Op de perstribune bij Helmond Sport

1989

Op vrijdag 18 februari woonde ik als journalist de wedstrijd Helmond Sport – Cambuur Leeuwarden bij. Heel leuk, want ik wil later zelf sportjournalist worden. Het was een mooie, maar hele koude ervaring. Vooraf kregen we wat drinken en ik mocht plaatsnemen op de perstribune. Daar heb ik gesproken met onder meer een radiojournalist. Tijdens de wedstrijd heb ik volop mee zitten schrijven en hieronder vind je mijn verslag. En de avond eindigde in de mixed zone, waar ik heb gezien hoe spelers en de trainers werden geïnterviewd. Een hele leuke avond!

Helmond Sport – Cambuur Leeuwarden

Warm aangekleed hebben een handjevol supporters toch het barkoude Solar Unie Stadion opgezocht voor de wedstrijd Helmond Sport – Cambuur Leeuwarden. Zelfs een aantal Friese supporters en journalisten hebben de barre tocht naar Brabant gemaakt om deze wedstrijd bij te wonen. Hopelijk vonden ze de lange reis na deze matige partij de moeite waard.

Eerste helft
In de beginfase gingen de ploegen nog gelijk op in het bedenkelijke niveau. Beide ploegen waren slordig in balbezit en waren niet creatief. Het was vooral veel balverlies en flipperkastvoetbal voordat de eerste kans voor Cambuur zich aandiende. Robertha kreeg net voor de 16-meter de bal ingespeeld en schoot hard over. Eigenlijk was dit op de vrije trap van Cambuur na de enige echte kans van de eerste helft.

Ondanks het vuurwerk op de Helmond Sport tribune wist de thuisploeg geen kans te creëren in de eerste 40 minuten. In de 42e minuut kreeg Fecunda een kleine kans toen hij op het middenveld een mooie actie maakte door drie Cambuur-spelers uit te spelen maar daarna de schietkans te missen. Kallon kreeg nog een gele kaart voor een overtreding waardoor een gevaarlijks aanval van Helmond Sport om zeep werd geholpen.

Tweede helft
De tweede helft begon zoals de eerste helft ook verliep. Slordig voetbal, passen kwamen weer niet aan en veel kansen verder er niet gecreëerd. Tot de 56e minuut waarin Cambuur in een soepele aanval hun rechtsbuiten Conraad wisten te bereiken en de bal laag in de onderhoek schoot. Van Gassel was kansloos.

Fecunda kreeg daarna een gele kaart voor een harde overtreding op het middenveld. Helmond Sport was de eerste die ging wisselen om te proberen wat meer aanvallend te gaan spelen. Westdorp werd gewisseld voor Muzaqi in de 65e minuut. Cambuur volgde met een wissel in de 71e minuut, doelpuntenmaker Conrad werd gewisseld voor de middenvelder uit Letland, Ciganiks.

Meteen wisselende Cambuur ook nog een spits voor een spits, Robertha werd gewisseld voor Rossi. Dit maakte het spel niet veel beter, maar Cambuur kreeg toch nog een aantal kansen om de voorsprong nog uit te breiden, onder andere door een kans van Van Kippersluis die maar net naast de paal schoot. De wissel van Helmond Sport Snepvangers eruit voor Respen (die zijn debuut voor Helmond Sport maakte) zorgde er niet voor dat Helmond Sport de gelijkmaker nog kon maken.

Deze uitermate slordige en koude wedstrijd eindigde dan ook in 0 -1 voor Cambuur Leeuwarden.