Corona: met vallen en opstaan

1590

Je niest een keer en het lijkt wel de Voice of Holland, meteen draaien er vier mensen naar je om. Ja hoor, dit komt allemaal door het coronavirus. Een dagboek van redacteur Merle Koster.

De regering begon natuurlijk met je handen 20 seconden wassen en elkaar geen handen meer schudden (hoewel dit natuurlijk wel wennen was, ook voor de minister president…). Maar nu worden er al wat heftigere beslissingen genomen. Alle eet- en drinkgelegenheden gaan sluiten, de scholen gaan dicht, de droom van elke tiener dat begrijp ik ook wel, je mag niet meer hamsteren (en ik altijd maar denken dat de Albert Heijn dat wilde). Wat zullen de gevolgen zijn?

Bij ASML wordt je getemperatuurd als je naar binnen wil gaan om te werken, en het is ingedeeld in een team groen en team blauw, de ene helft werkt thuis en de andere werkt op kantoor. Dit doen ze zo om de week, natuurlijk ook hier weer om verspreiding te voorkomen. Het is gelukkig ook toegestaan om thuis te werken als je eigenlijk op kantoor moet zitten, voor als je je toch niet goed voelt. Hierdoor is het erg rustig bij ASML.

Natuurlijk zijn er ook goede gevolgen: de kijkcijfers van veel tv-programma’s zullen omhoog schieten, tieners kunnen uitslapen, maar wereldwijd is het een enorme crisis. Ouders leren hoe moeilijk het is om de eigen pubers op te voeden, laat staan als je er dertig tegelijk in de klas hebt (arme leraren!). Maar helaas… wij krijgen gewoon huiswerk via magister.

Week 1

Maandag
Goed, dan sta je op en bedenk je wat je allemaal kan gaan doen vandaag. De ochtend is lekker rustig dus ik begin alvast aan een lange termijn opdracht en de woordjes van Duits en Engels want die gaan gewoon door (en de toetsen dus ook!). Het is 1 uur, ik heb zoiets van “goh goed gewerkt, geniet nu maar eens van dat de scholen dichtgaan” als er opeens vier mailtjes binnenkomen. En ja hoor, we hebben een studiewijzer van Engels, wiskunde, economie en een opdracht van Duits. Inderdaad wel fijn want nu weet ik tenminste wat ik moet doen en kan ik aan de zelfstudie beginnen, maar hieraan zie je wel dat het huiswerk gewoon doorgaat, ugh.

Woensdag
Door een heel doolhof van magister, studiewijzers, teams, nieuwe mailadressen die school heeft aangemaakt, en veel te veel mailtjes begin je een beetje het overzicht kwijt te raken. En het wordt helemaal een potje als magister er ook nog eens uit ligt. Dan gaat er in je hoofd zo’n gevoel van AAAAAAAAHH af. Maar ook vandaag weer doorstaan. Tijd voor Netflix!

Vrijdag
Langzaam maar zeker begint iedereen zijn weg te vinden. Docenten werken super hard om AL die vragen te beantwoorden en leerlingen werken super hard om maar een vrij weekend te kunnen hebben. Mij is dat nog niet helemaal gelukt, maar ik denk dat ik dit weekend minder uren aan mijn huiswerk zit dan normaal. Dus helemaal ontevreden ben ik ook niet. Na dat applaus voor de zorg mag er best ook wel een dikke duim voor de leraren en leerlingen komen vind ik. We doen het toch maar even met zijn allen. Het hele onderwijssysteem op zijn kop gooien en toch alles door laten gaan.

Week 2

Op naar week 2 van de lockdown!

Dinsdag
Gisteren een online les gehad waar de docent niet kwam opdagen, oké het is even wennen voor ons allemaal, maar ik vraag het me toch af. Krijgt de docent nu ook een aantekening? Verder zijn er gisteren ook nieuwe regels doorgegeven. Als er iemand koorts heeft in huis mag het hele gezin de deur niet meer uit. Dat is dan toch wel balen als je een hond hebt. Vandaag ook een online les gehad. Zowel leerlingen als de docent moeten nog verkennen hoe online lesgeven het best in zijn werk gaat.

Donderdag
Weet je, vroeger wilde ik iets meemaken dat in de geschiedenisboeken zou komen. Dat heeft niet ideaal uitgepakt. Ondanks dat ik nu zeker weet dat ik iets meemaak voor de geschiedenisboeken, ben ik er eigenlijk al wel weer klaar mee. Veel mensen zijn bang, ik keek gisteren even tv en zag een menigte bij elkaar op een terrasje zitten, in die film dus, en ik dacht meteen, zo, dat is gevaarlijk. Een hele vreemde gewaarwording hoe snel je went aan nieuwe regels en afspraken. Hoe vreemd iets eruit kan zien wat gewoon mijn hele leven normaal was, en pas drie weken niet meer mag. Mensen zijn echt kuddedieren, we passen ons snel aan, daardoor overleven we ook al zo lang in veranderende omstandigheden. De natuur knapt er wel van op, wereldwijd is de smog een stuk minder. Maar van mij mag het echt wel weer terug naar normaal.

Nu weer lekker weekend, vreemd, zonder vriendinnen, zonder hobby’s en zonder lekker naar buiten, maar ook heerlijk zonder heel veel lessen online en zonder heel veel huiswerk.