen die je de laatste tijd vaak voorbij hoort komen. Het is een principe dat zich snel heeft verspreid. De betekenis van bodyshaming: oordelen over jouw of iemands anders lichaam. Elke en Tionne uit havo 4 van het Dr.-Knippenbergcollege hebben hier een heel mooi en goed project over gemaakt. Ze stelden zich kwetsbaar op en schreven teksten op hun lichaam, ongeveer zoals de vrouwen in de collage hierboven. Hoe staan de meiden eigenlijk tegenover dit onderwerp? En wat is mijn mening?

Boodschap overbrengen
Waarom dit project, is mijn eerste vraag aan de twee zestienjarige dames. Ze denken even na, maar al snel komt er een antwoord. “We vinden het gewoon onzin dat mensen worden beoordeeld op hun uiterlijk”, zegt Tionne. “Ja, het gaat er toch om hoe je van binnen bent”, vult Elke aan. Ze zeggen dat ze eigenlijk altijd al achter het idee hebben gestaan en dat ze graag een positieve boodschap overbrengen. Ze hebben dit project gedaan omdat ze zien dat er onder jongeren best veel wordt geoordeeld over hoe je eruit ziet en omdat het best veel in het nieuws is. “We willen duidelijk maken dat we tegen bodyshaming zijn”, zegt Elke, terwijl Tionne meeknikt. “Je kunt jezelf niet veranderen, je bent zoals je bent.”

Kwetsbare teksten
Maar wat willen jullie met dit project bereiken? Meteen krijg ik een reactie terug. Tionne: “Het is duidelijk het doel dat mensen ophouden met oordelen over andermans lichaam en blij zijn met zichzelf.” Als je de twee meiden op een stoel ziet zitten, zien ze er helemaal niet extreem dik of extreem dun uit. Mijn vraag: komt de boodschap van jullie foto’s dan wel over? “Met onze foto’s, met de kwetsbare teksten erop, zie je wel dat we achter de mensen staan die worstelen met hun lichaam”, zegt Tionne met een blik op de foto’s. “Wij zijn trots op wat we hebben gemaakt, dus dan denk ik dat de boodschap wel binnenkomt.”

Aan het denken gezet
Elke en Tionne leggen uit dat ze bodypositivity heel goed vinden, maar dat ze vinden dat het eigenlijk wel vanzelfsprekend zou moeten zijn dat je trots bent op jezelf en dat je anderen in hun eigen waarde laat. Het project van de dames heeft me wel aan het denken gezet. Ik vind het heel knap dat ze dit durfden te doen. Ik vind dat je blij moet zijn met jezelf en niet zoveel bezig moet zijn met hoe anderen eruit zien. Je mag in de spiegel kijken en tevreden zijn!