Avonturen in Lille

2624

De tweede klassen van het Carolus gingen op maandag 25 maart naar Lille in Frankrijk, München in Duitsland en naar Technopolis in België.

Nadat mijn klasgenoten lang in de bus hadden gezeten – héél lang – kwamen ze aan bij het grote winkelcentrum in Lille. Ruimte voor vrije tijd was er niet meer, we gingen meteen aan de slag. Op het plein voor de Opéra kregen we uitleg over een telefoon en over de GPS. We kregen opdrachten die we zelfstandig ergens in Lille moesten uitvoeren. Ze gingen over de stad en we moesten mensen aanspreken. Frans is best moeilijk, maar gelukkig kwamen we er wel uit. Ook waren er foto opdrachten. Na de city game hadden we toch nog vrije tijd. Even gezellig shoppen in Frankrijk, hoe cool is dat!

Ik was al iets eerder naar Lille afgereisd en kwam daar midden in een gele-hesjes demonstratie terecht. Er hing al wel spanning in de lucht en overal liepen veel militairen, ME-ers en politieagenten rond. Het was best intimiderend. Toen hoorden we het kabaal op ons afkomen en wisten we waarom er zoveel politie rondliep. In het filmpje (zie ook hieronder) zie je een deel van de demonstratie en een enge clown voorbijkomen. Maar wat willen die gele Hesjes nou eigenlijk? Het is een protestbeweging. Ze zijn begonnen met protesteren omdat ze het niet eens zijn met de te hoge brandstofprijzen, later ook tegen de hoge belasting van premier Macron. Als gevolg van die protesten zijn al honderden mensen gewond geraakt en ook al zeker tien mensen overleden. Ook worden er vaak veel vernielingen aangericht. Gelukkig was de stoet toen ik er was redelijk rustig… op die enge clown na dan. Pfff!