Interview met Leon Vlemmings, directeur Helmond Sport

2852

Op 3 juni sprak redacteur Cas van Griensven met de directeur van Helmond Sport, Leon Vlemmings. Hij werd ontvangen bij het stadion van Helmond Sport (SolarUnie Stadion). Midden in een hectische periode: binnenkort wordt er meer bekend over het nieuwe stadion, onlangs lanceerde de directeur de strategie Heel Helmond Sport én ieder moment maakte hij bekend wie de nieuwe trainer wordt van het eerste elftal. Tussen al die activiteiten door nam hij uitgebreid de tijd om Cas te woord te staan.

Hoe is het om directeur van Helmond Sport te zijn?
“Ik vind het heel mooi werk omdat ik leidinggeven erg leuk vind en vroeger ook vaak de baas wilde spelen”, zegt Leon Vlemmings lachend. “Iets moois bereiken door hard te werken met de mensen van deze club, geeft me een voldaan gevoel! Ik heb in mijn jeugd ook altijd bij Helmond Sport gevoetbald, uiteindelijk ook in het eerste elftal. Deze club heeft een mooi toekomstperspectief en een goede visie.”

Wat moet je doen als je directeur van een voetbalclub bent?
“Je moet veel connecties en goede mensen om je heen hebben. De meeste taken hebben natuurlijk het uiteindelijke doel om een goed voetbalresultaat te behalen en de club gezond te houden. Taken rondom de financiën van de club en dus ook de commerciële kant, zijn erg belangrijk. Ik probeer daarom zo goed mogelijk leiding te geven aan alle mensen die daarvoor hun best doen.”

Bent u alleen maar directeur of doet u ook nog andere dingen om het voetbal heen?
“Naast mijn functie als directeur ben ik ook vader van een dochter en een zoon. Als je veel uren werkt, is het lastig om stil te staan en tijd te maken voor je privéleven. Ik ben nog steeds aan het leren hoe ik mijn aandacht het beste kan verdelen tussen Helmond Sport en mijn gezin, soms is dat best lastig! Ik probeer daarom vooral de zondag vrij te houden om leuke dingen te doen met mijn gezin.”

Waarom gaat Helmond Sport projecten beginnen met de scholen in Helmond?
“Omdat we er samen sterker van worden als we samenwerken. Het onderwijs is belangrijk voor spelers en medewerkers. Alleen een goede voetballer zijn is niet genoeg, ook na de voetbalcarrière moet een voetballer een toekomst hebben. Door samen te werken met bijvoorbeeld OMO Scholengroep Helmond, proberen we elkaar sterk te maken en van elkaar te leren.”

Is Helmond Sport een financieel schone club?
“Helmond Sport moet werken met een van de laagste spelersbudgetten van het Nederlandse betaalde voetbal. We moeten ervoor zorgen dat er meer geld binnenkomt. We moeten ook niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Daarom is het belangrijk om elke dag heel kritisch naar onze uitgaven en inkomsten te blijven kijken.”

Wat heeft u voor werk gedaan voordat u directeur bij Helmond Sport was?
“Ik ben profvoetballer geweest bij FC Wageningen, Helmond Sport en FC Den Bosch. Daarna ben ik trainer geworden en heb ik verschillende taken gehad bij clubs als PSV, Feyenoord, NAC, Roda en Go Ahead Eagles. Ik stopte als trainer omdat er andere dingen op mijn pad kwamen en dan ga je die uitdaging aan.”

Wat is de doelstelling voor Helmond Sport voor het volgende seizoen?
“Daar kan ik nog niets over zeggen, omdat ik dit eerst met de nieuwe trainer wil bespreken. Dat moet je zorgvuldig aanpakken en goed overleggen, voordat je dit naar buiten brengt. Je kan niet zomaar zeggen dat we makkelijk in het linkerrijtje komen, dat ligt aan een heleboel zaken die we eerst op een rijtje willen zetten voordat we een doelstelling vaststellen.”

* een dag na het gesprek werd bekend dat Wil Boessen de nieuwe trainer wordt.

Bent u vóór de jeugdelftallen van eredivisieclubs in de Keuken Kampioen Divisie?
“Dat is een ingewikkelde discussie. En zijn voor- en nadelen. Ik ben vóór ontwikkeling van jong talent en denk niet alleen maar aan eigen belang, het is goed voor de ontwikkeling en wedstrijdervaring van veel jonge spelers. Of het voor de andere clubs in onze competitie altijd eerlijk is, vraag ik me soms wel af.”

Heeft u naast uw baan nog hobby’s?
“Ik voetbalde vroeger veel, maar na mijn afscheid van de sport door blessureleed vond ik het tijd om individueel te werken. Ik ben nog wel steeds aan het hardlopen en probeer zoveel mogelijk tijd aan mijn gezin te besteden en leuke dingen met ze te doen.”

Gaan er dingen veranderen de komende jaren bij Helmond Sport?
“Zeker! We laten ons veel meer zien in de regio en hebben daarover onlangs alles verteld toen we Heel Helmond Sport lanceerden. Zo gaan we meer doen voor de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. De wereld verandert, dus je moet wel nieuwe dingen doen. Helmond Sport is daar dagelijks mee bezig.”

Ik wil Helmond Sport en Leon Vlemmings heel erg bedanken voor de gastvrijheid, de genomen tijd en het leuke interview!