Expeditie Carolus

2317

Op maandag 27 mei waren er binnen en buiten talloze activiteiten voor alle klassen van het honderdjarige Carolus Borromeus College: Expeditie Carolus werd een groot succes! Onze redacteuren Merle Koster en Fenne Sproet deden volop mee. Merle schreef een stuk over de activiteiten in school en Fleur maakte foto’s op het sportveld!

Sfeerverslag van Merle

Vanwege het 100-jarig bestaan van het Carolus hadden we Expeditie Carolus.
Een soort Expeditie Robinson maar dan op school. Er gingen 120 teams van leerlingen en docenten op het sportveld strijden om de titel expeditiewinnaar. Maar niet alleen op het sportveld waren activiteiten. Ook in de school zelf konden leerlingen leuke dingen doen. Zo waren er veel workshops zoals bootcamp, dansen, improvisatie, handlettering en tai chi. Ik was bij een paar van de workshops gaan kijken.

Om 9 uur begonnen de workshops. Ongeveer 10 minuten voor 9 uur kwam de nieuwe directeur (meneer Van de Westerlo) het programma aankondigen. Om 5 voor 9 mocht iedereen naar de workshops en kon het toch echt beginnen.

Bouwen met bamboe stokken
De eerste workshop waar ik ging kijken was bamboe stokken aan elkaar maken met elastiekjes. Er waren twee plekken, eentje binnen met kleine stokjes en eentje buiten met grotere stokken. Ik ben buiten gaan kijken. Het eerste wat me opviel was dat het er heel gezellig was. Ook dat er voornamelijk jongens bij deze workshop waren. Ik mocht zelf ook een beetje helpen. Wat bleek? Je moet er best veel kracht voor hebben. Er zijn leuke ontwerpen gemaakt zoals een zandloper, een ster en er is zelfs een tent gemaakt. Ik hoorde daar ook veel ‘hou eens beter vast!’ en ‘tja, dan moet je harder trekken hè’.

Tai chi
Daarna ben ik gaan kijken bij tai chi. Voor degenen die niet weten wat tai chi is: tai chi is een Chinese vechtsport, maar het helpt ook om rustig te worden. Er was daar ook een rustige, kalme sfeer. Ze waren bezig met de basishouding. Knieën gebogen, rug recht en armen om een grote onzichtbare strandbal. Terwijl ze dit deden moesten ze zich op hun adem concentreren. Als tweede oefening gingen ze een duwkunst leren. Ze moesten tegenover elkaar gaan staan en daarna met hun rechter arm de arm van de ander wegduwen. Die draaide hun bovenlichaam dan waardoor ze de andere weer weg konden duwen. Later toen ik leerlingen vroeg wat ze ervan vonden was het opvallendste antwoord: ‘Ik mocht meneer Kooiman slaan, dat was echt heel leuk!’

Mindfullnes
Voor deze workshop had ik mezelf ingeschreven. Hierbij was de eerste opdracht om op te schrijven wáárom je je had ingeschreven. Veel van de kinderen hadden als antwoord: ‘ik dacht dat we yoga op een matje gingen doen, dat leek me wel grappig’. Ook een paar hadden stress of wilden eens iets nieuws proberen. Een oefening was om alle aandacht naar één plek in je lichaam te sturen. Je voet of je rug bijvoorbeeld. Hier en daar werd er wel wat om gelachen maar dat hoort erbij. Een van de laatste oefeningen die we deden moesten we met een krent doen. Ik mhad van tevoren al een beetje gegoogeld en had ontdekt dat er een oefening bestond waarbij je een krent erg lang in je mond moest houden. Toen de workshopleider die zak met krenten pakte moesten we inderdaad vijf minuten die krent in onze mond houden. De eerste twee minuten mochten we niet kauwen dus smolt het een beetje. Niet echt een fijn gevoel. De laatste drie minuten mochten we wel kauwen maar niet doorslikken. We kregen een soort krentenpap in onze mond. Dit was niet een hele fijne opdracht maar gelukkig deden we daarna nog een soort ontspanningsoefening waar we weer onze aandacht naar één plek moesten richten. En zo sloten we toch nog fijn af!

Iedereen had zelf mogen kiezen waar ze aan mee wilden doen, en zo hebben we allemaal een leuke dag gehad en zijn we allemaal weer wat ervaringen rijker.
Bekijk hier het complete foto-album van deze dag, gemaakt door de school.

De fotoreportage van Fleur

Naast alle workshops in het schoolgebouw, waren er ook drie sportieve zones op Sportpark Brandevoort. Fleur maakte hele gave foto’s: