Landen vertegenwoordigen bij de Model United Nations

2163

Elke dinsdag komen leerlingen van de Knip en het Carolus bij elkaar om te debatteren, de Model United Nations (in het kort MUN).  Redactrice Merle Koster kwam langs om te kijken hoe het daar nou gaat.

De MUN
De MUN is het naspelen van de Verenigde Naties door leerlingen tot 18 jaar. Het is een initiatief van de Verenigde Naties, zodat kinderen meer interesse in de politiek krijgen. Bij een MUN spelen de leerlingen een vergadering van de VN na. Er zijn verschillende rollen. Er zijn delegates, dat zijn de diplomaten van een bepaald land, en er zijn mensen van de administratie staff, die zorgen voor de organisatie van de vergadering. “Ik doe mee omdat ik geïnteresseerd ben in de politiek en ik vind het wel grappig om een land te vertegenwoordigen”, zegt Arthur, een leerling die bij de MUN zit.

Het begint
Het is al een gezellige boel als ik binnenkom. Er wordt al druk gediscussieerd over het onderwerp. Deze vergadering is het onderwerp abortion. Alle tafels staan in een cirkel en op elk tafeltje staat een kaartje met het land. Elke leerling vertegenwoordigd een land. Zo was eentje bijvoorbeeld Malta en een andere Vaticaanstad. De leerlingen hebben goed uitgezocht hoe hun land denkt over een onderwerp en spelen dan een vergadering met een wetsvoorstel na.

Als het debat begint wordt er Engels gepraat. De eerste stap is kijken of elk land er is. Wanneer dit gedaan is, begint het echt. Een land begint met een speech, in het Engels, over het onderwerp en vertelt daarin wat ze daarvan vinden. Soms wordt er een tegenvraag gesteld en soms wordt er niks gezegd. Als een land een speech gaat geven wordt iedereen begroet. Het personeel, de leiders van het debat, de andere landen en de gasten. Normaal zijn die er niet dus dit wordt nog even aangegeven door de debatleider.

Het wordt pas echt interessant als Uruguay en Malta het niet eens worden. Er wordt met argumenten gegooid tot iemand toegeeft. Hier en daar hoor ik gedurende het debat uitspraken zoals “objection” of een “second it!”. Iedereen kijkt en luistert heel intensief naar wat er allemaal gebeurt in het debat. Maar als Malta een fout maakt kan er toch ook wel gelachen worden. Malta lacht gelukkig ook gewoon mee. Daarom oefenen ze elke week ook.

Big MUN

Deze week is een deel van de MUN-club in Denemarken. In Kopenhagen nemen zij deel aan een Big Mun. Daarvoor zijn ze allemaal één land, Duitsland. Iedereen heeft een eigen onderdeel waarover ze gaan vergaderen in Kopenhagen, samen met allerlei andere scholen uit een hele hoop Europese landen. Thara zegt hierover: “Ik heb er veel zin in, maar het is ook wel spannend. Voor mij wordt het de eerste BIG MUN. Gelukkig zijn er anderen die er al eerder zijn geweest, die ons nu goed kunnen helpen. Jammer genoeg gaan zij niet mee dit jaar.”