Klimaatverandering: Mythe Of Bedreiging?

1881

Redacteur Jochem Marechal schreef voor Wetenschapsoriëntatie onderstaand artikel over klimaatverandering.

We hebben allemaal wel eens gehoord van klimaatverandering of opwarming van de aarde. Veel mensen zijn over dit onderwerp sceptisch, veel ook niet. Maar hoe zit het nou? Is opwarming van de aarde een mythe gecreëerd door frauderende wetenschappers of een bedreiging voor het voortleven van de mensheid?

Wetenschappers beweren dat het klimaat veranderd doordat de aarde opwarmt. De opwarming wordt veroorzaakt door broeikasgassen zoals CO2 en methaan. Deze broeikasgassen zorgen ervoor dat de aarde leefbaar is door een deel van de warmte van de zon op te slaan binnen de atmosfeer, ook beschermen broeikasgassen ons tegen een groot deel van de Uv-stralingen van de zon. Dit effect wordt ook wel het Broeikaseffect genoemd, omdat net zoals bij een broeikas de warmte wordt opgeslagen.

Maar als er teveel van deze soort gassen zijn kan de warmte helemaal niet ontsnappen en zal de aarde dus opwarmen. Dit kan bijvoorbeeld het smelten van de ijskappen veroorzaken, waardoor de ijsbeer kan uitsterven en overstromingen plaats kunnen vinden terwijl op andere plekken van de wereld een droogte plaatsvind.

Andere gevolgen van opwarming van de aarde zijn het verdwijnen van koraal, waardoor hele ecosystemen verdwijnen. Maar ook rivieren rond de evenaar worden slanker, wat voor slechte oogsten en watertekorten zal zorgen.

Veel wereldleiders vinden dat een probleem, dus van 30 november tot 12 december 2015 was in Parijs een klimaatconferentie. Daar bespraken de Verenigde naties de gevolgen en oplossingen van opwarming van de aarde. 22 april 2016 hebben 174 landen het akkoord van Parijs ondertekend. Het akkoord van Parijs houd in dat het klimaat niet meer dan 1,5°C met een bovengrens van 2°C mag stijgen.

Opwarming van de aarde kunnen we onder andere oplossen door energie op te wekken zonder CO2 uitstoot, dit kan met windenergie, hydro-elektrische energie, zonne-energie en kernenergie. Maar deze manieren van energie opwekken komen niet zonder nadelen, nadelen van windenergie zijn bijvoorbeeld dat dit veel te sloom gaat en dat windmolens allen energie opwekken als het waait. Bij hydro-elektrische energie zijn nadelen dat de dammen alleen in een gebied waar bergen zijn gebouwd kunnen worden en dat dammen kunnen breken waardoor miljoenen mensen kunnen sterven. Nadelen van zonne-energie zijn dat zonnepanelen alleen energie opwekken als de zon schijnt en dat bij het installeren van zonnepanelen er nog redelijk vaak ongelukken gebeuren. De  nadelen van kernenergie zijn dat na het opwekken er radioactief afval overblijft dat nog lang radioactief zal blijven, maar ook dat het bouwen van een kerncentrale veel geld kost.

Maar veel mensen zijn hier sceptisch over, zoals president Trump, die 115 keer over het opwarmen heeft getweet. Hij heeft bijvoorbeeld getweet dat de aarde helemaal niet opwarmt, maar dat het juist nodig is, want het is te koud. President Trump is dan ook uit het akkoord van Parijs gestapt.

In Nederland zijn er ook mensen sceptisch hierover zoals Harry Mens, in een interview werd hem gevraagd of hij zich zorgen maakte over het verdwijnen van de gletsjers. Mens vertelde dat over tien jaar de gletsjers weer gegroeid zijn. Dus is hij niet sceptisch over dat klimaatverandering bestaat, maar wel over de gevolgen ervan.

Veel klimaatsceptici beweren dat de onderzoeken over de opwarming van de aarde zijn bedacht en dat de wetenschappers die dat onderzoek hebben gedaan alles bij elkaar liegen. Hiervoor hebben de sceptici echter geen bewijs voor ook heeft president Tump en Mens geen bewijs voor hun beweringen, de mensen die geloven in klimaatverandering hebben wel bewijs voor hun argumenten. Hieruit kunnen we concluderen dat de aarde daadwerkelijk opwarmt en dat het zeker een probleem is die we op moeten lossen. Maar dat betekend niet dat mensen die geloven in klimaatverandering geen kritiek verdienen, omdat bij het opwekken van groene energie ook veel nadelen zijn zoals u net las in de alinea over het oplossen van de opwarming van de aarde. Ook verdienen bedrijven die misbruik maken van de situatie, want ze laten mensen geloven dat een elektrische auto goed is voor het milieu, maar als de energie niet op een duurzame manier wordt opgewekt is het helemaal niet goed voor het milieu. En isolatiebedrijven laten het lijken alsof de enige oplossing tegen onnodig energie verbruik goed isoleren is, terwijl u ook een trui aan kan doen.

Bronnenlijst

Broeikaseffect: https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/

Nadelen van het opwekken van groene energie: https://www.vpro.nl/zondag-met-lubach/kijk/afleveringen/seizoen-9/aflevering-8.html

President Trump  over klimaatverandering op twitter: https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/6/1/15726472/trump-tweets-global-warming-paris-climate-agreement

Hans Mens over klimaatverandering: https://www.vpro.nl/zondag-met-lubach/kijk/afleveringen/seizoen-6/aflevering-10.html