In gesprek met stadskunstenaar Tahné Kleijn

2034

Vorig jaar werd de Helmondse Tahné Kleijn onze nieuwe stadskunstenaar. Redactrice Merle Koster ging met haar in gesprek.

Tahné Kleijn is kunstenaar en fotograaf. “Bij een fotograaf denken mensen snel dat ik alleen portretten maak van baby’s en bruiloften maar dat doe ik eigenlijk nooit, dat vind ik ook helemaal niet leuk om te doen.” Tahné maakt foto’s geïnspireerd op schilderijen uit de Gouden Eeuw. Deze verkoopt ze aan galerieën of musea en soms aan mensen die ze thuis aan de muur kunnen hangen. “Vooral de lichttechnieken waren in de 17e eeuw erg goed en daar kunnen we veel van leren.” Ze is dan ook afgestudeerd met een modern huishouden van Jan Steen. Een schilder die bekend is door zijn goede composities meer nog dan door de lichttechnieken. Na haar afstuderen is ze meer gaan kijken naar kunstenaars als Vermeer, Rembrandt en Heda, die dus erg goed zijn met licht. Daardoor leerde ze meer over de lichtinval.

Stadskunstenaar worden
Eens in de twee jaar start de gemeente Helmond een zoektocht naar de nieuwe stadskunstenaar. “Om stadskunstenaar te worden moet je je aanmelden, en een goed voorstel schrijven. Daarna is het hopen dat je wordt uitgekozen,” zei Tahné. De jury, bestaande uit 5 mensen, kijkt niet alleen naar de drie blaadjes die je inlevert maar kijkt ook naar wat je vroeger gedaan hebt. Kleijn had zich al eerder aangemeld om stadskunstenaar te worden, alleen is ze het toen helaas niet geworden. Toen mocht ze wel het project Goeikes gaan doen. Daarover schreef ik vorig jaar al mijn eerste verslag. Goeikes bestaat inmiddels uit een stichting en is al weer hard aan het werk aan haar tweede boek en expositie.

Wat doet een stadskunstenaar?
Op mijn vraag wat een stadskunstenaar eigenlijk doet, grapt Tahné: “Een stadskunstenaar is heel veel aan het werk en slaapt heel weinig.” De opdracht van een stadskunstenaar is om één groot project te maken in de tijd dat je stadskunstenaar bent. De fotografe is voor de eerste keer twee jaar achter elkaar stadskunstenaar, hiervoor waren Rocco Verdult en Thomas Pieters de stadskunstenaars. Zij waren het steeds één jaar. “Als stadskunstenaar moet je ook de stad cultureel vertegenwoordigen, maar eigenlijk weet niemand wat dat betekent, dus mag je dat als stadskunstenaar een beetje zelf bepalen.” Tahné maakt allemaal kleine projectjes waarmee ze verschillende doelgroepen bereikt. Ze zei: “Ik vind het project voor en over ouderen zelf heel leuk omdat ik het belangrijk vind dat er iets voor ouderen georganiseerd wordt. Deze mensen zijn vaak eenzaam terwijl juist dit de mensen zijn die Helmond hebben gemaakt tot wat het nu is.”

Eigen draai
Bij de stadskunstenaar van Helmond kiezen ze steeds een hele andere kunstenaar. De gemeente is namelijk gestart met een designer, daarna een muzikant en nu is er dus een fotograaf. “Je geeft automatisch wel een eigen draai aan het project omdat je een heel andere achtergrond hebt.” Tahné Kleijn moet, omdat dit het jaar van Lucas Gassel is, wel iets met Lucas Gassel gaan doen. Deze middeleeuwse schilder uit Helmond is 650 jaar geleden overleden. In het voorjaar van 2020 wordt hij voor het eerst geëerd met een overzichtstentoonstelling in Museum Helmond. Ze gaat hiermee verschillende dingen doen. Een ervan is een tweede Goeikes-boek, dat over Lucas Gassel gaat. Zelf is ze ook bezig met een fotoserie over Lucas Gassel. Hierbij gaat ze kunstenaars van rond de 20 jaar, die in Helmond wonen, fotograferen.

Het leukste
Tahné vond de gesprekken met de ouderen toch wel het leukste. Vooral het gesprek met Elly van Asperen. Samen met Tommie Niessen, Helmonder van het jaar, doet ze een project voor ouderen. Dat project heet Oude mensen waren jonge mensen toen jonge mensen nog geen mensen waren. Hier maken ze van elf ouderen foto’s met stukjes tekst erbij. Ze willen weten hoe het, toen zij jong waren, was om 28 te zijn. De ouderen moesten minimaal 82 jaar oud zijn (dit is het omgekeerde van 28). “Op straat ga je gewoon letterlijk oude mensen aanspreken en vragen ‘hé meneer hoe oud bent u?’ en ‘Zou ik een keer koffie mogen drinken’, dat is gewoon super leuk!”

Junior stadskunstenaar
Tot slot zoekt Tahné een jongere die een maand lang stadskunstenaar van Helmond wil zijn. In die maand is Tahné tijdelijk dan even geen stadskunstenaar. In februari mag de junior stadskunstenaar meelopen met Tahné naar leuke projecten en in maart is hij of zij dan stadskunstenaar. “Ook deze kan danser, muzikant of fotograaf zijn, eigenlijk kan alles.” Het aanmelden voor junior stadskunstenaar startte begin november en is open voor iedereen tot 18 jaar. Kijk hier voor meer informatie.

Ik vond het erg leuk dat ik nog een keer op bezoek mocht bij Tahné en ik hoop straks bij het juniorproject weer uitgenodigd te worden!