2020, simpelweg onvergetelijk

1362

Elk jaar heeft wel iets waardoor het hele jaar verpest wordt voor een grote groep mensen, maar het ziet ernaar uit dat 2020 het wilde verpesten voor de gehele mensheid. Dit jaar was, in één woord, moeilijk. We hadden te maken met een wereldwijde pandemie, bosbranden, presidentsverkiezingen die niet helemaal top verliepen, en nog veel meer.

Dit lijstje benadrukt een paar evenementen die ervoor hebben gezorgd dat 2020 een jaar zal zijn die we niet zo makkelijk zullen vergeten, samengesteld door onze redactrice Layla Azarfane.

De dood van George Floyd
George Floyd was een Afrikaanse-Amerikaanse man die vermoord werd door voormalige politieofficier Derek Chauvin. Zijn dood leidde tot één van de grootste protesten die wij zullen meemaken.

Dit is overigens niet de eerste keer dat een onschuldige man vermoord werd vanwege zijn huidskleur. Donkergetinte Amerikanen maken dit vrijwel dagelijks mee. De dood van Floyd was de druppel die emmer deed overlopen.

De ‘Black Americans’ waren niet de enigen die de straten opgingen; ze werden gesteund door velen anderen die het nu genoeg vonden. De politie reageerden hier niet echt goed op en gebruikten meer geweld dan voorheen, zoals rubberen kogels, traangas en wapenstokken.

De BLM-beweging begon in de Verenigde Staten, maar het duurde niet lang voordat het verspreid werd over heel de wereld. Verschillende beelden werden naar beneden gehaald, mensen werden geslagen, en hoewel deze beweging het probleem bij vele mensen onder aandacht heeft gebracht, moeten we nog steeds het resultaat zien.

De Australische bosbranden
Het lijkt misschien alsof het eeuwen geleden is gebeurd, maar het jaar begon met het Australische penseelvuurseizoen. De branden begonnen in juni 2019 en gingen door tot mei 2020, maar vanwege COVID-19 werden de bosbranden een soort van bijzaak, ondanks dat het een van de ergste natuurbranden ooit was.

Vierendertig mensen kwamen om het leven als gevolg van de branden, en hoewel elke menselijke dood een tragedie is, zijn verschillende ecosystemen in Australië zo ernstig beschadigd dat sommigen misschien nooit meer herstellen. Verschillende soorten dieren die al werden bedreigd, zijn nu mogelijk al uitgestorven. Er wordt geschat dat er maar liefst drie miljard dieren werden gedood of verdreven door de branden. Tot een derde van de koalapopulatie werd gedood door de branden.

De schade veroorzaakt door het Australische penseelvuurseizoen 2019-2020 was wijdverbreid en de effecten ervan worden nog steeds gemeten.

Coronavirus
Het virus ontstond in 2019 en het jaar daarop reisde het virus heel de wereld rond en infecteerde het miljoenen mensen. Kort nadat het was geïdentificeerd, werd het duidelijk dat het nieuwe coronavirus veel gevaarlijker was dan de jaarlijkse griep, en het duurde niet lang voordat het uitbarstte in een wereldwijde pandemie.

Pandemieën zijn niet zo ongewoon als de meeste mensen denken. De uitbraak van ebola in 2014 was verschrikkelijk, maar de verspreiding ervan was veel minder wijdverbreid. De meeste pandemieën komen en gaan zonder de hele planeet neer te halen, maar COVID-19 slaagde erin iets te doen dat sinds de Spaanse griep van 1918 niet meer was gezien.

De Thaise minister-president weigerde op te stappen
De regering in Thailand is in rep en roep sinds 2016 toen koning Bhumibol Adulyadej overleed. Zijn opvolger, koning Maha Vajiralongkorn, woont in Duitsland en voor het eerst sinds generaties bekritiseert de Thaise bevolking hun vorst.

Een wet in het land geeft een gevangenisstraf van drie tot vijftien jaar wegens het belasteren van de koning, de koningin, de troonopvolger of de regent, maar dat weerhoudt de mensen er niet van om de straat op te gaan.

Tot overmaat van ramp kwam de huidige premier, Prayuth Chan-Ocha, aan de macht via een bloedeloze staatsgreep, en na de verkiezingen in 2019 begonnen de mensen te eisen dat hij zou aftreden.

Het ‘Asian Network for Free Elections’ bekritiseerde de verkiezingen, net als de mensen die zijn ontslag eisten. In oktober escaleerden de zaken. De colonne van de koningin werd naar verluidt lastiggevallen door demonstranten, wat ertoe leidde dat de premier de noodtoestand afkondigde en bijeenkomsten verbood.

Demonstranten reageerden met meer protesten en de bijeenkomsten bleven de premier eisen om af te treden. Geruchten over een poging tot staatsgreep of militaire interventie verspreiden zich terwijl de eisen voor een nieuwe regering, een nieuwe grondwet en een hervorming van de monarchie hoogtij vieren in de straten.

China’s hardhandige optreden tegen Hongkong
In 1197 werd Hongkong overgedragen van de Britse controle naar de Volksrepubliek China, die een ‘één land, twee systemen’- beleid invoerde met betrekking tot haar bestuur. Gedurende de 99 jaren onder Britse heerschappij genoot Hong Kong van haar eigen economische en administratieve systemen. China beloofde dat dit zou doorgaan zodra het land het overnam.

De invloed van China op het bestuur van Hongkong begon vrijwel onmiddellijk. In de 23 jaar sinds de Volksrepubliek China het roer overnam, hebben Chinese loyalisten machtsposities ingenomen in de regering van Hongkong.

Dit hielp de kloof tussen het Chinese socialisme en de democratie in Hongkong te dichten, zodat het in 2020 begon te lijken op het beleid van ‘één land, twee systemen’. In april 2019 stelde Hongkong een uitleveringswet voor, die werd aangedragen door de VRC. Het wetsvoorstel zou het voor China gemakkelijk maken om mensen uit Hongkong uit te leveren die het verdacht achtte.

Zo begon de protestbeweging 2019-2020 in Hongkong, die uiteindelijk een verdere verslechtering van de beperkte soevereiniteit van Hongkong zag. Medio 2020 heeft China de beperkte regering van Hongkong verder uitgehold door rechtstreeks wetgevende maatregelen te nemen, waardoor het gemakkelijker werd om het volledig over te nemen.

Protesten braken uit in heel Hongkong, en veel landen zagen het beleid van ‘één land, twee systemen’ tot niets meer dan ‘één China’.

De presidentsverkiezingen in de VS van 2020
Omdat de Amerika zo’n invloedrijke natie is, heeft de hele wereld de neiging om rechtop te zitten en op te merken wat er aan de hand is als er presidentsverkiezingen hun kop opsteken.

Verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de neiging enigszins chaotisch te zijn, en ze beginnen lang voordat iemand de kans heeft om een stem uit te brengen.

De presidentsverkiezingen van 2020 waren problematisch voordat ze überhaupt plaatsvonden. President Trump en zijn bondgenoten spraken zich uit tegen post-in-stembiljetten, waarvan ze zeiden dat ze zouden worden gebruikt om ‘de verkiezingen te stelen’ en er een zooitje van te maken. Dit ging maanden zo door, en toen de verkiezingen eindelijk kwamen, verloor Trump en won Joe Biden.

Helaas was dat niet helemaal duidelijk voor iedereen, inclusief Trump. Hij riep de overwinning op de avond van de stemming uit, ondanks het feit dat er nog miljoenen stembiljetten moesten worden geteld. In de loop van de week startte hij rechtszaken om de resultaten aan te vechten, en in december was er weinig veranderd.

Wat een jaar…