Café ’t Hart van Helmond: hoe is het om een café te runnen?

2503

Het eerste artikel van Lynn Zwamborn (12) van het Dr. Knippenbergcollege!

’t Hart van Helmond

Mijn opa, Cor van der Laak, heeft een café genaamd ’t Hart van Helmond. Het is een gezellig stamcafé voor alle leeftijden, er wordt gebiljart, gedart en gekaart. Het café ligt aan de Koninginnenwal in Helmond. Buiten is een leuk terras en op zaterdag is er markt voor de deur. Ook is er twee keer per jaar kermis, als je daarop uit bent gekeken kun je bij opa een lekker drankje halen. En natuurlijk is het met de carnaval ook altijd gezellig. Om te weten hoe het is om een café te runnen, heb ik mijn opa een aantal vragen gesteld.

Waarom ben je een café begonnen en niet iets anders?
Een aantal jaar geleden hadden wij, mijn vrouw en ik, een horecazaak in Veghel. Hier zat een café, frietzaak en feestzaal bij. Maar dat was echt heel veel werk om allemaal bij te houden. We hebben daarom besloten om iets kleiner te gaan beginnen met alleen een café. Dus we hebben daarom de huur opgezegd en zijn iets kleiner begonnen. Het leek ons namelijk een heel leuk idee om alleen een café te hebben.

Wat is er zo leuk aan om in een café te werken?
Het is altijd leuk en gezellig. Je leert heel veel mensen kennen en daardoor krijg je ook weer nieuwe vrienden. En je hebt ook gelijk iets te doen dan thuis de hele tijd achter de tv te zitten, dus je krijgt er ook energie van.

Wat is er niet leuk aan om in een café te werken?
Het is natuurlijk niet fijn om na sluitingstijd nog schoon te gaan maken.

Hoe kun je het best met dronken mensen omgaan?
Je moet gewoon heel rustig blijven, en geen alcohol meer geven. En als ze heel dronken zijn een taxi bellen en ze naar huis laten brengen.

Wat vind je van de coronamaatregelen in de horeca?
Gezondheid staat natuurlijk voorop maar het is wel moeilijk om het te handhaven.

Hoe ga je met klanten om die zich niet aan de coronamaatregelen houden?
Je moet ze eerst een waarschuwing geven en als ze zich daar niet aan houden moet je ze verzoeken om te gaan.

Zijn er ooit menen weggelopen zonder te betalen? Zo ja, wat doe je dan?
Je kan er niet veel aan doen, want je bent druk bezig met andere dingen. Maar meestal doen ze het niet expres en komen ze nog terug om te betalen.

Moet je ooit mensen eruit zetten?
Heel soms, maar dat komt echt zelden voor.

Wat zou je andere mensen aanraden die ook een café willen beginnen?
Als je aan het werk bent, drink dan zelf geen alcohol. Hou het altijd gezellig en leuk en ben aardig tegen iedereen, want dan komen ze terug en dat wil je natuurlijk.