Opening World Press Photo tentoonstelling

2170

Op 6 maart 2020 was in de Cacaofabriek de opening van de World Press Photo-tentoonstelling. Redactrice Merle Koster van Mediahuis Helmond werd ook uitgenodigd en ging er graag naar kijken.

De World Press Photo 2019 is te zien van 6 t/m 29 maart 2020 in De Cacaofabriek in Helmond. Hij was eerder ook al in ‘andere’ wereldsteden als Tokyo, Rome en Sydney te zien. In totaal zal er in 45 landen een tentoonstelling van World Press Photo zijn. De tentoonstelling werd geopend door de wethouder van cultuur, Antoinette Maas, en de directeur van het cultuurcentrum Jochem Otten.

De titel van de tentoonstelling is: “Connecting the world to the stories that matter”.

World Press Photo wil graag dat mensen door het zien van foto’s zichzelf en de wereld beter kunnen begrijpen en dat ze zich daardoor beter gaan gedragen. Dat doen ze door verhalen die ertoe doen te laten zien op tentoonstellingen en door het organiseren van de World Press Photo-wedstrijd, waardoor veel mensen de foto’s en de verhalen kunnen zien en kunnen horen.

Tijdens de opening sprak ik met Jochem Otten, de directeur van de Cacaofabriek. Hij vindt er heel veel mooie en boeiende foto’s tussen zitten, vooral de foto van de kikkers die zomaar teruggegooid werden zonder achterpootjes raakt hem. “Het lijkt in eerste instantie een kunstwerk, een abstract schilderij, en later pas zie je wat er aan de hand is. Dat zuigt je zo langzaam in het verhaal en dat is erg mooi aan deze foto.” Het meest bijzondere aan World Press Photo is dat het de hele wereld doorreist en vier miljoen mensen bereikt; zo kan er iets veranderen in de wereld.

“Goede journalistieke foto’s vertellen een verhaal en zetten je aan het denken”, zegt hij, en dat is ook precies wat er gebeurt. Bij de verschillende foto’s staan groepjes mensen die praten over wat er te zien is en bij welk nieuws het hoort. “Als Cacaofabriek proberen we de wereld naar Helmond te halen, door de sponsoren kunnen we het gratis aanbieden, dat vind ik wel belangrijk. Zodat iedereen kan zeggen: ik spring op de fiets en ik ga eens kijken.”

Wat je goed merkt bij deze tentoonstelling is dat een beeld veel krachtiger kan vertellen wat er aan de hand is dan een verhaal. Door een sprekende foto willen mensen het verhaal wat erbij hoort weten. Zo is er de winnaar van 2019, de foto gemaakt door John Moore, met een huilend meisje bij de grenscontrole terwijl haar moeder gefouilleerd wordt. De fotograaf wil laten zien wat de gevolgen van het zero-tolerace-beleid zijn. Immigranten vanuit Mexico worden bij de grens gecontroleerd en veel families werden in verschillende gevangenissen opgesloten. Deze peuter mocht gelukkig wel bij haar moeder blijven, maar het werd toch het beeld van de scheiding van kinderen en ouders. Iedereen weet dat dat gebeurt, maar nu ze zien hoe het er aan toe gaat, zijn de mensen verontwaardigd. Zo kan een foto de wereld iets beter maken. De foto maakt dat we de gevolgen van regels en afspraken kunnen zien. De gevolgen van deze foto waren dat de regels veranderd werden en ouders en kinderen weer bij elkaar kwamen.

Kinderen en tieners van verschillende scholen in Helmond gaan ook naar deze tentoonstelling. Zo komt de echte wereld de klas in, leren we dat een selfie geen journalistieke foto is en zo kunnen onderwerpen van CKV, geschiedenis en maatschappijleer bij elkaar komen in een foto.

Van 6 t/m 29 maart 2020 is de World Press Photo tentoonstelling gratis te zien in De Cacaofabriek. Er zijn wisselende openingstijden. Ook zijn er rondleidingen mogelijk en is er een audiotour. Meer informatie is te vinden op de site van De Cacaofabriek.