Verslag start bouw MFSA

1205

Zeven jaar geleden zijn er door de gemeente en het OMO plannen gesmeed om het project de Braak in gang te zetten. Het nieuwe dr. Knippenbergcollege had de eer deel te zijn van de eerste fase van dit project, en nu is de volgende stap in gang gezet. De bouw van de multifunctionele sportaccommodatie. Deze MFSA bevat het gloednieuwe Helmond Sportstadion en zal de nieuwe praktijkschool, de gymzalen van de Knip en een fysiotherapiepraktijk huisvesten. Op 18 april had het Mediahuis de eer bij de opening van de bouw van de MFSA te zijn.

“We gaan Helmond op de kaart zetten!” Ambitieuze woorden van wethouder Harrie van Dijk, de overkoepelende persoon voor project De Braak vanuit de gemeente. Een paar jaar terug had ik het privilege om bij het begin van de bouw van het nieuwe knipgebouw te zijn. Nu heb ik nogmaals de eer om de progressie van het project De Braak met mijn eigen ogen te zien. Het project De Braak is al ontzettend lang gaande. Met hier en daar wat hindernissen lijkt het erop dat het eindelijk zijn eerste fase gaat voltooien.

“Wij zijn uniek op de manier dat we een school en een stadion in één gebouw zetten. Als je elders kijkt zullen die gebouwen apart zijn. Denk aan een campus. Zo creëren we een gezondere samenleving. Buiten het voetbalveld heb je sportbanen die ook dienen voor vrijetijdsbesteding. Allemaal losse deeltjes die uiteindelijk leiden tot een soort campus die draait om vitaliteit, sport en onderwijs.” Aldus Emmeken van der Heijden, rector van OMO scholengroep Helmond.

De ceremonie startte kort nadat ik een interview met OMO bestuurslid Yvonne Kops mocht bijwonen. Zij is vanuit OMO de opdrachtgever van de bouw. Samen met Harrie van Dijk kreeg ze de gelegenheid de bouw officieel te openen. De wethouder en mevrouw Kops speechten allebei kort en gaven ook de aannemer nog een kans om iets te zeggen. Sporters van Helmond Sport en leerlingen van de praktijkschool verzamelden zich bij een groot doek. Na enige haperingen werd het bouwbord erachter onthuld en werd de ‘eerste’ paal de grond in geslagen. De bouw van de MFSA was ingeluid.

Na de ceremonie kreeg ik de kans met een aantal mensen te spreken. De nieuwe gymzalen in de MFSA dienen als vervanging voor de zalen op het oude adres van de Knip, zegt meneer Hairwassers, LO docent op het Dr. Knippenbergcollege. Slecht nieuws dus voor de liefhebbers van de oude knip, maar goed nieuws voor de mensen die er moe van worden om van school naar school te fietsen. Ik vlinder door naar de voorzitter van Helmond Sport, Philippe van Esch, die een belangrijke rol speelt in dit project. “Het huidige stadion ligt in ons hart, maar het is tot de draad toe versleten. Met deze vernieuwing en verduurzaming kunnen wij onze fans een entourage bieden van deze tijd. Nu waai je soms het stadion uit.” Het oude stadion staat er al sinds de oprichting van de voetbalclub in 1967. Het nieuwe stadion past bij de hoge ambitie van de club.

“We gaan uit van de gebruiker. De leerlingen en docenten, wat zij nodig hebben. Je moet die behoeftes vertalen in ruimtes, in gebruik, waar de stopcontacten zitten, allerlei details.” Willie van der Heijden, projectleider vanuit OMO scholengroep Helmond, praat over zijn rol in de bouw. Hij werkt samen met de gemeente. “Ik denk ook mee met verkeersmaatregelingen. Als het regent willen kinderen allemaal weggebracht worden door paps of mams. Hoe regelen wij dat veilig?”

Ik spreek ook met Rob Aarts, de directeur van de praktijkschool en het vakcollege. Hij begint met het beschrijven van zijn rol bij de bouw van de MFSA. Die was eerst redelijk klein, maar die zal later toch groeien. “Wat betekent het als je ook echt in die nieuwbouw zit? Hoe gaan we om met Helmond Sport, hoe verdelen we de lokalen, hoe gaan we alles regelen? Hoe loopt straks alles in de praktijk?”

Na dit gesprek krijg ik nog de kans om te praten met Harrie van Dijk, wethouder project de Braak. Hij bewaakt het proces en is een factor in het stimuleren van samenwerking tussen verschillende partijen betrokken bij de MFSA. “We hebben een periode gehad waarin alles heeft stilgelegen. Corona was daar een deel van, maar we voldeden vooral niet aan de behoeften van sommige partners. Nu dat allemaal op orde is gaan we er weer hard tegenaan! Maar dit is pas fase 1! Alles rondom de MFSA is fase 1. De Basic-Fit, de OEC, de jeu de boules vereniging, et cetera is fase 2. Aan het eind van het jaar willen we daar een voorstel voor doen, om dat net zo inspirerend en eigentijds als dit te maken. Het is een verdienste voor ons allen. Ook vrijwilligers en onze partners. Maar zelfs na de voltooiing van fase 2 zijn we nog niet klaar. Ik wil andere partijen uitdagen om hier een programma neer te zetten om gezondheid te stimuleren. Maar dit blijft een ontzettend belangrijk project, en ook landelijk zijn er weinig plekken waar gezondheid, sport en onderwijs op zo’n bijzondere manier samenkomen.”