Slow fashion: zo kun je beginnen

2062

Misschien heb je er wel al iets van gehoord, maar steeds meer mensen willen overstappen op duurzame kleding, want de wereld en de bewoners lijden van het produceren van fast fashion. Daarom zijn hier wat tips van redactielid Isze Vulders, om nu al iets goeds te toen voor onze aarde en haar bewoners.

Slow fashion: zo kun je beginnen

Tip 1:

Kijk welke merken duurzaam zijn. Er zijn namelijk best veel grote merken die bezig zijn met duurzaamheid. Hier een paar voorbeelden:

Veja
Veja is een heel leuk merkje die schoenen maakt van alleen maar duurzame materialen, zoals plastic flessen voor de zool en rubber uit het regenwoud voor de schoen. Zelf ben ik echt verliefd op Veja-schoenen en raad ze ook iedereen aan. Ze zitten super fijn en de kwaliteit is top.

H&M
Bij de H&M zou je niet zo snel denken aan duurzame kleding, maar eigenlijk is de H&M heel goed bezig op het gebied van duurzaamheid. Bij de H&M hangen voort kleren die bij de H&M conscious collection horen. Dit zijn kledingstukken die gemaakt zijn van duurzame materialen, maar ook vooral van gerecyclede materialen. Zo heb ik zelf een blouse van deze collectie die gemaakt is van plastic afval. De kledingstukken zijn iets duurder, maar dan het wel echt iets.

Reformation
Reformation is een koningin op het gebied van duurzame kleding merken. Zij verkopen hele mooie jurken en jumpsuits die helaas niet voor elke portemonnee zijn weggelegd maar de kleding is het zeker waard. Door het gebruik van stoffen als Lyocell  en biologisch katoen zijn hun kleren al duurzaam, maar wat helemaal top is, is dat elk item je doormiddel van ‘refscale’ verteld waarom het zo goed is dat je voor hun item kiest en niet voor een van een fast-fashion bedrijf.

Tip 2:

Kijk als je een kledingstuk gaat kopen, wat voor certificeringen er bij het item staan. Weet je niet wat ze betekenen, dan hier een korte uitleg:

GOTS
Als textiel gemaakt is van bio vezels, krijgt het deze certificering. Voor het dit keurmerk krijgt moet het wel een strenge controle door.

Fairtrade
Een kwaliteitslabel voor eerlijk en fairtrade katoen. Dit gaat er vooral om dat de werkers op de katoenplantage een goede minimumloon hebben en goede arbeidsomstandigheden.

GRS
De wereldrecyclage-standaard certificeert gerecyclede delen van het item. Dat betekent dat je kledingstuk delen bevat die gerecycled zijn.