Tiener en topsport in coronatijd

1977

In haar vorige artikel beschreef Merle Koster het begin van een ‘gewone’ tiener in de coronatijd. In dit artikel schrijft ze over een bijzondere tiener in coronatijd. Op het journaal kreeg je bijvoorbeeld te zien dat turnster Sanne Wevers een balk in haar huis kreeg, maar er zijn natuurlijk nog veel meer topsporters. Merle sprak met Amber Schiffeleers, 15 jaar en klimmer van jong Oranje. Nu ze niet meer het huis uit mag, kan zij niet zo makkelijk iets binnen zetten. Wat je dan doet? Je bouwt gewoon op het dak!

Amber won zilver op het NK jeugd boulderen en werd vierde op het NK speed bij de volwassenen, terwijl ze pas 15 is. Amber begon met klimmen toen ze 8 was. Een vriend van haar ouders zat namelijk op klimmen en nodigde Amber en haar familie uit naar de opening van een klimhal in de buurt. Bij die opening probeerde ze deze sport en het bleek dat ze het leuk vond. Toen ze later op ouder-kindcursus ging wist ze het zeker. “Ik weet nog dat ik toen zei: laat dat dansen maar, ik ga klimmen!”

Amber traint normaal ongeveer elf uur per week, ze heeft op school dan ook een loot status wat betekent dat ze bepaalde lessen mag missen voor trainingen of wedstrijden. Amber is sinds dit jaar geselecteerd voor Jong Oranje. Amber vindt het super leuk, het is ook een grote stap dat ze nu in het nationaal team zit. Dit betekent namelijk dat ze nu ook internationaal wedstrijden mag gaan klimmen. Amber had zich zelfs geplaatst in het NK boulderen voor volwassenen. Helaas gaat dit door corona nu allemaal tijdelijk niet door. “Allemaal van die leuke ervaringen die niet doorgaan, dat is wel echt heel jammer.”

Klimmen
Klimmen is over het algemeen een minder bekende sport, maar gelukkig wordt het steeds bekender. In 2020 zou het zelfs voor het eerst toegevoegd worden aan de Olympische Spelen, erg jammer dus dat die dit jaar niet doorgaan. Er zijn drie verschillende disciplines in klimmen. Je hebt boulderen, lead en speed. Bij boulderen klim je op een hoekige wand tot 4,5 meter met knoppen erop, op knappe manieren naar boven. Als ik naar filmpjes van Amber keek dan dacht ik “Stop met je hand in dat zakje doen, houd ze aan de klimmuur!” Maar daar bleek een reden voor te zijn. In het zakje zit magnesium zodat je handen niet door het zweten wegglijden. Bij boulderen win je als je in de minste pogingen topt, bovenaan de muur komt.

Bij speed klim je op een muur van 15 meter. Wereldwijd is daarbij hetzelfde parcours afgesproken en het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk aan de top komt. Bij speed heb je een automatische zekering. Als je als snelste boven bent heb je gewonnen. Hierbij kunnen dus ook wereldrecords gehaald worden, omdat het parcours overal hetzelfde is. Bij lead klim je ook naar boven, maar dan op een muur van 20 meter. Hierbij ben je dan ook wel gezekerd. Dat betekent dat je met een touw vastzit en niet van 20 meter naar beneden valt. Wat toch wel een groot voordeel is. De klimmer die het hoogste komt is de winnaar. Zelf denkt Amber dat ze van de drie disciplines in lead het beste is.

Gezin
Bijna heel het gezin van Amber klimt. Amber en haar zusje Bente klimmen het meest. Amber en Bente doen ook echt nationale wedstrijden, Ambers broer en vader doen het gewoon voor de lol. Iedereen heeft een cursus zekeren gedaan, en de ouders van Amber mogen zelfs nationaal jureren.

Klimmuur op het dak
Omdat ze nu niet kunnen trainen in een sporthal, had ze in huis een oefenblok. Daaraan kon ze hangen, boven de deuropening. Ook hebben haar sportcoach en Jong Oranje wel trainingen gestuurd voor kracht en lenigheid, maar toch wilde ze nog iets extra’s. “We hadden al heel lang een droom om thuis een klimmuur te hebben, dat zou serieus prachtig zijn. We hadden nu veel tijd en ik wilde gewoon echt heel graag klimmen, dus hebben we dat nu gebouwd. Dat we nu gewoon een Boulderwand op ons dak hebben is wel super vet!” Om de Boulderwand te maken moest er wel veel gebeuren. Ze moesten schetsen maken zodat het een goede en stevige constructie werd en dan ook nog de constructie maken. “Dat koste wel wat tijd, maar we zitten dan ook de hele tijd thuis.” Natuurlijk blijft de wand ook nog na corona. “Het is wel handig, als je nu zin hebt om snel te gaan trainen dan kun je gewoon even naar het dak gaan.” De reacties van de buren vond Amber ook leuk. Zo hoorde ze een keer van een klein jongetje twee straten verder: “Oh papa, mama kijk! Daar maken ze een klimmuur. Dat wil ik ook!” Zelf vind ze het ook wel goed zichtbaar. “Dan denk je van: Wow, wat een ding!”

Op mijn vraag wanneer ik haar op de Olympische Spelen ga zien gaf ze als antwoord: “Nou, dat weet ik nog niet. Er zijn enorm veel goede klimmers op de wereld en je moet ook wel heel goed zijn om daar te komen, maar het is toch wel een droom om ooit op de Olympische spelen te staan, een soort van einddoel.” Maar als je naar haar filmpjes kijkt, hoop en denk ik zelf dat we haar in de toekomst echt wel op de Olympische Spelen gaan zien.