Op de perstribune bij Helmond Sport – Jong AZ

1792

Vandaag mocht ik voor Mediahuis Helmond weer een verslag doen van een wedstrijd van Helmond Sport. Bas (van afdeling Communicatie Helmond Sport) had weer goed voor mij gezorgd en we kregen kaartjes voor de Business-ruimte bij Helmond Sport. Daar werden we door Bas en twee stagiaires van Fontys Breda opgehaald om naar de perstribune te gaan voor de wedstrijd.

We kregen een blaadje (foto rechts) met daarop het basiselftal van Helmond Sport. Ik zag al snel dat het lijstje geblesseerden bijna even lang als de lijst beschikbare spelers en het zou nog erger worden…

Eerste helft

Helmond Sport (17e op de ranglijst) en Jong AZ (16e op de ranglijst) hadden allebei de eerste 15 minuten moeite om kansen te creëren en het veldspel was niet erg verzorgd of aantrekkelijk voor het 1000 man aanwezige publiek. Zelfs voor Jong AZ zaten er een handje vol supporters op de tribune.

Het noodlot voor Helmond Sport sloeg in de 17e minuut toe. Velanas (een talent aangetrokken voor een half seizoen uit de jeugdopleiding van Jong FC Utrecht) gaf een crosspass van het rechtermiddenveld naar het linkermiddenveld en schreeuwde het uit. Het was meteen duidelijk dat hij geblesseerd was en niet meer mee kon spelen. Zoals het eruitzag had hij een flinke hamstringblessure en hij werd vervangen door Bram Zwanen.

Meteen daarop volgde de eerste doelpoging van Helmond Sport, die tot die tijd alleen aanvielen door de bal hoog het zestienmetergebied in de pompen. Maar daar stonden twee boomlange verdedigers van Jong AZ (Weigelt en Kramer) die hier absoluut geen moeite mee hadden.

De eerste kans voor Helmond Sport werd gecreëerd door een mooie combinatie over de rechterflank, uiteindelijk schoot de rechtshalf van Helmond Sport hard in de rechter onderhoek van de goal, maar keeper Schendelaar wist de bal mooi te redden.

Na een aantal minuten van slordig veldspel van beide kanten wist Reijnders in de 28e minuut de bal op 20 meter van de goal van Helmond Sport op te pikken en met een harde knal in de onderhoek van de goal te schieten: 0-1.

Vanaf de 0-1 begon Jong AZ beter te voetballen. Mooie combinaties en passes begonnen steeds beter te lopen. Helmond Sport kon op dat moment niet meer doen dan fel te verdedigen en dan de bal blind naar voren te trappen. Het aanvallende spel van Jong AZ resulteerde in de 38e minuut in de tweede treffer door een behoorlijke fout in het uitverdedigen van Meijers. De bal werd opgepikt door Jong AZ speler Mihalik, die met een mooie slalom de bal uiteindelijk aan Reijnders kon geven, die hem mooi in de rechterhoek plaatste. Ruststand 0-2.

Tweede helft

In de rust had Helmond Sport twee wissels toegepast: Janzen voor Knops en Muzaqi voor Snepvangers. Misschien leverde dit meer spanning en kansen op voor Helmond Sport. Helmond Sport begon fel aan de tweede helft en dit resulteerde meteen in de 48e minuut in een aansluitingstreffer van Poelmans! 1-2.

Wat er toen gebeurde begreep helemaal niemand. Na het scoren van de goal doken drie Helmond Sport spelers op de keeper van Jong-AZ om de bal snel te pakken. Hierdoor ontstond een opstootje waar wat geduwd en getrokken werd. De Belgische scheidsrechter Vermeire had blijkbaar iets gezien waardoor hij het nodig vond om Verkoelen met rood te bestraffen. Wijndal van Jong-AZ kwam er met een gele kaart vanaf. Oliedom van Verkoelen want hierdoor waren de Helmond Sport spelers meteen kansloos verloren.

Ondanks de felle instelling van de overige tien spelers kwamen ze niet meer voor in het spel. In de 55e minuut scoorde zoals verwacht Jong AZ zijn derde doelpunt. En u raadt het al, de makkelijk scorende speler was weer Reijnders. Een goede combinatie door het hart van de verdediging van Helmond Sport zette Reijnders vrij voor de goal om de bal van de linkerkant in de linkeronderhoek te knallen. Hoedemakers van Jong AZ kreeg nog wel een gele kaart in de 63e minuut maar werd bijna meteen daarna gewisseld door trainers Stam en Vonk voor Jong AZ-er Duin.

Jong AZ bleef aandringen maar wist niet meer te scoren. Ook Helmond Sport probeerde het nog soms, maar echt spannend werd het niet meer. Helmond Sport verloor weer op eigen bodem en werd daardoor de ‘hekkensluiter’ van de Keuken Kampioen Divisie van dit moment.