Hoe schrijf je een goed artikel?

3085

Bij Mediahuis Helmond schrijven we onder andere artikelen. Maar hoe schrijf je nou een goed artikel? Onze kersverse redacteur Jelte Broekhuizen (12, brugklas Carolus) ging op onderzoek uit. Hij gebruikte hiervoor mediabronnen en zijn eigen ideeën. Zijn onderzoeksvraag is: Hoe schrijf ik een goed artikel?

Inhoudsopgave:
Hoofdstuk 1: Hoe pak je een goed onderwerp?
Hoofdstuk 2: Hoe verzin je een pakkende titel?
Hoofdstuk 3: Wat maak je vooraf?
Hoofdstuk 4: Hoe schrijf je een goede inleiding?
Hoofdstuk 5: Hoe laat je een tekst er formeel uitzien?
Hoofdstuk 6: Hoe ziet een alinea er goed uit?
Hoofdstuk 7: Wat geeft zinnen een goede opbouw?
Hoofdstuk 8: wat maakt een goed slot?
Bronnen

Hoofdstuk 1: Hoe pak je een goed onderwerp?
Om een goede tekst te schrijven heb je natuurlijk een leuk en interessant onderwerp nodig dat ook leuk is voor de lezer om te lezen. Pak ook een onderwerp dat je zelf leuk vind om over te schrijven. Meestal is het heel aantrekkelijk om een groot onderwerp te pakken dat veel mensen kennen, maar het is nooit fout om een iets kleiner onderwerp te pakken. Beeld je ook een beetje in welk onderwerp jij leuk zou vinden om te lezen. Bedenk dan ook wat je zelf écht wil schrijven en wat je ermee probeert te vertellen. Probeer jezelf ook veel vragen over het onderwerp te vragen en te bedenken wat je er al over weet.

Hoofdstuk 2: hoe verzin je een pakkende titel?
Pak een leuke en pakkende titel. Je titel is dan ook meteen je kernvraag. Hoe bedenk je een goede titel? Maak het zo dat mensen die titel zien en zin krijgen om het te lezen of dat ze denken: dat is een interessante tekst. Probeer de titel dan ook vaak te betrekken bij een tekst, zodat je niet teveel afwijkt van de titel en meer over andere dingen begint te schrijven. Probeer het echt zo pakkend, aantrekkelijk elen leuk te maken dat mensen het graag willen lezen. Dat kan soms dus best lang duren.

Hoofdstuk 3: Wat maak je vooraf?
Voorafgaand van een goede tekst maak je een raamwerk. Een raamwerk is eigenlijk een schets van wat je echt gaat maken, een beetje een geraamte met steekwoorden die samen jouw tekst vormen. Hoe maak je nou een raamwerk? Pak een blaadje en begin steekwoorden op te schrijven, probeer voor jezelf te denken waar je over gaat schrijven. Denk hier goed over na, het is namelijk wel van belang dat je inziet hoe je je tekst met een goede opbouw kan schrijven. Als je dan klaar bent met je raamwerk, kun je gaan beginnen met de inhoudsopgave. Dit is best wel makkelijk te doen: je pakt alle hoofdstukken die je nodig hebt en zet ze in een logische volgorde. Maak het zo dat je niet eerst de toekomst over het onderwerp hebt en dan het verleden. Soms is dat wel mogelijk, maar meestal is het een beetje slordig.

Hoofdstuk 4: Hoe schrijf je een goede inleiding?
Begin eerst met een goede aanleiding, probeer wat te vertellen over het onderwerp. Probeer veel over het thema bezig te zijn. Hoe kun je dan goed over het thema bezig zijn? Probeer veel grootse dingen erbij te betrekken en ook veel bekende dingen. Vertel hoe de stand van zaken is binnen het onderwerp. Vertel daarbij wat we al weten of wat net erbij is gekomen, probeer vooral mensen op de hoogte te brengen van dingen zodat het interessant is. Vertel ook echt wat je wil vertellen maak de lezer nieuwsgierig zodat deze de tekst graag wil doorlezen. Niet alleen de titel is belangrijk, ook de inleiding.

Hoofdstuk 5: Hoe laat je een tekst er formeel uitzien?
Hoe maak je nou een goed artikel dat er formeel uitziet? Gebruik goede spelling, dat laat het er professioneler uitzien. Als jij niet goed kan spellen of je niet goed kan schrijven heeft dat enorme impact op hoe serieus mensen het nemen. Bedenk je ook wie je publiek is en wat je doel is. Probeer je kinderen te informeren, dan gebruik je minder moeilijke woorden dan voor volwassenen. Probeer het kort en krachtig te maken, zodat je niet te lange zinnen hebt. Het komt neer op:
1. Goede zinnen,
2. Goede spelling,
3. Goede toon.

Hoofdstuk 6: Hoe ziet een alinea er goed uit?
Schrijf bij iedere alinea een krachtige kernzin. Laat met de kernzin zien waar de alinea over gaat. Maak de kernzin heel aantrekkelijk zodat mensen graag willen doorlezen in jouw alinea en willen weten waar het over gaat. Probeer ook van je alinea’s minuscule verhaaltjes te maken. Dat krijg je door beeldend te schrijven over dingen. Verwerk ook veel signaalwoorden in je tekst, dit legt verbanden in je alinea en maakt het makkelijker lezen. Probeer ook je alinea’s wat korter te maken zodat je een niet al te lange alinea hebt.

Hoofdstuk 7: Wat geeft zinnen een goede opbouw?
Begin eerst met de goede volgorde: Tijd-Manier-Plaats. Val meteen met de deur in huis. Geef meteen het hoofdonderwerp aan. Ga er dus niet omheen praten. Pak woorden of zinsdelen die bij elkaar horen en plak ze bij elkaar, zet ze niet te ver van elkaar weg. Maak zinnen ook niet te lang. Ga niet een heel lange zin maken, want dan wordt deze onduidelijk en ziet het er slordig uit. Zorg ook voor een goede structuur in je zinnen, zet belangrijke dingen bij elkaar, enzovoort. Schrijf ook soms actief; passieve zinnen zijn zinnen met het werkwoord ‘worden’. Door dit werkwoord te gebruiken, wordt de zin onpersoonlijk, saai en vaak ook langer dan nodig is.

Hoofdstuk 8: Wat maakt een goed slot?
Als je een artikel afsluit kom je bij het slot. Als je het slot begint te schrijven, probeer dan om er een conclusie of samenvatting van te maken. De lezer vind het veel fijner om een conclusie te krijgen aan het einde, zo snap je meer van waar het nou over ging. Verwijs ook vaak naar wat je in de inleiding hebt gezegd, dat maakt het duidelijker. Je kunt een artikel ook soms met een raadsel afsluiten want dit zet de lezer aan het denken. Zo kan de lezer de tekst ook leuker vinden. Je kunt de lezer ook zelf een conclusie laten trekken, zo snapt deze de tekst misschien beter. Probeer er dus eigenlijk gewoon iets duidelijks te verwijzen naar wat je eerder hebt gezegd.

Bronnen:
Hoe sluit je een artikel goed af? – ProTaal
Snel een goed artikel schrijven – MT/Sprout
Zeven tips voor een goed artikel schrijven – ManagementSite
Hoe schrijf je de perfecte alinea? Een stappenplan … – Schrijfvis
Opzet van een artikel: Zes dingen die je moet weten voor het …
Zo schrijf je een aansprekende tekst – Factor Tachtig

Nadat ik deze tekst heb geschreven, snap ik hoe ik een goede tekst kan schrijven. Ik vond het ook een hele leuke opdracht om te doen en heb er veel van geleerd. Ik hoop dat jullie het ook leuk en leerzaam vonden om te lezen.