Luc Swinkels, Libby Bekkers en Merle Koster waren aanwezig bij de opening van de nieuwste afdeling van bibliotheek Helmond-Peel. Aansluitend was er een workshop van Loesje. Hieronder het verslag van de drie redacteuren van Mediahuis Helmond!
Op maandag 6 mei heeft Bibliotheek Helmond-Peel een nieuwe afdeling geopend, gericht op jongeren. Een aantal redactieleden van Mediahuis Helmond was bij deze opening aanwezig. Samen met jeugdburgemeester Daan Mikkers hebben we de afdeling geopend. Er zijn een aantal nieuwe dingen te vinden op de jongerenafdeling van de bibliotheek. Bijvoorbeeld de Bieb4You-wand waarin informatieve boeken en leesboeken op thema in de kast staan. Ook is er een nieuw concept genaamd ‘In The Picture’, waarin nieuwe boeken worden gepresenteerd en er informatie te vinden is over de stad en landelijke campagnes. Er worden meer werk- en samenwerkplekken gerealiseerd en de komende tijd gaat de bibliotheek samen met jongeren kijken hoe ze de jongerenafdeling nog leuker kunnen maken. Het uitgangspunt: de jeugd heeft de toekomst.
Workshop Loesje
Bij de opening hadden ze ook nog een workshop van Loesje georganiseerd (ja, dat is van de posters). Die werd gegeven door Rosanne de Boer, een van de vrienden van Loesje. We zaten aan allemaal lange tafels. Ik zat met de andere verslaggevers en nog wat kinderen van het Vakcollege Helmond aan een tafel. De jeugdburgemeester, Daan Mikkers, zat ook gezellig bij ons aan tafel.
De eerste opdracht was simpel, je moest het eerste wat je dacht toen je wakker werd opschrijven, daarna doorgeven aan je buurman of buurvrouw. Op het nieuwe blad schreef je eronder welke kleur er bij die gedachte in je opkwam en ook hier moest je het blaadje doorgeven. Er kwamen verrassende resultaten uit. Daarna welk kledingstuk je in die kleur in je kast had liggen en weer doorschuiven. Hierna hoefde ze dat doorschuiven in ieder geval niet meer uit te leggen. Hieronder kwam dan waar je wilde zijn in dat kledingstuk, met wie je dan daar wilde zijn. Dat moest een bekend persoon, een bekend persoon uit de geschiedenis of een stripfiguur zijn, in ieder geval iemand (of iets) die iedereen kent. Daar kwamen leuke opvallende dingen uit. Degene die naast me zat had bijvoorbeeld Micky Mouse opgeschreven en ik kwam ook ‘je moeder’ tegen. Daarna moest je opschrijven wat je dan bij je wilde hebben. Bijna iedereen had zijn of haar telefoon opgeschreven. Als tieners kan je tegenwoordig ook echt niet meer zonder. Onder dit alles moest je dan een streep zetten, en twee dingen onderstrepen. Onder de streep een probleem en een voorwerp en met dat voorwerp gingen we het probleem oplossen.
De echte spreuk
Toen we dat gedaan hadden, konden we aan het echte werk voor een poster beginnen. We kregen door het doorgeven weer een nieuw probleem en daar maakte je dan een associatie van. Daarna werd er van dat probleem een vraag gemaakt. Daarna moest je mensen aansporen. Als laatste konden we dan een echte poëtische zin maken. Daarna gingen de blaadjes rond en mocht je de leukste omcirkelen. Er waren echt ontzettend leuke! Bij Loesje gaan ze nu kijken wat ze ervan kunnen gebruiken en wie weet zien we een van onze zinnen nog eens ooit op een grote poster of op Insta voorbijkomen.
Een erg leuke ervaring waar ik veel van heb geleerd. Ik ben benieuwd of ik nog een van de spreuken op een poster zie!
Over Loesje
Iedereen kent Loesje wel, of het nou van de posters of gewoon de spreuken is, maar hoe is Loesje nou ontstaan?
De groepering Loesje is ontstaan in 1983. Oorspronkelijk bestond Loesje uit zes personen. In het begin was het onduidelijk wie deze posters schreven, maar in 1984 werd de Vereniging Loesje en de stichting Vrienden van Loesje opgericht. In 1986 deed Loesje mee aan de verkiezingen als publiciteitsstunt. Dit was succesvol; Loesje kreeg landelijke bekendheid. Volgens de mevrouw die ons een workshop gaf, wilde Loesje ook een plek om hun posters op te hangen. De stemborden waren hier heel geschikt voor, volgens haar.
Eind 1986 vertrokken vijftien Loesje leden naar Parijs om te demonstreren tegen de plannen van onderwijsminister Devaquet. Na enige andere acties (bijv. de gedichteninzameling voor Polen) verwierf Loesje internationale bekendheid. De posters van Loesje werden vertaald in meerdere verschillende talen. Naar verluidt zit er zelfs een Loesje groepering in China.
Loesje is ook bij verschillende rechtszaken aanwezig geweest de meeste gingen over de vrijheid van meningsuiting, maar ook vanwege het vele opplakken van de posters op sommige plaatsen waar dit niet mocht. Het verweer van Loesje was dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de daden van andere mensen die niet gelinkt zijn aan hun groepering of die hun groepering niet vertegenwoordigen. In alle gevallen zou het gaan om acties verricht door individuen die uit eigen keuze handelden.