Op bezoek bij de nieuwe directeur van het Carolus

2836

Redactrice Merle Koster interviewde eerder de afscheidnemende directrice van haar school, Dorine Pepping. Nu het Carolus een opvolger heeft, wist ze wat haar te doen stond. Op een van zijn eerste dagen kwam het interviewverzoek al binnen. Dit is het gesprek tussen Merle en interim-directeur Ruud van de Westerlo.

Op bezoek bij de nieuwe directeur van het Carolus

En alweer stond ik daar te wachten voor de kamer van de directeur, alleen zit er nu iemand anders in, iemand die we al wat langer kennen bij het Carolus: meneer Van de Westerlo.

Tja hij heeft het druk
Toen ik in het kantoortje kwam was het eerste dat me opviel, toch wel dat er nog heel veel hetzelfde was als toen ik mevrouw Pepping een paar weken geleden bij haar afscheid interviewde. Natuurlijk waren er wel wat nieuwe dingen, zoals de foto’s op de muur. Ik vond ze erg mooi. We gingen zitten aan de tafel en ik begon. Maar voor ik de eerste vraag had kunnen stellen kwam er nog snel iemand binnen om iets te vragen. Tja, hij heeft het druk. Toen die vraag beantwoord was konden we toch echt beginnen.

Wie is meneer Van de Westerlo?
Meneer Van de Westerlo werkt al 13 jaar bij het Carolus. “Ik ben eigenlijk aardrijkskunde docent, zo ben ik ook begonnen.” Zes jaar geleden is hij afdelingsleider geworden en nu is hij dus directeur.

Over het Carolus zegt deze nieuwe directeur het volgende. “Ik vind het een hele prettige school, ik voel me hier echt thuis en dus blijf ik graag hier werken.” Het is niet zijn eerste school waar hij heeft gewerkt. Meneer Van de Westerlo heeft eerst nog op een school in Tilburg gewerkt, maar hij woont hier veel dichterbij en dat vind hij toch fijner. Dat is ook een van de redenen waarom hij voor het Carolus heeft gekozen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon de allerleukste school.

Wat doe je eigenlijk nu als directeur of vroeger als afdelingsleider?
“Een afdelingsleider is, meer dan een directeur, bezig met de leerlingenzaken. Je bent als afdelingsleider ook verantwoordelijk voor een team, een team van 25 docenten en ook van een groep leerlingen. Mijn verantwoordelijkheid was de onderbouw van de havo en het vwo, zowel de leerlingen als de docenten die daar werken. Nu ben ik directeur en ondersteun ik eigenlijk de afdelingsleiders en pakken we samen alles op. Ik ben nu dus verantwoordelijk voor de hele school.”

Het leukste als directeur?
“Het leukste is dat je je mening overal mag laten horen. Het Carolus is echt mijn school, ik voel me hier thuis en het is een mooie school, een mooi gebouw en er is een hele mooie en prettige sfeer. Ik wil dat het een fijne school is voor iedereen.” Hij mag dus het overzicht houden over de hele school en alles wat daar gebeurt. Van de nieuwe inschrijvingen van groep 8 leerlingen, tot aan de spannende examens. Hij mag meedenken over het IBC, de Health en Wellness Class, de Xs-klas en de ondernemende mavo bij ons op school. Hij denkt mee over wat goed is: voor de kleinste bruggers tot de oudste 6 vwo-kanjers.

Minder leuk?
“Ik mis nu als directeur dat je wat verder van de leerlingen af staat. Ik heb minder contact met leerlingen.”

Wie doet nu uw oude baan?
“Er zijn meerdere collega’s die dingen overgenomen hebben van mij, maar het is de bedoeling dat er een nieuwe afdelingsleider komt.” Meneer Van de Westerlo is directeur tot 2020. Daarna moet er gekeken worden of hij directeur blijft of dat er een andere directeur moet komen. Daarom is hij nu ook nog interim-directeur.

Hoe voelt het om mevrouw Pepping op te volgen?
“Pfoe… Mevrouw Pepping heeft in vijf jaar veel opgebouwd, ze heeft twee scholen samengevoegd tot deze mooie school.” Een tip? Nee, die heeft hij eigenlijk niet echt gekregen. Wel heeft ze verteld waar hij bij lopende zaken op moet letten. “Het is wel spannend om de lijn die ingezet is door te zetten.” Veel veranderingen is hij ook niet van plan om in te voeren. Zeker omdat hij al op school werkte, heeft hij ook van tevoren al mogen nadenken over alle plannen.

Zijn werkweek
Zijn werkweek zit eigenlijk vol met afspraken, in en buiten de school. Veel overleg met andere scholen, maar ook veel gesprekken in zijn kamer. Overleg met mensen van school en van de gemeente, maar ook het schrijven van beleid en veel vergaderingen op de avonden. Dat was hij al wel gewend, als afdelingsleider had hij ook veel vergaderingen.

Haal het beste uit jezelf
Aan leerlingen wil hij meegeven: “Haal het beste uit jezelf, niet alleen op schoolgebied, school is wel heel belangrijk, maar maak ook het beste van je leven op andere gebieden, zorg dat je een goed mens bent en ben aardig voor mensen om je heen. Ben trots op onze school, laten we de school samen heel mooi laten en blijven.”

File
Aan het einde van het interview stond er een hele file aan mensen voor de deur van meneer Van de Westerlo. Tsja… een directeur heeft het heel druk.

Dankjewel voor uw tijd, meneer Van de Westerlo!