Onderzoek: een week zonder smartphone

3113

Een bijzonder onderzoek van redactielid Luc Swinkels (13) van gymnasium 2 op het Carolus: kan hij een week overleven zonder smartphone? 

Regels: dit experiment begon om half 12. Bij iedere gefaalde dag (max. 2 gefaalde dagen) werd 1 dag toegevoegd.

Donderdag, dag 1:

Ik zit in de Duitse les als dit experiment begint: telefoon uit en dan een week zonder.

Het valt me niet zo zwaar als ik gedacht had, zonder telefoon. Die korte momentjes tussen de lessen zijn het zwaarst. Die paar minuten voor de bel gaat en de andere les begint of voordat de pauze begint. Dat zijn van die typische momentjes waarop je meestal je telefoon pakt en nog eventjes door je Instagram of iets dergelijks kijkt. De pauze is makkelijk, het enige verschil was dat ik niet op mijn telefoon zat, maar huiswerk aan het maken was. Ik had nog veel Duits huiswerk voor de volgende week dus dat heb ik gemaakt. Je houdt veel meer tijd over als je je telefoon niet gebruikt. Die ‘paar’ minuutjes veranderen al snel in een kwartier en daarna in een half uur. Zelfs als het je lukt om je telefoon echt maar voor een paar minuutjes te gebruiken; alle minuten die je op je telefoon zit, tellen bij elkaar op. Zo kom je als nog makkelijk aan een half tot heel uur en voor een leerling die veel werk heeft kan dat echt het verschil maken. Lezen is een fijn tijdverdrijf als je niks meer te doen hebt!

Vrijdag, dag 2:

Vanmiddag was zwaar, want ik had vandaag tot het achtste uur school. Toen ik op school aankwam bleek ook nog eens dat de lerares in de file zat en dat we geen les hadden het eerste! Normaal pak ik dan mijn telefoon erbij en speel wat spelletjes of ik kijk wat youtube filmpjes, maar nu kon dat natuurlijk niet! Gelukkig had ik mezelf voorbereid en een boek meegenomen, want dit was huiswerk voor Nederlands. Een ding dat ik ook heb gemerkt dat misschien handig is voor mensen die hetzelfde willen proberen: stop je telefoon ergens weg waar je niet makkelijk bij kunt! Ik stopte mijn telefoon bijvoorbeeld in mijn rugzak, op een plek die ik zelf vrijwel nooit gebruik. Het zesde viel vandaag ook uit: weer een tussenuur! Na deze tussenuren had ik mijn boek helaas al weer uit. Dus heb ik voor de leesles een ander boek uit de mediatheek moeten lenen. Je telefoon niet gebruiken is makkelijker als je werk te doen hebt, maar als dit heel veel werk is en je hebt bijna geen motivatie om dit werk ook daadwerkelijk te doen, is de kans groot dat je je telefoon erbij pakt. Nu zit ik met een probleem dat waarschijnlijk niemand op het Carolus echt erg vind, maar ik nu wel: ik heb al het huiswerk al gemaakt!

Zaterdag, dag 3:

Vandaag was een makkelijke dag, iedere zaterdag heb ik het namelijk druk met mijn hobby Scouting en folders bezorgen als bijbaantje! Met folders bezorgen ben ik ruim 1 tot 1,5 uur bezig en ik werd laat wakker vandaag. Verder heb ik niet veel over deze dag te zeggen.

Zondag, dag 4:

Geen speciale activiteiten of gebeurtenissen. Gewoon huiswerk gemaakt en voor toetsen geleerd.

Maandag, dag 5:

Vandaag was enorm moeilijk. We hadden namelijk Gymnasiumdag en voor de workshop Geo-cachen had ik eigenlijk mijn telefoon nodig. Gelukkig zaten we in groepjes dus ik heb mijn telefoon toch niet hoeven te gebruiken. Het was een leuke workshop. Voor de tweede workshop had ik geen telefoon nodig dus dit ging me makkelijk af.

Dinsdag, dag 6:

Vandaag was gewoon school, het enige verschil was dat we 40-minuten rooster hadden. Alles ging gewoon normaal, maar bij Carolus Academie (alleen voor Gymnasium-leerlingen) had ik mijn telefoon nodig om dingen op te zoeken! Door wat praatwerk heb ik alsnog deze dag door kunnen komen zonder mijn telefoon gebruikt te hebben, maar het was wel moeilijk! Toen ik thuis kwam bleek dat ik mijn sleutels was vergeten! Na een minuut paniek dacht ik aan mijn telefoon. Ik had al op het bel knopje gedrukt voordat ik me realiseerde dat ik mijn telefoon aan het gebruiken was! Je zou dit kunnen zien als een goede reden om mijn telefoon te gebruiken, maar dat was het niet, want ik had gewoon naar de voordeur kunnen fietsen. In die minuut paniek had ik een zo’n makkelijke oplossing helemaal niet gedacht! Ik was wel boos, want al het werk om te zorgen dat ik mijn telefoon vandaag op school niet zou gebruiken en dan gebruik ik hem net voordat ik thuis ben!

Woensdag, dag 7:

Oorspronkelijk was dit de een-na-laatste dag, maar door het incident gisteren niet meer! Het was de makkelijkste dag tot dan toe, tussen de lessen denk ik al niet meer aan mijn telefoon en tijdens de pauzes maak ik meestal huiswerk. Ik weet nu zelf ook waarom ik mijn telefoon zo vaak gebruik: omdat ik graag entertainment wil net zoals veel andere mensen. Entertainment is nou eenmaal makkelijkere te vinden op het internet dan ergens anders. In de Mediatheek staan bijvoorbeeld veel boeken, maar dat betekent niet dat jij die leuk vindt om te lezen. Dit is op het internet ook het geval, maar doordat alles zo goed georganiseerd en makkelijk te vinden is vind jij de entertainment soort die jij leuk vind sneller dan via boeken. Ook bestaat er een limiet wat boeken wel en niet kunnen (papieren boeken). Ze kunnen namelijk niet voorlezen!

Donderdag, dag 8:

De voorlaatste dag! Vandaag ging een van de hengsels van mijn rugzak (bijna) kapot. Ik wist dat het op deze manier niet lang door kan gaan voordat deze helemaal kapot gaat. Ik besloot dus naar de Hema te gaan, om naald en draad te kopen en het hengsel er zelf aan te naaien. Geen goed plan natuurlijk, maar dat wist ik toen nog niet!

Vrijdag, dag 9:

De laatste dag! Vandaag had ik Gym. Ik had oprecht geen seconde aan mijn telefoon gedacht totdat ik zag hoe laat het was: 11,25. Nog maar 5 minuten te gaan! Die 5 minuten waren het zwaarst van allemaal. Vijf minuten toekijken hoe de klok met iedere seconden een stapje dichter bij die half 12 komt. Zodra de tijd om was opende ik meteen mijn telefoon, en…. voelde niks van de euforie die ik verwacht had te voelen zodra ik mijn telefoon weer mocht gebruiken. Jazeker, ik was blij maar dat kwam omdat ik het gehaald had. Niet omdat ik mijn telefoon weer mocht gebruiken.

Al met al was het een leerzame week voor mij!