Paarse Vrijdag

1456

Een artikel van Brennan de Graaf van het Carolus Borromeus College

Paarse Vrijdag is een dag waarop er op veel scholen aandacht wordt gegeven aan de LHBTI+-community. Het is de bedoeling dat jongeren paarse kleding dragen om hun steun aan de LHBTI+-community te tonen. Paarse Vrijdag wordt gevierd op de tweede vrijdag van december en werd voor het eerst gehouden in 2010. De dag was gebaseerd op het Amerikaanse ‘Spirit Day’, dat ook in 2010 voor het eerst werd georganiseerd door Brittany McMillan. In Nederland wordt Paarse Vrijdag georganiseerd door de GSA’s (Gender and Seksuality Alliance).

Verschillende mensen
Met de LHBTI+-community bedoelen we alle mensen die zich niet hetero noemen. De afkorting zelf staat voor lesbiennes, homo’s, biseksuele, transgender en interseks. Lesbiennes en homo’s vallen op hetzelfde geslacht en biseksuelen vallen op mannen en vrouwen. Als je transgender bent dan ben je geboren in het verkeerde lichaam en als je interseks bent, dan heb je kenmerken van beide geslachten. De plus staat voor alle andere seksualiteiten en genders. Denk hierbij aan aseksuelen (je voelt je niet seksueel aangetrokken tot iemand), panseksuelen (het maakt niks uit op wat voor gender je valt), queer (je weet niet wat je bent) en natuurlijk heb je ook nog de hetero’s.

Belangrijk om bij stil te staan
De reden dat we even stil moeten staan bij de LHBTI+-community is dat scholieren vaak moeilijk uit de kast komen en als ze dat wel doen dan wordt meer dan de helft ermee gepest. Ook gaan LHBTI+-jongeren vaker spijbelen en vinden ze school minder leuk. Dit is naar mijn mening een hele belangrijke reden dat we Paarse Vrijdag moeten vieren.