Het Instagramwereldje onder de loep

3290

Instagram is niet meer weg te denken op de telefoon van veel mensen. Sterker nog, in Nederland hebben 4,1 miljoen mensen een Instagram-account, waarvan er 2,1 miljoen dagelijks gebruik maken van deze app om hun leven te delen of dat van andere mensen te bekijken. Vooral onder de jongeren is Instagram the place to be. Van alle jongeren in Nederland tussen de 15-19 jaar heeft 73% een account. Ikzelf val ook onder deze doelgroep en heb daarom aan mijn vriendinnen gevraagd wat Instagram nou eigenlijk is, wat voor invloed het heeft en of we ons wel bewust zijn van wat we aan het doen zijn samen met wereldwijd 1 miljard andere gebruikers.

Lees de vijf interviews hieronder en je ziet: de meningen over Instagram zijn erg verdeeld, maar over het algemeen is iedereen het er wel over eens dat deze app veel bijdraagt aan de onzekerheid van jongeren. Iedereen kijkt met een andere blik naar Instagram en het brengt zowel positiviteit als negativiteit met zich mee. We zijn ons ervan bewust dat het maar een app is op onze telefoon, maar we vinden het toch belangrijk om eraan mee te doen en je leven te delen, je bezig te houden met het leven van anderen en volgers te verzamelen. Ook al zijn we ons er zo bewust van, die 4,1 miljoen mensen vinden vandaag toch weer een momentje op de dag om even een post te liken of even een foto te delen. Want uiteindelijk willen we allemaal een bepaald aantal likes aantikken en de leukste reacties krijgen, toch?

Met dank aan Lotte Cremers, Sanne Vlemmings, Julia van de Brug, Iris IJzermans en Eefje Crooijmans.

door Valerie Zoetmulder (16), vwo 4 op het Carolus Borromeus College


‘Mensen worden jaloers op een werkelijkheid die niet bestaat.’

Lotte Cremers
16 jaar
805 volgers, volgt zelf 651 mensen
Aantal likes in totaal: 1.305
Aantal uur op Instagram per dag: 4 uur
Aantal likes op de foto rechts: 223

Sinds wanneer heb je Instagram?
Ik heb Instagram al sinds ik 11 ben, dus ongeveer sinds 2013/2014.

Hoeveel uur zit je er gemiddeld op per dag?
Ik zit gemiddeld 4 uur per dag op Instagram volgens mijn telefoon. Ik vind mezelf dan ook wel verslaafd, aangezien ik er heel veel op zit. Ik betrap mezelf erop dat zodra ik me verveel, ik meteen naar Instagram ga.

Ik heb vaak het idee dat er bepaalde ‘regels’ verbonden zijn die voor iedereen anders zijn qua volgen en liken, wanneer like jij bijvoorbeeld iets?
Er zijn veel mensen die rekening houden met anderen omdat je volgers kunnen zien wat je liket en sommige mensen liken pas iets als ze het echt leuk vinden. Ik zelf daarentegen like alles zonder erbij na te denken.

En accepteren, wanneer doe je dat?
Ik kijk of ik die persoon ken, of dat mensen die ik ken die persoon volgen en daarop gebaseerd accepteer ik die persoon. Maar ik accepteer soms ook mensen die ik niet ken, maar die er wel normaal uitzien en soms volg ik ze dan terug.

Wat is de reden daarachter? Wil je meer volgers of maakt het je niet uit?
Ik denk dat tegenwoordig iedereen wel veel volgers zou willen hebben om de een of andere reden maar het is nou ook weer niet zo dat ik er veel om geef. Ik laat mensen me meestal gewoon volgen als ze dat willen en dan kijken ze maar of ze van mijn account kunnen genieten of me weer ontvolgen, dus nee – ik geef er niet super veel om.

Denk je dat volgers zorgen voor veel onzekerheid onder de jongeren?
Ik denk dat veel jongeren zich hierdoor wel vaak onzeker voelen. Meisjes met 100 volgers gaan zich bijvoorbeeld vergelijken met meisjes met 3000 volgers. Hierdoor denken ze dat ze minder waard zijn of minder leuk zijn omdat ze minder volgers hebben. Vaak krijgen meisjes die heel ‘knap’ zijn meer aandacht en dus ook meer volgers en likes waardoor de meisjes die dit niet krijgen zich meteen minder waard voelen wat eigenlijk onzin is, want het is maar een knopje op je beeldscherm.

Onzekerheid ontstaat vaak ook omdat mensen niet de realiteit laten zien. Wat vind je daarvan? Vind je zelf dat je de werkelijkheid laat zien?
Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig filters of Photoshop, waardoor je niet meer de werkelijkheid ziet. Zo worden mensen vaak jaloers op iets wat eigenlijk niet bestaat. Zelf laat ik deels ook niet helemaal de werkelijkheid zien. Ik ga bijvoorbeeld geen mental breakdowns op mijn Instagram delen en zelf gebruik ik ook vaak filters voor foto’s. Door dit krijgen mensen ook vaak een verkeerd beeld van hoe je moet zijn en gaan ze zich vergelijken met meisjes die zichzelf vol photoshoppen en met filters op Instagram zetten, wat helemaal niet hoeft.

Zie je dit als een groot nadeel van Instagram? Ben je hierdoor bijvoorbeeld ook iemand gaan ontvolgen zodat je niet meer onzeker werd of heb je de app ooit een tijdje verwijderd?
De app zelf heb ik nooit verwijderd, maar ik heb wel een keer iemand ontvolgd omdat ik er gewoon geïrriteerd door werd. Ik vind het wel een nadeel van Instagram dat je jezelf eigenlijk kan voordoen als iemand die je niet bent en ik zie dat ook als een nadeel voor anderen.

Wat denk je dat het doel van iets posten is? Uiteindelijk komt het een beetje neer op ‘kijk mij’. Zie je het meer als gewoon je leven delen, of doe je het meer om mee te doen met de rest?
Ik doe het zeker niet om mee te doen met de rest, maar die andere twee dingen wel een beetje. Ik denk het meeste omdat ik mijn leven wil laten zien, om te laten zien wie ik ben. Ik gooi er altijd filters op om er beter uit te zien dus dan neigt het wel meer naar ‘kijk mij’. Ik denk dat iedereen dit wel doet en dit ook weet van zichzelf maar het niet snel toegeeft, want iedereen wil stiekem wel aandacht.

Bovenstaande foto is je meest gelikte foto, heb je hier een verklaring voor?
Het komt vooral omdat ik deze foto plaatste op mijn verjaardag. Veel mensen plaatsen foto’s met mij waardoor andere mensen zo doorklikken op mijn account, maar het komt ook omdat ik dit jaar veel nieuwe mensen heb ontmoet in mijn nieuwe klas, waardoor ik meer volgers en likes krijg.


‘Wij leiden een heel ander leven dan een fitgirl, dus een summer body zoals dat van hen is niet realistisch.’

Sanne Vlemmings
15 jaar
316 volgers, volgt zelf 447 mensen
Aantal likes in totaal: 176
Aantal minuten op Instagram per dag: 20 minuten
Aantal likes op de foto rechts: 93

Sinds wanneer heb je Instagram?
Sinds groep 7, dus rond mijn elfde begon ik ermee.

Je account staat open. Waarom en wanneer mag iemand je niet volgen?
Het staat niet bewust open maar ik krijg toch niet echt nieuwe volgers. Als mensen aan de andere kant van de wereld mij willen volgen dan blokkeer ik ze wel. Ik moet diegene wel kennen of via via kennen.

Waar denk je dat Instagram om draait? Wat maakt Instagram nou zo populair?
Je kunt er alles op delen en het begon met hier kun je foto’s delen over je leven. Nu heb je meerdere genres. Bijvoorbeeld het genre fitgirls, memes, grappige filmpjes en nog veel meer. Door deze dingen heb je een heel divers aanbod en is er voor iedereen wat.

Hoeveel invloed denk je dat Instagram heeft op de jongeren van nu? En voel je je ook vaak onzeker hierdoor?
Je hebt allemaal fitgirls en hun baan is influencer zijn en hun leven draait om hun lichaam. Dan snap ik als iemand van onze leeftijd dit ziet, hij/zij denkt dit wil ik ook. Wij leiden een heel ander leven en het is echt niet raar als je er niet zo uitziet. Door facetune en gezichtsbewerking word ik zelf ook wel onzeker, omdat ik dan denk: ik wil ook wel zo’n summer body hebben.

Vind je Instagram een leuke app? Je hebt namelijk maar twee posts dus zelf je leven delen vind je niet zo leuk, maar naar anderen kijken wel?
Ik persoonlijk kijk op Instagram vooral naar memes en grappige dingen. Ik kijk natuurlijk ook wel naar wat de mensen in mijn omgeving zetten op Instagram. Over het algemeen hou ik me niet zo bezig met wat iedereen om mij heen doet op Instagram.


‘Ik vind het motiverend om andermans foto’s te zien.’

Julia van de Brug
16 jaar
907 volgers, volgt zelf 865 mensen
Aantal likes in totaal: 15.900
Aantal uur op Instagram per dag: 1 uur
Aantal likes op de foto rechts: 383

Sinds wanneer heb je Instagram?Eind 2014/begin 2015 kreeg ik Instagram.

Wat vinden je ouders hiervan? Bemoeien ze zich met wat je erop zet en wat vinden ze van wat je post?
Ik laat vaak de foto’s zien of die hebben ze zelf gemaakt. Ze vinden het heel leuk en hebben zelf ook Instagram. Ook als we iets doen vraagt mama vaak of ik even een foto wil maken voor Instagram.

Wanneer volg jij iemand? Aan welke eisen moet die persoon voldoen?
Ik volg sowieso alle mensen die ik ken op Instagram. En mensen die ik heb ontmoet, zoek ik al snel op. Qua andere accounts kijk ik of ze vaak actief zijn en leuke foto’s posten. Het ligt dus aan de inhoud van de persoon en aan de feed, hoe het totaal plaatje eruitziet. Als er veel grappige dingen worden gepost of het een persoon is waar ik tegenop kijk, is het leuk om te volgen. Ik like bijna alles, in ieder geval alles van de mensen die ik ken, de rest alleen als ik het leuk vind.

Bovenstaande foto is je meest gelikte post op je account, waarom denk je dat dat zo is?
Verjaardagsfoto’s worden op de een of andere manier heel vaak meer geliked. Ik weet niet precies waarom, maar ik denk omdat mensen dan toch meer aandacht voor je hebben en ze je feliciteren.

Wat is de reden voor jou achter iets posten?
Ik doe het vooral omdat ik het leuk vind om foto’s te maken, ze te bewerken en te kijken welke het leukste op Instagram staat. Als ik leuke foto’s heb, vind ik het leuk om die te delen. Het is leuk om veel likes te krijgen en veel volgers te hebben, maar dat is niet echt het doel. Maar het heeft wel invloed op hoe mensen je zien.

Vind je het normaal dat door al deze bewerkte foto’s op Instagram onze generatie zo naar elkaar opkijkt en veel mensen hierdoor ook heel onzeker worden?
Ik vind het logisch dat je de mooie foto’s van jezelf op Instagram zet en de rest voor jezelf houdt. Ik vind het niet normaal hoe mensen hun hele lichaam bewerken. Zelf verander ik alleen maar het licht en de kleuren, niks aan mezelf. Ik vind dat je echt jezelf moet delen en je niet anders voor moet doen. Ik snap dat mensen vinden dat iedereen elkaar onzeker maakt, maar zelf vind ik het juist motiverend om andermans foto’s te zien. Het is niet mijn bedoeling om anderen onzeker te maken, maar meer om mezelf te uiten.

Hoe zou je de app Instagram in het kort omschrijven?
Een app waar mensen hun verhaal kwijt kunnen en worden gesteund en gemotiveerd. Waar je leuke momenten kunt delen en de leuke momenten van andere kunt bekijken.


‘De onzekerheid die het meebrengt weegt zwaarder dan het leuk scrollen’

Iris IJzermans (links op de foto)
16 jaar
815 volgers, volgt zelf 376 mensen
Aantal likes in totaal: 2432
Aantal uur op instagram per dag: 1 uur
Aantal likes op de foto rechts: 205

Sinds wanneer heb je Instagram?
Ik denk sinds groep 8, dus nu al 6 jaar.

Wat is de reden dat je dingen op Instagram post?
Ik denk omdat ik het leuk vind om mijn leven met andere mensen te delen, maar ook deels omdat andere mensen een ‘leuk leven’ lijken te leiden, dan krijg ik zelf ook het gevoel van, ik wil laten zien dat ik het leuk kan hebben.

Dus je wordt soms best wel onzeker door mede Instagrammers?
Ja, best wel vaak. Als ik leeftijdsgenoten zie die leuke dingen doen heb ik het gevoel dat mijn leven saai is en vind ik het saai dat ik niks te doen heb.

Vind je zelf dat je je ware zelf laat zien op je Instagram account?
Niet altijd, omdat ik de vervelende dingen in het leven graag privé houd, maar ik vind het soms wel irritant dat andere mensen dat ook doen, want dan word je zelf ook onzeker omdat hun leven perfect lijkt.

Wat zie jij als het uiteindelijke doel voor Instagram?
Ik denk dat het doel van Instagram is om mensen te vermaken, maar dat het eigenlijk vooral gebruikt wordt voor mensen om aan een ander te laten zien hoe leuk ze zijn en dan door reacties van andere een beter gevoel te kunnen krijgen over zichzelf.

Je hebt een bikinifoto op je Instagram staan. Vond je het gewoon een leuke foto of heb je wel er echt over nagedacht dat je een groot deel van je lichaam ziet? Wat vinden je ouders hiervan?
Ik vond het gewoon een leuke foto en mijn ouders houden wel in de gaten wat ik post, maar ze hebben er geen problemen mee als ik een bikinifoto plaats.

Vind je Instagram meer positief of negatief? Als je kijkt naar de nepheid en onzekerheid die het met zich meebrengt en als je kijkt naar het leuk delen van momenten en grappige video’s.
Ik vind persoonlijk Instagram meer negatief, omdat de stress en onzekerheid die het sommige mensen meebrengt zwaarder weegt dan het delen en scrollen door het leven van anderen.

Hoe zou jij de app Instagram omschrijven?
Een social media platform waarop mensen een deel van hun leven delen door middel van foto’s.


‘Soms like ik iets automatisch en dan bedenk ik later dat ik dat helemaal niet wilde.’

Eefje Crooijmans
15 jaar
575 volgers, volgt zelf 797 mensen
Aantal likes in totaal: 1487
Aantal uur op instagram per dag: 1 uur
Aantal likes op de foto rechts: 155

Sinds wanneer heb je Instagram
Sinds mijn twaalfde heb ik een Instagram.

Wanneer is een foto ‘Insta-waardig’ en ben je blij met hoe je account er momenteel uitziet?
Ik post niet vaak iets, maar als mensen zeggen dat ze het een leuke foto vinden en ik vind hem zelf ook wel oké dan post ik hem. Ik ben op zich best wel blij met hoe mijn account eruitziet, het is niet ‘perfect ‘maar het kan er mee door.

Waarom posten mensen denk je iets en waarom post jij zelf dingen?
Dit vind ik een lastige maar goede vraag. Ik denk dat iedereen die dingen post vraagt om aandacht en ik denk ikzelf dus ook wel een beetje. Ik wil soms ook graag iets posten omdat het al lang geleden is, zodat mensen weten dat mijn account nog leeft en ze me niet ontvolgen.

Heb je een verklaring voor waarom de bovenstaande foto je meest gelikte foto is?
Ik denk dat het toeval is en niet echt te maken heeft met met wie ik op de foto sta. Ik denk dat het misschien wel ligt aan wanneer je iets post. Als je heel laat iets post denk ik dat minder mensen het zullen zien en je dus ook minder likes krijgt.

Waar draait Instagram volgens jou om en wat is het nut ervan?
Het doel is denk ik deels aandacht, maar ook mensen in de gaten houden. Je volgt bijvoorbeeld meestal veel beroemde mensen omdat je wil weten wat ze met hun leven doen. Zo kan dat ook met de mensen om je heen. Zelf gebruik ik het in ieder geval meer om andere mensen in de gaten te houden.

Wordt je vaak onzeker door Instagram en heeft dit ook gevolgen?
Ik word soms onzeker als ik andere mensen hele mooie foto’s zie plaatsen of als ik accounts zie met minder volgers maar meer likes. Ik maak me er niet heel veel zorgen om. Ik denk dat het wel gevolgen heeft in het algemeen voor jongeren, aangezien veel mensen zich anders voor doen waardoor ze de realiteit niet meer kunnen onderscheiden van alle Instagramfoto’s.

Ben je nog bewust van wat je doet op Instagram? Als je bijvoorbeeld een foto liket, of is het een soort automatisme geworden?
Het is wel automatisch geworden. Soms betrap ik mezelf erop dat ik iets automatisch like en dan krijg ik later door dat ik het eigenlijk helemaal niet wou liken.

Wat zou jouw korte omschrijving van Instagram zijn?
Een app met voor en nadelen. Het is handig om met mensen te communiceren en het leven te volgen van mensen, maar ik denk dat het wel veel invloed heeft op jongeren en dat ze er teveel op zitten.