Django Schüller winnaar Radically Mine

1558

Ondanks de coronacrisis ging dit jaar de kunstwedstrijd Radically Mine van het van Abbemuseum gewoon door. Dit jaar was het thema Wie Wij Zijn, met een link naar het koloniale verleden. De winnaar van Radically Mine 2021 was de 16-jarige Django Schüller van het Carolus Borromeus College en redactrice Merle Koster ging met hem in gesprek. 

Radically Mine heeft 268 scholieren, tussen de 15 en 21 van 13 verschillende scholen uitgenodigd om een kunstwerk geïnspireerd op het koloniaal verleden te maken. Hoe denken jongeren over ons koloniaal verleden? En welke rol spelen traditie, identiteit, cultuur en familie in hun eigen leven? Van al deze 268 kunstwerken zijn er 45 uitgekozen om in het van Abbemuseum tentoongesteld te worden. Een van hen is natuurlijk de grote winnaar geworden van deze wedstrijd, maar 10 van de 45 scholieren hebben het zo goed gedaan, dat ze een wildcard hebben voor de regiofinale van Kunstbende.

Op donderdag 22 april werd online de tentoonstelling geopend en de winnaar bekend gemaakt. De expositie werd geopend met een filmpje van alle kunstwerken in het museum.

De organisatie was naar het huis van de winnaar gegaan en dit was Django. Hij hoorde op dat moment, voor zijn huis, dat hij gewonnen had. “Het is niet in woorden te beschrijven, er gaat zoveel door me heen” zei hij verbaasd, toen hij de prijs kreeg.

Django heeft op het Carolus Borromeus College handvaardigheid als eindexamenvak en daarmee doe je automatisch mee aan de wedstrijd; gekozen worden om in het museum te staan, is dan weer een heel ander verhaal, maar ook dat is hem gelukt. Django heeft van een sigarendoos een gitaar gemaakt. “Het eerste waar ik aan dacht, was een gitaar, want dat is het instrument waar ik het meeste op speel, dus daar heb ik het meeste mee. Daarna heb ik gekeken wat ik ermee kon doen met het thema koloniaal verleden, en dit kwam eruit.” Vroeger werden deze sigarendoos-gitaren gemaakt door de slaven op katoenplantages. Op deze gitaren werd voornamelijk blues gespeeld. Blues is voor veel westerse muziekstijlen een begin geweest, daarom heet dit kunstwerk ook “westerse muziek?”. “Het stelt eigenlijk de vraag: is dit wel echt gemaakt door iemand die westers is of een westerse cultuur heeft?”

Django heeft zelf ook iets met het koloniaal verleden, zijn verre familie had namelijk 2 plantages in Indonesië, een rubberplantage en een koffieplantage. “Ik merk er niet zo veel van, want de plantages zijn we kwijtgeraakt na  de Tweede Wereldoorlog, maar wel heb ik plannen om ooit eens naar Indonesië te gaan.” Daar kwam ook zijn inspiratie vandaan om dit op deze manier te verbeelden.

Wat nog wel een grappig detail in het werkstuk is, is dat de oprichter van het van Abbemuseum vroeger zelf een sigarenfabriek had. Het bleef trouwens niet alleen bij dit detail… Django heeft namelijk een wel heel opmerkelijk merk sigarendoosje gekozen waardoor het Radically Mine ook echt iets was wat bij hem hoort:  “Ik merkte dat op een doosje een bepaald merk stond, namelijk Corona Superior, dus dat vond ik nog wel leuk om eraan toe te voegen.” Corona houdt ons op dit moment allemaal in de ban, zelfs dus bij deze wedstrijd.

Django is erg trots op zijn prijs, nu is het wachten tot de volgende ronde van Kunstbende,  waar we hem natuurlijk heel veel succes voor wensen.