De Helmondse Maestro

2835

Na vele weken van voorbereiden, repeteren en workshops volgen was het dan eindelijk zover: Elly Blanksma, Rianne Letschert, Riekie Adriaans, Geert Blenckers, Jermain de Rozario en Bart van Oorschot gingen strijden om de titel ‘De Helmondse Maestro!’

De voorbereidingen
Voordat de maestro’s mochten gaan optreden kregen ze natuurlijk eerst verschillende workshops met dirigenten Rob van der Zee en Berry van Oort om het dirigeren te oefenen. Na deze workshops gingen ze tijdens twee repetities van het Helmonds Muziek Corps (HMC) dirigeren, en dat was moeilijker dan ze dachten! Met de goede hulp van Rob van der Zee is het de maestro’s gelukt om hun stukken onder de knie te krijgen. Op de dag van het optreden hielden we een doorloop in theater Het Speelhuis. Ik speel zelf klarinet in het orkest, dus ik kreeg alles mee.

Het concert: voor de pauze
Het concert begon om 20.15 met een filmpje waarin alle maestro’s zich voorstelden. Hierna werd even kort door de presentator Peter de Witte (voorzitter HMC) uitgelegd wat de avond ging brengen en daarna kon Bart van Oorschot gelijk beginnen. Hij werd net zoals elke andere maestro geïntroduceerd met de hulp van een filmpje waarin hij zegt wie hij is en waarom hij meedoet. Nadat Bart ‘Einzug der Gladiatoren’ had gespeeld werd hij beoordeeld door de jury, deze bestond uit: Udo Holtappels, Els Willems en Berry van Oort. Hierna kwam ‘Circle of Life’ (Lion King) gedirigeerd door Geert Blenckers, de ‘Can Can’ begeleid door Elly Blanksma, Jermain de Rozario met ‘Sabeldans’, Riekie Adriaans met ‘River Kwai March’ (Colonel Bogey) en als laatste voor de pauze Rianne Letschert met ‘Smoke on the Water’ (Medley Deep Purple).

Het concert: na de pauze
Gelijk na de pauze kwam het lied ‘Pasion por la Musica’ dat gedirigeerd werd door alle zes de maestro’s. Na dit lied werd bekend gemaakt wie van de zes doorgingen naar de finale. De drie finalisten waren Jermain de Rozario met 8.5 punten, Elly Blanksma met 8 punten en Rianne Letschert ook met 8 punten. De drie finalisten moesten nog beide een eigen stuk dirigeren, maar om de lat wat hoger te leggen kwam er dit keer bij elk nummer een zangeres bij. Na de stukken van de drie maestro’s ging de jury in beraad en speelden we de ‘Nederpotpourri’. Hierna werd door de zes maestro’s het stuk ‘Radetzky Marsch’ gespeeld.

De winnaar
Toen de ‘Radetzky Marsch’ klaar was kwam de jury op het podium en werd dan eindelijk de Helmondse Maestro bekendgemaakt. Met een roffel van een van de slagwerkers kondigde de jury aan dat de chef-kok Jermain de Rozario de Helmondse Maestro is geworden en dus de Zilveren Baton (dirigeerstok) krijgt! Om nogmaals zijn mooie en goede dirigeer-talenten te laten zien mocht hij afsluiten met het lied ‘Dancing Queen’ van Abba. Tijdens dit stuk kreeg iedereen nog een mooi bosje bloemen en toen was het concert afgelopen.

Na het concert
Na het concert kon iedereen Jermain feliciteren en als je wilde kon je nog wat drinken en napraten met de maestro’s over het concert aan de bar bij Het Speelhuis. Al met al vond ik het een geweldig concert en ben ik weer een mooie ervaring rijker!

Foto: HMC, gemaakt door Dave van Hout