Een zing- en spelletjesmiddag voor ouderen

2391

Voor hun project ‘Ontmoeten’ gingen Emma van Seccelen, Anke van der Zanden, Indy Janssen en Julia van Lieshout (vwo 3) naar verzorgingshuis De Eeuwsels voor een zing- en spelletjesmiddag. Wat deden ze dit leuk en enthousiast! Alle ouderen vonden het heel erg leuk en gezellig. Ze vonden het ook leuk dat juist kinderen iets organiseerden, in plaats van volwassenen. Ook vonden ze de saamhorigheid super leuk! Bij sommige bracht het herinneringen van vroeger naar boven. “Zo waren wij vroeger ook”, werd er bijvoorbeeld gezegd.

We gingen in gesprek met de vier leerlingen van onze school. Erna spraken we ook met de zorgcoördinator van het verzorgingshuis.

Waarom zijn jullie dit gaan doen?
“We kregen de opdracht bij Vorm & Media, om iets te bedenken met het onderwerp ontmoeten. Iedereen ging iets anders doen. Sommige gingen een kunstwerk maken, een fotoreportage, enzovoorts. Je mocht binnen of buiten school dingen zelf bepalen. En toen kregen wij alle vier zoiets van: ouderen, dat vinden we wel leuk en belangrijk! We wilden ze graag een beetje bij elkaar brengen, omdat er veel eenzame ouderen zijn. Ze zijn nooit zo veel in contact met anderen en met de nieuwe generatie jongeren. Dus toen dachten we: misschien is het een idee om een leuke middag te organiseren! We waren eerst twee aparte groepjes; Emma & Indy wilden graag gaan dansen met ouderen, en Julia en Anke wilden graag spelletjes gaan doen. Toen dachten we: laten we het dan met zijn vieren gaan doen. Als eindproduct voor het project gaan we een foto/film reportage inleveren.”

Waarom hebben jullie het gedaan in woonzorgcentrum De Eeuwsels?
“Dat was gewoon handig met school, het is lekker dichtbij en we hadden allemaal verschillende spullen nodig. En Anja van Berg van De Eeuwsels stond er heel erg voor open!”

Wat vonden jullie het allerleukste om te gaan doen?
“Moeilijk! Eigenlijk gewoon met de ouderen in contact komen! Want anders had je ze misschien nooit ontmoet, of nooit gezien. En nu wel! Je ziet ook dat de ouderen het gewoon leuk vinden! Als zij blij zijn, dan zijn wij ook blij!”

Is dat dan ook een reden om vaker naar woonzorgcentrum De Eeuwsels te gaan?
“Ja, als de ouderen het leuk vinden! Dan zouden we best een paar keer terug willen komen! En wij vinden het ook heel leuk.”

Is er iemand van jullie die later ook wel iets zou willen doen in de ouderenzorg?
“Niet per se in de ouderenzorg, maar wel graag iets in de zorg! Maar weet nog niet welke richting, ouderen of juist kinderen.”


We stelden ook Anja van Berg, de coördinator bij verzorgingshuis De Eeuwsels, een paar vragen.

Wat vond u ervan dat de leerlingen dit hebben georganiseerd?
“Ik vond het direct een heel leuk initiatief!”

Vind u dat dat vaker zou moeten gebeuren?
“Jazeker, dat zou ik heel fijn vinden zelfs. En zeker als het op dit niveau is! En als ik zie dat de mensen zo genieten, zeker weten dat zoiets nog eens mag worden georganiseerd!”

Zijn er ook meerdere activiteiten, binnen en buiten De Eeuwsels?
“Ja, we hebben vaak muziekactiviteiten, we doen altijd spellenmiddag, een filmmiddag en extra eetactiviteiten. Ook gaan we wel eens koersballen en sjoelen! Dus we hebben wel verschillende activiteiten. Maar jeugd trekt altijd, jong of oud, klein of groot!”