Kunstbende op Carolus

2915

Een ’take over’ op het Carolus – anderen even in charge. Een happening om scholieren te laten weten wat PULS is. Bovenbouwleerlingen kunnen zes maandagen lang vrijwillig een workshop volgen in dans, fashion, theater of DJ/VJ. Onze redactrice Merle Koster was erbij!

Eén uur, de bel gaat. Van alle kanten stroomt de aula vol. Iedereen probeert een fijne plek te vinden met zijn eigen groepje. Iedereen kijkt wat vreemd omdat het middenstuk vooraan bij het podium leeg is. De tafels zijn allemaal wat in elkaar geschoven… rennen! Anders heb je geen plek voor je hele groepje. Op het podium staat een danser en zodra de muziek aangaat laat hij de meest stoere moves zien. De aula wordt stil. Hij danst een stukje voor het podium en laat nog wat trucs zien op het podium.  Achter hem op een groot scherm staat: ”Kunstbende, doe mee!”

Kunstbende
De danser is van Kunstbende. Dit zeggen ze over zichzelf: “Kunstbende is de wedstrijd voor jong creatief talent. Er zijn negen categorieën waarvoor je je kunt inschrijven: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal en Theater. Ben jij jong (13-18 jaar), alleen of met een groep, origineel en ben jij goed in één of meerdere categorieën? Schrijf je dan snel in! Wie weet win jij straks Kunstbende en sta je op een van de grote nationale podia”.

In beweging
Buiten adem van het dansen vertelt de danser dat hij van Kunstbende is. Hij probeert de zaal ook aan het dansen te krijgen, met speciale bandana’s en gewoon door er vier naar voren te trekken. Die vier deden het goed! De rest van de aula keek graag maar was niet in beweging te krijgen. Naast het podium sta ik, met mijn camera… Zo! Dat ding trekt aandacht. Echt iedereen die voorbij komt maakte even een move, een gek gezicht, een peace-teken of kwam even terug uit als ze het pas later zagen. Zoveel moeite als de danser en de mensen van Kunstbende deden om betrokken pubers mee te krijgen, zo makkelijk gaan ze los als je een camera in je hand hebt. Best grappig!

Veel vreugde
Naast het podium staat ook Cyrine Beune, ambassadeur van Kunstbende Brabant, Cyrine heeft zelf 4 keer meegedaan met Kunstbende in de categorieën theater en taal en ze is erg enthousiast. Nu probeert ze zo veel mogelijk jongeren te inspireren om ook mee te doen. Een van de deelnemers was Anisa El Maach uit klas 3MC. Wat ging er door haar heen toen ze op het podium stond? ”Ik moest heel erg lachen, gewoon veel vreugde, het was wel leuk een keer iets leuks mee te maken op school, want zoiets gebeurt hier niet iedere dag!” Ze werd wel echt meegenomen door de organisatie, daarover zegt ze:” Eén van de meiden heeft me inderdaad meegetrokken, maar het was wel erg gezellig.”

Mocht je je talenten dus ook willen laten zien, kijk dan eens op de site van Kunstbende.

Bekijk een kort filmpje van de dans op het Carolus hier.