Een interview met wethouder Cathalijne Dortmans

2317

Bij de opening van ons Mediahuis Helmond nodigde wethouder Cathalijne Dortmans mij uit om haar te interviewen. Vandaag was het zover. Nadat ik me beneden gemeld had, mocht ik door naar boven waar ik me opnieuw moest melden bij de bode… Erg officieel en indrukwekkend allemaal. In de gang hing een grote oorkonde met mega zegels eronder aan de muur, in ieder geval genoeg om naar te kijken bij het wachten.

Plannen voor Helmond
Eenmaal binnen was het meteen gezellig. De wethouder vertelde me over haar leven. Oorspronkelijk komt ze uit Someren en via Nijmegen en Den Haag woont ze nu in Helmond. Hier is ze wethouder. Niet omdat dat haar droombaan was, die heeft ze nooit echt gehad, maar omdat ze ervoor gevraagd was. Ze is samen met de andere wethouders en de burgemeester het college; het bestuur van de stad. Ze maken plannen voor Helmond.

Helpen waar nodig
Wethouder Dortmans is verantwoordelijk voor jeugd en onderwijs, gezondheid en Brainport Smart District. Het interessantste van al haar taken vindt ze de relatie tussen jeugd, onderwijs en jeugdzorg. Hoe kunnen we zorgen dat kinderen hulp krijgen waar ze dat nodig hebben? Door met het onderwijs, waar al die kinderen zijn, in gesprek te zijn en beter te weten wat kinderen nodig hebben en wat ze belangrijk vinden. Wat wij kunnen doen om ervoor te zorgen dat het voor alle kinderen in Helmond een beetje beter wordt. Zo zijn er verschillende wijken in Helmond waar mensen gemiddeld 7 jaar minder lang leven dan in andere wijken. Door te gaan werken aan gezondheid, met bijvoorbeeld moestuinen en kooklessen in die wijken, hopen ze kinderen nu al te leren wat gezond is.

Leuke en minder leuke dingen aan het wethouderschap
Het leukst aan wethouder zijn is het contact met mensen uit de stad, horen wat ze belangrijk vinden en proberen daar iets voor te doen. Verder is het steeds nieuwe dingen leren ook wel erg leuk aan het werk. Het minst leuk is het papierwerk dat thuis nog ligt te wachten als ze laat thuis komt; soms mist ze echt wel de Netflix-avondjes van vroeger. Verder is het soms moeten kiezen tussen goede ideeën best lastig, je kan het niet altijd voor iedereen goed doen. Soms zijn er mensen die verschillende dingen willen en dan moet er toch een besluit genomen worden. Gelukkig maakt ze die keuzes niet alleen, maar met de andere wethouders en de burgemeester samen.

Betrokken jongeren
De klimaatstaking van de jeugd vond ze wel een goed idee omdat het bewijst dat kinderen van nu nog wél in politiek en klimaat geïnteresseerd zijn. Niet alleen in computerspelletjes. Als wethouder van onderwijs is spijbelen natuurlijk niet iets waar ze echt vóór is. Maar doordat het onder schooltijd was, had het veel effect en kwamen er veel journalisten. Dat was natuurlijk wel de bedoeling. Als Groen Links-lid is ze natuurlijk erg voor de natuur. Je leert niet alleen dingen op school, maar ook in de maatschappij.

Samenwerking
Dit eerste jaar heeft ze veel scholen bezocht en zelfs een week stage gelopen bij jeugdwerk, zoals bij Lev en leerplicht. Het was erg mooi om te zien dat verschillende scholen ook heel goed zijn in extra dingen, zoals de St. Trudoschool in Stiphout met techniek, of Silvester-Bernadette met sport. De opening van het Mediahuis Helmond was natuurlijk ook erg leuk. Het bijzondere van dit initiatief vindt ze de samenwerking. Dat de jongeren van al die verschillende scholen samenkomen en samen zorgen voor een website.

Wij van het Mediahuis vinden het bijzonder dat ik zo langs mocht komen en we bedanken haar voor het fijne interview.