Boekpresentatie fotoboek Goeikes

3073

Buiten was het guur en koud maar binnen gloeide de warme gloed van de stralende Goeikes en de fotografen. Vandaag was de boekpresentatie van een fotoboek over, voor en door Helmonders: Goeikes.

In een overvolle Cacaofabriek, zowel boven als beneden was het druk, stonden mensen verwachtingsvol te wachten op de uitreiking van het eerste boek. Op de statafels lagen wegwerpcamera’s. Niet om weg te gooien, maar om foto’s mee te maken, grapte Harold van der Horst die de boekpresentatie aan elkaar praatte.

Het begon allemaal 2 jaar geleden. Tahné Kleijn (oud-leerling Knip) probeerde stadskunstenaar van Helmond te worden. Helaas was ze daar nog te jong voor. Wel werd ze door wethouder Frans Stienen gevraagd om een fotoboek te gaan maken over Helmond. Hij had er een van Amersfoort als voorbeeld voor Tahné. “Dat kan ik beter” besloot de initiatiefnemer en ze ging hard aan het werk. Niet met foto’s maken, “Het eerste jaar is het vooral dingen regelen. Fondsen verzamelen, bij bedrijven langsgaan en fotografen vragen of ze mee willen werken”, vertelde de fotografe.

Het eerste boek gaat naar Friedi Stregers. “Als oudste deelnemer en al 90 jaar wonend in Helmond en altijd betrokken bij de vrijwillige brandweer, vond ik dat hij het het meest verdiend had”, vertelde Tahné. Op de voorkant staat zijn eigen foto, het is echt een speciale editie. Alle modellen die vandaag het boek kregen uitgereikt, kregen een heel speciaal hardcover boek met hun eigen foto voorop. Friedi vertelde me na afloop: “Ik vind het heel speciaal, heel bijzonder! Ik wist wel dat ik het boek zou krijgen, maar ik wist niet dat ik het eerste zou krijgen. De foto’s waren al 3 maanden geleden gemaakt. Tahné zelf had mij gefotografeerd. Dus dat is ook heel bijzonder.”

Er waren ook twee leerlingen van de Knip, Sophie Knaapen en Lisa van der Burgt. Zij vertelden: “We zagen een poster hangen en daardoor zijn we mee gaan doen. Met vier brugklassers van onze school hebben we het hoofdstuk Helmond-Noord gefotografeerd. We hebben vooral geleerd in contact te komen met mensen, er naartoe durven gaan en niet verlegen zijn. De foto’s zijn ook best wel mooi gelukt. Het leukste was het samen fietsen door Helmond en foto’s maken.”

Ook tante Ria, of zuster Adriana, was onder de indruk van het mooie boek. Zij is te vinden op pagina 95. Na alle kanten van de wereld gezien te hebben in haar jongere jaren, was dit  toch ook een hele ervaring, vertelde ze. Ook haar broer Ben is in het boek te vinden.

Tijdens de presentatie en de boekuitreiking draaide tegen de achterwand een powerpoint van de foto’s die er gemaakt zijn. In de zaal zag je de mensen reageren op de foto’s, een “ah” hier en een “ohhh” daar en halverwege een schattige: “Dat ben ik” uit de mond van een klein mannetje vooraan in de zaal.

Houdt het nu op? “Nee, er zijn al nieuwe plannen voor een expositie en misschien wel een nieuw boek”, zegt Tahné Kleijn terwijl er door de laatste mensen op het podium getoast wordt met echt Helmonds bier. Dit boek is echt een aanrader voor iedere Helmonder. Te koop bij de Ganzenveer, Museum Helmond en VVV.